Şekerbank

Ev Yapımı Doğal Zirai İlaç Yapımı Anlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ev Yapımı Doğal Zirai İlaç Yapımı Anlatıldı
Tofidass

Muğla İli Köyceğiz İlçesi Çandır Mahallesinde Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Köyceğiz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ortaklaşa  "Doğal Tarımsal İlaç Yapımı" ile ilgili eğitim verildi.  Çandır Mahallesinde uygulanmakta olan organik tarım proje çalışmaları çerçevesinde yapılan çalışmada organik tarımda yapılması gereken mücadele yöntemleri Ziraat Mühendisi Sema Köseoğlu tarafından anlatıldı. Hastalık ve zararlılara karşı önce kültürel tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanarak bu tedbirlerle ilgili bilgiler verildi. Doğal ilaç yapımı uygulanarak nasıl yapılacağı gösterildi.

İl ve İlçe Müdürlüğü elemanlarına hastalık ve zararlılara karşı kullanılabilecek "Doğal İlaç Yapımı" ile ilgili hizmet içi eğitimi verilmesi ile devam edildi. Eğitim İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.  Eğitimin açılış konuşmasını İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç yaptı. Ardından İl Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Sema Köseoğlu ve Ziraat Mühendisi Figen Bayansalduz tarafından tarımda hastalık ve zararlılara karşı kullanılan sentetik ilaçlara alternatif mücadele yöntemleri ve evde yapılabilecek doğal ilaçlar anlatıldı. Eğitim sonunda uygulamalı doğal tarımsal ilaçların nasıl yapıldığı gösterildi. Eğitime 45 kişi katılarak eğitim sonunda katılım belgelerini aldılar.

Tarımda sentetik kimyasal ilaçların kullanılması II. Dünya Savaşı sonunda başlamış ve tarımda makineleşme ile birlikte bu kimyasalların kullanımı hızla artmıştır. Kısa vadede çözüm olarak görülen bu kimyasalların çevreye ve dolayısıyla insan sağlığına verdiği zararların fark edilmesiyle birlikte "Entegre Mücadele", "Ekolojik Tarım", İyi Tarım Uygulamaları" gibi üretim sistemleri geliştirilmiştir.

Tarımda kullanılan sentetik kimyasallar doğal dengenin bozulmasına ve buna bağlı olarak zararlı etmenlerin her geçen yıl artmasına, toprakların ve suların kirlenmesine ve ürünlerde kimyasal kalıntılara neden olmaktadır. Ayrıca bu kimyasallarla doğrudan temas halinde olan insanlarda alerjik reaksiyonların artması, sinir sistemi tahribatı, enzim dengelerinin bozulması, öğrenme güçlüğü, hafıza kaybı, kanser, Parkinson gibi sağlık problemleri görülmektedir. Özellikle gerekli önlemleri almadan bu tür ilaçları kullanan üreticilerimiz daha fazla etkilenmektedirler.

Doğal tarımsal ilaçlar ısırganotu, tespih ağacı tohumu, nane, soğan, sarımsak, acı biber gibi her bahçede bulunabilen doğal malzemeler olduğundan hem ekonomik, hem ekolojik, hem de elimizin altıdaki malzemelerdir. Kolay hazırlanırlar, sentetik kimyasallar gibi çevreye zararları yoktur. Ancak yine de hastalık ve zararlılar için öncelikle kültürel tedbirler alınmalı, mekanik, biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanılmalıdır. Hastalık riskinin ve zararlıların arttığı durumlarda ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Etkin bir mücadele için doğru ilacı doğru dozda ve uygun ilaçlama tekniği ile kullanmak gerekmektedir.

Gerek personele verilen hizmetiçi eğitim gerekse köylerde verilen eğitimlere ilginin yüksek olduğu gözlendi. Eğitimi veren Ziraat Mühendisi Sema Köseoğlu eğitimlerin başka köylerde de devam edeceğini ifade etti.  

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Adaçayı Üretimi Artırma ÇalışmalarıÖnceki Haber

Adaçayı Üretimi Artırma Çalışmaları

Malatya'da dolu kayısı bahçelerine zarar verdiSonraki Haber

Malatya'da dolu kayısı bahçelerine zarar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar