Şekerbank

Dünyada Kara Elmas Olarak Bilinen Trüf Mantarı Ülke Ekonomisine Kazandırılıyor…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyada Kara Elmas Olarak Bilinen Trüf Mantarı Ülke Ekonomisine Kazandırılıyor…
Kilogramı 3 Bin 500 Avroya Kadar Alıcı Bulan Trüf Mantarı İçin 2.060 Dekar Alanda Orman Oluşturuldu…
Tofidass

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Dünyada “kara elmas” olarak bilinen ve kalitesine göre 100 ila 3 bin 500 avro arasında fiyata alıcı bulan trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede uygulamaya konulan Trüf Mantarı Eylem Planı kapsamında bugüne kadar 2.060 dekar alanda trüf ormanı tesis edildi.

Toprak altında yetiştiği için ülkemizde pek fazla tanınmayan ancak Dünyada gıda ve kozmetik pazarlarında binlerce avroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması maksadıyla harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı üniversitelerle de yaptığı işbirliği ile trüf yetiştiriciliği hususunda önemli mesafeler kat etti.

2.060 Dekar Alanda Trüf Ormanı Kuruldu

Ülke genelinde trüf mantarının tabii olarak yetiştiği verimli toprak özelliklerine sahip alanların tespiti için arazi taraması çalışmalarını sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, aynı zamanda 17 Orman Bölge Müdürlüğü vasıtasıyla suni trüf alanları da tesis etmeye devam ediyor. Bu çerçevede eylem planı ile 2.450 dekar alanda trüf ormanı kurulması hedefi günümüz itibari ile 2.060 dekar olarak gerçekleşti. 2017 yılındaki 690 dekarlık program ise Temmuz ayı sonu itibari ile tamamlandı.

Diğer yandan 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan Trüf Mantarı Eylem Planı, ülkemizin trüf mantarı potansiyelinin fazlalığı ve bu alanda yapılan çalışmaların verimliliği dolayısıyla 2019 yılını da kapsayacak şekilde uzatıldı.

Trüf Mantarı ile Kırsalda Yaşayan Vatandaşların Hayat Kalitesi Yükselecek

Trüf mantarının ekonomik değeri çok yüksek bir odun dışı orman ürünü olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Piyasada binlerce avroya alıcı bulan trüf mantarının tabii alanlardan toplanması ve bu alanda özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime alternatif istihdam alanı sağlanacak. Bu sayede kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat kalitesi yükselecek” değerlendirmesinde bulundu.

Trüf İhtiyacı İç Kaynaklardan Karşılanacak

Bu mantar çeşidinin çok özel bir gıda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu mantar özellikle lüks otellerde kullanılıyor. Yabancı turistler, trüf mantarı damak zevkini ülkemizin turistik tesislerinde de arıyor. Bu sebeple bu mantarı yurtdışından almak yerine büyük bir turizm potansiyeline sahip olan ülkemizin trüf mantarı ihtiyacını yaptığımız çalışmalarla iç kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Ülkemizin Trüf Üretim Potansiyeli Avrupa’dan Yüksek

Trüf mantarının günümüze kadar ülkemizde neredeyse hiç faydalanılamamış önemli tabii bir gıda kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu “Ülkemiz trüf üretim potansiyeli açısından, halen Avrupa'da lider üretici konumundaki ülkelerden daha avantajlı konumda bulunuyor.  Tabii alanlar bugüne kadar faydalanılmamış olması sebebi ile tahrip edilmemiş ve dolayısıyla potansiyel yüksektir. Trüf mikorizası aşılı orman fidanları kullanılmak sureti ile yapılacak ağaçlandırmalar potansiyelimizi artıracaktır. Yapılan çalışmalar neticesinde ulaşılan veriler de ülkemizin çok zengin olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bitkiye dönüşen gazeteÖnceki Haber

Bitkiye dönüşen gazete

Gürer: Kısa Saplı Buğday Tohumu Ülkeyi Samansız BıraktıSonraki Haber

Gürer: Kısa Saplı Buğday Tohumu Ülkeyi S...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar