Şekerbank

Gürer: Kısa Saplı Buğday Tohumu Ülkeyi Samansız Bıraktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: Kısa Saplı Buğday Tohumu Ülkeyi Samansız Bıraktı
Tofidass

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çiftlik ilçesine bağlı Kula köyünü ziyaret ederek, çiftçilerin ve vatandaşların sorunlarını dinledi. Niğde’nin, Avrupa Birliği Hibe Destek Programı olan IPARD’ın ikinci destekleme programına da dâhil edilmemesini eleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çiftlik ilçe Başkanı Turgay Yıldız ile birlikte, ilçeye bağlı Kula köyünü ziyaret etti. Vatandaşlarla ve çiftçilerle bir araya gelen Gürer, köy halkının sorunlarını dinledi.

ET VE ÜRÜN FİYATINI DİZGİNLEYECEĞİZ DİYE TARIMIN CANINA OKUYORLAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların başlıca nedenin uygulanan yanlış politikalar olduğunu belirterek: “Ülkemizde et ve hububat başta olmak üzere diğer bakliyat türleri ve ürünlerin fiyatını dengelemek adına ithal ürüne sarılan böylece enflasyonu dizginleyeceğini sanan bir anlayış AKP hükümetlerinin genel politikasıdır. Kendi kendine yeten bir ülke iken yanlış uygulamalar nedeni ile samanı dahi ithal edecek duruma düştük. Bu kabul edilemez bir durumdur. Hububatta ve kırmızı ette ihracat yapan Türkiye nasıl oldu da ithalatçı duruma düşürüldü. Bunun başlıca nedeni yanlış uygulamalardır. Sıfır gümrüklü ithalat hükümetin tek dayanağı haline geldi. Bu aracıların ve spekülatörlerin yolunu kesmiyor. Onlar yine kazanacağını kazanıyor, olan üretici ile son tüketiciye oluyor. Yerli ürüne yerli üretime daha çok olanak yaratıp aile tipi işletmelerin hızla sayısını artırmadan, köyden göçü durdurmadan sorunları kısa vadede çözmek olası görülmüyor. Sulama suyu sorun, gübre, ilaç, tohum, ekipman ithal, mazot almış başını gitmiş. Üretim girdi maliyetleri mutlaka düşürülmeli, teşvik hibe ve destekler yandaşlara değil işin ehli çiftçiye köylüye verilmelidir” dedi.

TARIM BAKANININ İTİRAFI
CHP Niğde Milletvekili Gürer, Kula köyünde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2002 yılında tarımda kendi kendine yeten bir ülkü olduğunu anımsatarak, “ Bunu sadece ben söylemiyorum. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba söylüyor. İthal eden ülke durumuna geldiklerini kendileri söylüyorlar. Bu durumu sonlandırmak için devletin planlı bir politika uygulaması lazım” dedi.

SAPI KISA BUĞDAY TOHUMU, ÜLKEYİ SAMANSIZ BIRAKTI
Türkiye’nin artık samanı bile ithal eder duruma geldiğini ifade ederek, tarımda ve hayvancılıktaki olumsuzluğu gözler önüne seren Gürer, “Daha çok verim almak için yeni bir buğday türü getirdiler. Yeni getirdikleri buğday türü de sapı kısa olduğu için saman az çıkıyormuş, Bunun için de saman ithal eder hale geldik. Bunlar plansız tarımın ortaya çıkardığı sonuçlar. Hububatta halen sapların önemli bölümü tarlada kalıyor. Bazıları da yakıyor ve bu durum toprağa zarar veriyor. Sapı toprakta bırakmayacak biçimde toplayan bir ekipman bile geliştirilmemesi düşündürücü değil mi? Milyarlarca değerde sap saman bu yolla yok oluyor “ dedi.

NİĞDE IPARD’TA YİNE YOK
Türkiye’de 42 ilin dahil edildiği Avrupa Birliği Hibe Programı olan IPRAD’in ikinci bölümüne de Niğde’nin dahil edilmediğini söyleyen Ömer Fethi Gürer: “ IPARD- 2 başladı ama Niğde yine bu proje kapsamına alınmadı. Niğde çiftçisinin yüzde 90’ı IPARD’ın ne olduğunu bile bilmiyor. Çevre illerde olan neden Niğde’de yok? Tarımla geçinen Niğde IPARD dışı ama Kırsal Kalkınma Projesinde var deniyor, iyide o proje zaten seksen bir ilde uygulanıyor, Niğde’de mi uygulanmayacaktı? IPARD tarıma önemli katkı sağlıyor ama Niğde’nin burada da dışarda bırakılan il olması düşündürücüdür” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dünyada Kara Elmas Olarak Bilinen Trüf Mantarı Ülke Ekonomisine Kazandırılıyor…Önceki Haber

Dünyada Kara Elmas Olarak Bilinen Trüf M...

3 Bin 500 Yıllık Vadide Genetiği Bozulmamış Sebze Tohumlardan Ürün Elde EttiSonraki Haber

3 Bin 500 Yıllık Vadide Genetiği Bozulma...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar