Şekerbank

Çukurova'da çiftçiler dona karşı önlem alıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çukurova'da çiftçiler dona karşı önlem alıyor
Tofidass

ADANA'da kışın gelmesi ve sıcaklığın sıfırın altına düşmeye başlamasıyla Türkiye'nin narenciye üretiminin yüzde 72'sini karşılayan Çukurova kentlerindeki çiftçiler, don kırıcı vantilatör ve lastik yakma yöntemiyle bahçelerindeki limon, portakal ve mandalinaları soğuktan korumaya çalışıyor.

Yurdun birçok bölgesini etkisi altına alan çetin kış koşulları, Türkiye'nin en sıcak bölgesi olarak bilinen Çukurova'da da etkili olmaya başladı. Meteorolojinin, hafta sonuna kadar bölgede ısının sıfır derecenin altına düşeceğini bildirmesi üzerine, Adanalı çiftçiler önlem almaya başladı. Ağaçlarını dondan korumak isteyen bazı çiftçiler, saman-lastik yakarken, maddi durumu daha iyi olan çiftçiler ise fiyatı 40 bin dolar civarındaki don kırıcı vantilatörleri kullanıyor.


SOĞUKLAR ERKEN BAŞLADI
Bu yıl soğuk havanın bölgede kendini erken hissettirdiğini belirten Seyhan Ziraat Odası 2'nci Başkan Cahit İncefikir, yeni ekilen fidanlarda zarar meydana geldiğini söyledi. İncefikir şöyle konuştu:
"9 milyon naranciye ağacının bulunduğu Adana'da ciddi bir kuraklık söz konusuydu. Bu kuraklık, olması gereken yağmurlanmayı ve bulutlanmayı durdurduğu için soğuklar erken gelmeye başladı.  Bir kaç hafta önceki soğuklar, yeni ekilen fidanlara hasar verdi. Özellikle yeni çıkan filizlenmelerde, fidanların çalışmasıyla ilgili kısımlarda bazı yanıklar, deformasyonlar oldu. Ama bu, ürün bazında zarar vermedi. Eğer bu soğuklar uzun süreli olur ve -4, -5 dereceleri görürse, bu sefer meyvelerde de deformasyonlar olacaktır. Böyle hasarlı meyveleri, ihracatçılar yurt dışına göndermekte tereddüt yaşıyor"


ATEŞ YAKMAK İLKEL BİR YÖNTEM
Çoğu çiftçinin ateş yakarak zirai don olayına karşı önlem almaya çalıştığını hatırlatan İncefikir, şöyle devam etti:
"Saman yakmalar, lastik yakmalar ilkel yöntemlerdir. Açıkçası sonuç getirmeyen şeylerdir. Temel anlamda üreticinin don kırıcı rüzgar pervanelerini kullanması gerekir. Devletin, üreticiye don kırıcı rüzgar pervanelerini hibe etmesi ya da uzun vadeli kredilerle vermesi şart. Don kırıcı rüzgar pervanelerini çok soğuk havalarda sıfır dereceye ayarladığınızda, yaklaşık 35-40 dönümlük alanı koruyabiliyor."
Adana'da limon, portakal, mandalina ve greyfurtun aralarında yer aldığı yaklaşık 9 milyon narenciye ağacı bulunuyor. Narenciye ağaçlarından 7 milyonunun meyve verdiği biliniyor. Ayrıca bu ağaçların bulunduğu bahçeler, ovanın 343 bin 786 dekarlık bölümünü kaplıyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yılbaşında sofralar taze üzüm görecekÖnceki Haber

Yılbaşında sofralar taze üzüm görecek

Aile ekonomisine tavuk dopingiSonraki Haber

Aile ekonomisine tavuk dopingi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar