Şekerbank

Denize Bırakılan Av Malzemeleri Temizleniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denize Bırakılan Av Malzemeleri Temizleniyor
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" nin ilk etabı Sinop'ta 2015 yılında uygulanmıştı. Aynı projenin ikinci ayağı kapsamında, 25 Ağustos - 25 Kasım tarihleri arasında "Denizlerin Terkedilmiş Oltalardan Temizlenmesi ve Miktarının Belirlenmesi Projesi" gerçekleştirildi. Projenin tanıtımı ve değerlendirilmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda, İl Müdür Yardımcısı Sezai Aydın, Şube Müdürleri, İl Müdürlüğü çalışanları, Sinop Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Sezai AYDIN açılış konuşmasında; "Ülkemiz denizlerinde ilk defa kamu kaynağı ile 2014 yılında Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzce uygulamaya 3 yıl süreyle başlanan "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" su ürünleri sektörü açısından büyük önem taşımaktadır.

Avcılık yapılırken çeşitli nedenlerle denizel ortamda kalan av araçları, balıkların gerek göç yollarında, gerek yuva yapmalarında, gerekse de yumurta bıraktıkları bölgelerde ciddi tahribat meydana getirmekte, su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden olmakta, ekosisteme ve biyoçeşitliliğe zarar vermektedir.

Bu proje ile denize terkedilmiş av araçlarının tespitinin yapılması, bulundukları ortamdan çıkarılması, zararın azaltılması,  balıkçılarımızın av aracı kayıplarının azaltılması,  sucul çevrenin korunması, su ürünleri stokların zarar görmesi önlenerek ticari avlanabilir stok miktarının artırılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

2015 yılında İlimizde, Merkez, Gerze ve Ayancık İlçelerinin açıklarında tespit edilen; (Ordu Köyü açıkları, Asma Kayası Mevkii, Topdeliği ve Öğretmenevi açıkları, Gazibey Kayası Mevkii, Gerze Çakıroğlu Mevkii, İnce Burun açıkları, Gerze Köşk Burnu ve Ayancık İstefan Kafa Mevkiilerindeki) 8 lokasyonu kapsamıştır. Bu alanlar Su Ürünleri Kooperatif Başkanlığı-Birliği, balıkçılar, bölgemizde çalışan profesyonel dalgıçlar ile yapılan anket sonuçları neticesinde belirlenmiştir. Toplam 51.500 malanın taraması yapılarak, 3035m2 ağ denizden çıkarılmıştır.

Bakanlığımız,  Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce uygulamaya konulup yürütülen "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi"  kapsamında,  2017 yılında İl Müdürlüğümüz ve Sinop Üniversitesi ortaklığıyla "Denizlerin Terkedilmiş Oltalardan Temizlenmesi ve Miktarlarının Araştırılması" proje çalışmalarını başlatmıştır. Merkez İlçe sınırları içerisinde üç farklı bölgede (Sinop İskelesi bölgesi, Karakum Özel İdare Plajı bölgesi,  Akliman Balıkçı Kayası bölgesi)  çalışmaları yürütülmüştür. Projenin sonuçlarını Sinop Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim üyesi Bora EYÜPOĞLU tarafından sunulacaktır. Kendisine ayrıca teşekkür ederiz." dedi.

Sinop Üniversitesi Öğretim üyesi Bora EYÜPOĞLU; Proje de belirlenen üç lokasyonda 53.000 malanı tarayıp, 933 adet kanca, 1434 adet kurşun ve 6800 metre misina ağı tespit ederek denizden temizlediklerini belirtti. Çalışma esnasında çekilen görseller sunuldu.

İl Müdür Yardımcısı Sezai AYDIN kapanış konuşmasında; "Çalışmalarda emeği ve desteği olan başta Bakanlığımız Merkez Birimlerine, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne, Sinop Üniversitesine ve projede sahada çalışan Sinop Üniversitesi öğretim görevlilerine, İl Müdürlüğümüz personeline, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi çalışanlarına teşekkür ediyorum, başarılarının devamını diliyorum." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ÇATAK Proje Alanı Manisa'da Yüz Bin Dekarı GeçtiÖnceki Haber

ÇATAK Proje Alanı Manisa'da Yüz Bin Deka...

Antep Firiği TescillendiSonraki Haber

Antep Firiği Tescillendi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar