Şekerbank

Eker Türkiye'nin tarım rakamlarını açıkladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eker Türkiye'nin tarım rakamlarını açıkladı
Tarım sektöründe başta buğday, mısır, çeltik ve ayçiçeği olmak üzere Cumhuriyet tarihinin üretim rekoru kırıldı. Aynı şekilde hayvancılıkta da üretim ve ihracat rekoru kıran Türkiye, Avrupa’nın en büyük tarım üreticisi konumuna geldi.

Lise öğrencileri ve aileleri ile bir araya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı ve AK Parti İstanbul 3. Bölge milletvekili adayı M. Mehdi Eker, Cumhuriyet tarihi boyunca tarım sektöründe kırılan üretim ve ihracat rekorlarından bahsetti. 

Türkiye’nin tarımsal hasılasını 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkararak, dünyada yedinci, Avrupa’da ise en büyük tarımsal ekonomiyi yakaladıklarını ifade eden Mehdi Eker, Türk ekonomisinin son 12 yılda, 230 milyar dolardan, 800 milyar dolarlara yükseldiğine dikkat çekti. Eker ayrıca, “Gayri safi milli hasıla 3 kat büyümüştür. Kişi başına düşen milli gelir 2 bin 500 dolardan, 10 bin doların üzerine çıkmıştır. Bunda tarımın büyük katkısı bulunmakta. Avrupa’da birinci, dünyada da yedinci büyük tarım üreticisiyiz. Bu, Türkiye için bir iftihar meselesidir. Ancak biz bunla yetinmiyor, çiftçimizi her alanda desteklemeye devam ediyoruz “ dedi.

Rekor seviyeye ulaşan üretim ve ihracat verilerine dikkat çeken Eker, “Süt üretiminde 18.6 milyon ton, kırmızı et üretiminde 1 milyon ton, tavuk eti üretiminde 1,9 milyon ton ve su ürünleri yetiştiricilik üretiminde 235 bin tonla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine bu dönemde ulaşıldı.” dedi. 

Rekor seviyedeki büyüme ile ilgili açıklama yapan Eker, “Buğday üretimini 22,6 milyon tona, mısır üretimini yaklaşık 6,3 milyon tona, çeltik üretimini de 930 bin tona çıkardık. 48 milyon dolar buğday unundan gelir elde ederken, şu an 933 milyon dolar ülkemize girdi sağladık. Avrupa’da tarımsal hasıla bakımında 2002 yılında Avrupa’nın dördüncü büyük ülkesi iken, 2006’dan beri birinci ülke konumundayız” dedi. Bu başarının günü birlik bir başarı olmadığını belirten Mehdi Eker, bu başarıları yapılan reformlar ve sağlanan önemli desteklerle yakalandığını söyledi. 

TARIM ARAZİLERİNİN BÖLÜNMESİNİ ÖNLEDİK

Eker, Türkiye’nin tarım sektöründe temel alt yapı probleminin, miras yoluyla tarım arazilerinin sürekli bölünmesi ve küçülmesi olduğunu belirterek, “2005-2006 yıllarında yaptığımız değişiklikle asgari arazi bölünmesine bir sınır getirdik. 2014 yılında yaptığımız düzenlemelerle de bu değişikliği kalıcı kılarak sorunu ortadan kaldırdık. Yaptığımız tüm bu yenliklerle aynı zamanda Türkiye’nin gıda güvenliği de garanti altına aldık” dedi. 

Verimliliği arttırmak için Türkiye’deki tarım arazilerinin haritasını çıkardıklarını ifade eden Eker şunları söyledi: “Neresi ne kadar güneş alıyor. Hangi toprak yılda ne kadar ürün veriyor. Bunların tek tek haritasını çıkarıp çiftçilerimizi bu arazilere yönlendirdik.”

ÜRETİCİMİZE, SON 13 YILDA 80 MİLYAR TL’YE YAKIN NAKİT HİBE VERDİK 

Mehdi Eker, “2002 yılında tarım sektörüne verilen toplam destek 1,8 Milyar TL idi. Bunun da yüzde 80’den fazlasını üretime bakılmadan sadece tapuya verilen doğrudan gelir desteği oluşturuyordu. Biz 52 yeni çeşit destek başlattık. Destekleri, verimlilik, kalite ve kırsal kalkınmayı esas alarak yeniden düzenledik. Tarımsal destek alanını genişleterek, Türkiye'nin her yerine yaydık. 2015 yılında üreticilerimize 10 Milyar TL destek veriyoruz. Son 13 yılda Türk çiftçisine yaklaşık 80 milyar TL nakit hibe destek sağladık.” dedi. 

Tarımsal kredilerde faizleri düşürdüklerine de işaret eden Eker, 2002'de Ziraat Bankası’nın tarımsal kredi faizinin yüzde 59'u bulduğunu, şu anda faizin sıfır ile 8,25 bandında gerçekleştiğini vurguladı. Eker, böylelikle tarımsal kredide gerçek bir artış yaşandığını, 2002'de 529 milyon lira olan kredi meblağının, 2014'te 22,8 milyar liraya çıktığını ifade etti.

‘Bu reformların başında tarım sektörünün neredeyse 100 yıla yakın temel sorunu olan miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi konusu gelir. Bu Türkiye’nin medeni hukukuyla, miras hukukuyla ilişkili bir konudur. Biz, 2005-2006 yıllarında bir değişiklik yaptık. Asgari bölünmeye bir sınır getirdik, bir limit getirdik. 2014 yılında yaptığımız düzenlemelerle bu soruna kalıcı olarak sonlandırdık. Bu düzenlemeler ile Türkiye’nin gıda güvenliği garanti altına alınmıştır.” açıklamalarında bulundu. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ZEHİRLİ YEM HAZIRLAMA ve PAKETLEME MAKİNESİ HİZMETE GİRDİÖnceki Haber

ZEHİRLİ YEM HAZIRLAMA ve PAKETLEME MAKİN...

AP Avrupa Komisyonu’nun GDO’lar ile ilgili önerisini reddettiSonraki Haber

AP Avrupa Komisyonu’nun GDO’lar ile ilgi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar