Şekerbank

Denizli’nin Yükselen Değeri: Trabzon Hurması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denizli’nin Yükselen Değeri: Trabzon Hurması

Ege Bölgesinin meyve deposu olarak bilinen Denizli’de üreticilerin yöneldiği alternatif ürünlerden biriside cennet elması olarak bilinen Trabzon hurması.

Önceleri meyve bahçelerinin bir kısmında kendi ihtiyaçları için yetiştirilen Trabzonhurması, insanların tanıyıp sevmesi ile talep artışı yaşamış ve artık bir sektör haline gelmeye başlamıştır. Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale İlçelerinde oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Honaz İlçesi Kızılyer Mahallesi'nde üreticilik yapan emekli bankacı Osman Çavuş “5 yıl önce pazarlarda oldukça düşük fiyattan satılan cennet elmasının çabuk çürümesi ile alternatif değerlendirme yolları aramaya başladık. Yaptığımız araştırmalar ile cennet elmasını kurutarak Denizli Tarım Fuarında tanıtımını yapmaya başladık. Talebin artması ile bugün itibariyle pazar da yaş olarak yaklaşık 3 lira, ancak kurutulduğu zaman 30-35 liraya alıcı bulmaktadır. İncir ile başa baş gitmektedir.

Cennet elması aynı muz, kivi gibi dalından koparıldığı zaman yenebilen bir meyve olmadığını ifade eden Osman Çavuş özetle “Cennet elmasının uygun ısı şartlarında kendiliğinden eren bir meyve. Bizde bu özelliğinden faydalanarak 25 C sıcaklık ve % 20 nem oranını geçmeyen şartlarda 20-30 gün içerisinde tartarik asitin meyve şekerine dönüşmesi yani içini bal yapması sağlanıyor. Bu şekilde ortaya çok güzel bir yemiş çıkıyor. Trabzonhurması meyveleri özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Trabzonhurmasını kuruturken hijyen şartlarına dikkat edilmelidir. Kabuğu soyulduğu için kurutma işlemi araç trafiğinden, haşerattan uzakta yapılmalıdır. Ürettiğimiz ürünler şu anda İstanbul ve Ankara’da yoğun olarak talep edilmektedir. Ege bölgesinin artık incirinin yanında cennet elması da var.”  

Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri’nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır. Ağaçların verim miktarları ortalama 40-60 kg’dır. Trabzonhurması yetiştiriciliği,  2019 yılı itibariyle Denizli’de  5684 dekar alanda 3478 ton üretim yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalya'da Gübre Denetçi Eğitimi VerildiÖnceki Haber

Antalya'da Gübre Denetçi Eğitimi Verildi

Bitkisel Ürünler İçin Sigorta Zamanı !Sonraki Haber

Bitkisel Ürünler İçin Sigorta Zamanı !

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar