Şekerbank

Denizler Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizleniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denizler Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizleniyor
Tofidass

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında başlatılan  "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri çevresinde "Hayalet Ağ" diye tabir edilen denizlerde terkedilmiş av araçlarının temizliğine başlandı.

Proje ile su ürünleri yaşam alanlarının korunması, terk edilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığın engellenmesi, biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılması dolayısıyla da balıkçılık faaliyetlerinin canlandırılması hedeflenmektedir. Projenin en önemli bileşeni, denizlerdeki av araçlarının çıkarılması ile birlikte kayıp av araçlarının en aza indirilmesi için özellikle balıkçılar üzerinde yapacağı etkidir.

Su ürünleri avcılığı sırasında zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması veya kullanım hataları gibi nedenlerle denizlere terk edilmiş ağların ve av araçlarının temizlenmesi amacıyla başlatılan projede tespit çalışmalarının ardından terkedilmiş ağlar denizlerimizden çıkarılmaya başlandı. Hayalet ağlar, denizlerimizde çevreye ve balıkçılığa zarar veren "Hayalet Avcılık" olarak da bilinen pasif avlanmaya su altında kaldığı müddetçe devam etmektedir. Terk edilmiş olan bu av araçlarının ortamdan temizlenmesi bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunacaktır.

Bu yıl içerisinde, balıkçılar ile kayıp av araçları hakkında yüz yüze görüşme yapılarak kayıp av araçlarının kesin yerleri ve miktarlarının tespit edilmesi, yeri ve miktarı tespit edilen av araçlarının çıkarılması, çıkarılan av araçlarının imhası veya değerlendirilmesi, proje görsellerinin balıkçıların ve kamuoyunun bilgisine sunulması, kamuoyunda farkındalık yaratılması faaliyetlerine devam edilecek olup; ayrıca hem yurt içinde hem de yurtdışında proje tecrübelerinin paylaşımı hedeflenmektedir. Daha sonra yapılacak kayıp av araçları temizleme çalışmaları, av araçlarının nerede ve ne zaman kaybedildiği ile av araçlarının özelliklerine ilişkin kayıt altına alınan bilgilere göre planlanacaktır.

Proje kapsamında 0-40 metre aralığındaki derinliklerde dalma yöntemiyle terk edilmiş av araçlarının tespiti, fotoğraf ve video çekimleri, markalanması ve çıkarılması, satha getirilmesi, nakledilmesi, sergilenmesi ve bertaraf işlemleri gerçekleştirilecektir.

Bu çalışmalarda Sivil Toplum Kuruluşları ve Tüzel Kişiliklerin katkısının alınması hedeflenmektedir. Projenin hedefine ulaşması öncelikle balıkçılarımızın konuya duyarlı olmasına bağlı olacaktır. Su kaynaklarımızın sınırsız olmadığı ve korunması gerektiğini balıkçılarımız bildiğinden, bu kaynaklardaki su ürünlerini gelecekte avlayabilmek ve yeni nesillere aktarabilmek için av aracı kayıplarını en aza indirmeleri, riskli alanlarda av aracı kullanmamaları, av aracı çatışmalarını en aza indirmeleri, kendi aralarındaki diyaloğu artırmaları, kullanımı yasak olan av araçlarını kullanmamaları ve kayıp av araçlarını [email protected] e-posta adresine bildirmeleri projenin amacına ulaşmasında en önemli etmen olacaktır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Konya'da kesilen dananın midesinden para çıktıÖnceki Haber

Konya'da kesilen dananın midesinden para...

Kuş Gribi Çıkmamış Yumurtayı Sattırdı!Sonraki Haber

Kuş Gribi Çıkmamış Yumurtayı Sattırdı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar