Şekerbank

Fakıbaba’dan önemli açıklamalar! Personel Alımı, Mazot, Fıstık, Desteklemeler...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fakıbaba’dan önemli açıklamalar! Personel Alımı, Mazot, Fıstık, Desteklemeler...
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba CNN Türk yayınında önemli açıklamalarda bulundu.
Tofidass

CNN Türk ekranlarında konuşan Fakıbaba’nın konuşmasından satır başları:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba antep fıstığındaki sorunu çözdüğünü söyledi. Fakıbaba fiyatın şu an 160 liraya indiğini belirtti.

İki tarafla da görüştüm ve tatlıya bağladık. En son üç dört gün önce Antep’teydim. Baklavacı arkadaşlarımız geldi dediler ki Nisan sonunda 135 lira olan fıstık 215-220 liraya çıktı. Çok ciddi bir artış. Ben üretici kardeşlerime çok büyük saygı duyuyorum. Ben iki tarafla da görüştüm. Dedim ki bunu hak olan fiyata çekin. Şuan tahmin ediyorum 160 liraya falan düştü. Baklavacı arkadaşlara da madem fiyat düştü siz de baklava fiyatlarını düşürün dedim.

ET FİYATLARINDA ETİ KAÇ LİRAYA ALABİLİRLER?

İsim falan vermemiştim, demiştim ki inşallah biz ucuz fiyatta dar gelirli kardeşlerimize et vereceğiz demiştim. Ve hemen sormasında 29 lira kıyma, 31 lira kuşbaşı olarak iki büyük zincir markette satışlarımız başlamıştı. Ve Ramazan ayı nedeniyle de çok önemli bir zincir marketimizde üçüncü bir market olarak bu sayıyı 15 binin üzerine çıkarttık. Şu an üç önemli zincir markette, 15 bin şubenin üzerinde bizim satışlarımız 29 ve 31 lira. Ama bunu yanlış anlamamak lazım. Biz 29-31'e satıyoruz, kasap esnaflarımız kardeşlerimiz ya da diğer marketler, çok para kazanıyor anlamında hiçbir zaman söylemedim, şimdi de söylemiyorum.

Bazen söylediğim zaman yanlış anlaşılıyor. Daha fiyatlı etleri insanlar yiyebilirler, özgürlükleri vardır. 29 liraya satmış olduğumuz, 31 liraya satmış olduğumuz et normal bizim etimizdir. Ama farz edelim, kıymadaki yağ oranı yüzde 20'ye kadar doğaldır ve vardır. Ama yüzde 5 yağlı oranda alan çok farklı fiyatta alabilir. Buna da saygı duyarız. Yüzde 20 yağı geçmemek kaydıyla bunu biz doğal olarak karşılıyoruz. Ama derse ki başka bir vatandaşımız, 'ben tamamen yağsız kıyma alacağım' Tabi serbest bir piyasadır, 60'a alır 70'e alır.

1 lira tarlada olan, bir bakıyorsunuz sofraya gelinceye kadar 3-4 mislinin üzerinde fiyat artışıyla geliyor. 1 liraysa, 5 liraya sofranıza geliyor. Bu doğru bir olay değil. Hükümetimiz bu noktada çalışması var.

MUHARREM İNCE'NİN MAZOTU 3-3,5 LİRADAN VERECEĞİ VAADİ

Sayın Başbakanımız şunu söyledi, "Mazotun yarısı sizden yarısı bizden" dedi. İnşallah daha büyük müjdeler gelecektir. Bizim normalde bu yıl 14,5 milyar lira Türk lirası desteğimiz var. ramazanın sonuna kadar tahminen bunun 10 milyarını vermiş olacağız. Buradaki amacımız üretici kardeşlerimizi tefecilere muhtaç etmemek.

Bizim 2017 yılında, Ocak ayından başladık Aralık ayına kadar mazotun ortalamasını aldık, bu 4,69 kuruş 4 lira 70 kuruş. Bunun yarısı 2 lira 35. Yani Muharrem Beyin şimdi vaat ettiği mazotu biz şu anda 2 lira 35 kuruşa üretici çiftçi kardeşlerimize veriyoruz.

2017'nin birinci ayı ile 12'nci ayının ortalamasını aldık. 4 lira 70 kuruşun yarısını biz ödüyoruz, 1,8 milyar ödemeye başladık. Ve bu 2 lira 35 kuruşa geliyor. Yani Muharrem beyin dediğinin çok altında fiyatla mazotu veriyoruz.

10 MİLYON TON SAMAN ÜRETİYORUZ

Alın teriyle bir tüccar para kazanmak istiyorsa onun en doğal hakkıdır. Ancak spekülatif amaçlı olarak eğer bir gıda maddesini alıp, depolayıp piyasada kalmadığında, piyasaya sürmeye çalıştığında bu hangi ürün olursa olsun, bizim regülasyon yapan et süt kurumumuz var, TMO var… Ben bunları söylemek istemiyorum ama mecbur bazen söylüyorum. Biz 10 milyon ton saman üretiyoruz ve bize yetiyor.

Ama bakıyorsunuz ki Türkiye’de sadece 10 kişi, belirli bir kısım samanı depoluyor. Ve samanı farz edelim bir kuruştan, iki kuruşa çıkartmaya kalkışıyor. O zaman hemen saman ithal ettiğinizde bir bakıyorsunuz ki fiyat yerine oturmuş…

İSRAİL İLE GERGİNLİK 

Emin olun Türkiye çok büyük bir devlet. Yani İsrail… Bunun lafı bile olmaz. 240 milyon benim ihracatım var, 240 milyon karşımdaki binanın parasıdır. Onların da bize ihracatı 38 milyon dolar. Yani bu benim için olsa ne olur, olmasa ne olur? Biz büyük işlerle uğraşmamız lazım.

Sudan dönüşü şirketimizi kurduk, bakanlar kurulumuzdan geçti.

KADRO BEKLEYENLER

Onlar benim takım arkadaşlarım. İnanın onları ben çok düşünüyorum. Fakat biz gerekli yerlere yazışmalarımızı yazıyoruz.

Tahmin ediyorum öncelik hep sağlığa ve eğitime verildiğinden dolayı, onlar hükümetimiz tarafından da unutulmuş değil.

Ve ben sayın Başbakanım ile tekrar görüşüp, ikinci kez gerekli yerlere yazılarımı yazdım. Ama özel olarak tekrar görüşüp mutlaka ve mutlaka ne yapabiliriz onun araştırması içindeyim. Söz vermiyorum ama takip ettiğimi özellikle belirtmek istiyorum.

GENÇ ÇİFTÇİLERE 503 MİLYON LİRA HİBE

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yaptığı yazılı açıklamasında ise, genç çiftçi projelerine 30’ar bin lira hibe verilmesini öngören Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programına bu yıl da devam edildiğini belirtti.

Genç çiftçi proje başvurularının, illerde vali veya vali yardımcısı başkanlığında kurulan “İl Proje Değerlendirme Komisyonları” tarafından sonuçlandırıldığını ifade eden Fakıbaba, yarından başlamak üzere 23-29 Mayıs 2018 tarihlerinde asil listelerin ilan edileceğini bildirdi.

Fakıbaba, “Bu kapsamda Genç Çiftçi Projesi 2018 uygulama yılında yaklaşık 16 bin 733 genç çiftçimize hibe desteği vereceğiz. Proje uygulamaya hak kazanan genç çiftçiler, 30 Mayıs-5 Haziran 2018 tarihlerinde sözleşmelerini imzalayacak. İş yapımı için ise 6 Haziran 2018’den itibaren mahallinde uygulamaya başlanacak. Projeler, uygulamanın her aşamasında Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından takip ve kontrol edilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“PROJELERİN YÜZDE 75’İ HAYVANCILIK ALANINDA”

Fakıbaba, 2018 yılı programı kapsamında genç çiftçilere, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arı ve arı ürünleri, serbest sistem yumurta tavuğu, ipek böceği, örtü altı sebze ve süs bitkisi, tıbbi ve aromatik bitki, coğrafi işaretli ürün yetiştiricilikleri ile meyve, bağ ve diğer üzümsü bitkilerden bahçe tesisi ve mantar (beyaz şapkalı/istiridye mantarı) üretimi konularında hibe desteği vereceklerini vurguladı.

Bu yıl, “çok yıllık yem bitkisi üretimi” ile “arı sütü ve ana arı yetiştiriciliği”nin de projeler içinde yer alacağına değinen Fakıbaba, “Toplam projelerin yüzde 75’ine tekabül eden 12 bin 605 proje, hayvancılık projelerinden oluşuyor. Büyükbaş (sığır ve manda) ve küçükbaş (koyun ve keçi) yetiştiriciliği için verilecek hayvanlar, geçen yıllarda olduğu gibi genç çiftçilere yine TİGEM tarafından temin ve teslim edilecek. Genç çiftçilerin bazı projelerde temin sorunu yaşamaması için çalışmalarımızı, TİGEM'in yanı sıra Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile koordineli bir şekilde yürüteceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Fakıbaba, 2016 ve 2017 yıllarında yaklaşık 31 bin genç çiftçiye, proje karşılığı 933 milyon liralık hibe verdiklerini anımsatarak, “Bu yıl da 16 bin 733 genç çiftçimize 503 milyon lira hibe vereceğiz. Bu hibeler, kırsal kalkınma kapsamındaki desteklerimizin sadece bir parçası. Bu destekteki amacımız, hem tarımsal nüfusu gençleştirmek hem de kırsal kalkınmanın gençlerle beraber daha dinamik ve kalıcı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak. Çünkü ülkemizin kalkınmasının, kırsalı kalkındırmadan geçtiğine inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Böyle Bir İş Yok! Tanesi 82 Liraya Satılıyor...Önceki Haber

Böyle Bir İş Yok! Tanesi 82 Liraya Satıl...

Seracılık Simavlı'nın hayatını değiştirdiSonraki Haber

Seracılık Simavlı'nın hayatını değiştird...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar