Şekerbank

CHP'li Sarıbal'dan orman talanına tepki: “Cumhurbaşkanı kararıyla 26 milyon metrekare ormanlık alan yok edildi”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li Sarıbal'dan orman talanına tepki: “Cumhurbaşkanı kararıyla 26 milyon metrekare ormanlık alan yok edildi”
Tofidass

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı kararıyla ormanlık alanların başka amaçlar için kullanılmak üzere tahsis edilmesine tepki gösterdi. Sarıbal, 7 Ocak 2021'den bu yana 13 ilde 5 milyon 800 bin metrekare ormanlık alanın yok edildiğini, bunun yanan ormanların yaklaşık 4 katı olduğunu belirtti.

Sarıbal, basın toplantısında, 1956 yılında çıkarılan Orman Kanunu'nun 1961 Anayasası'nda dokunulmazlık kazandığını, ancak AKP iktidarı döneminde bu kanunda 30 değişiklik yapıldığını, ormanlık alanların sürekli daraltıldığını ve başka amaçlar için kullanıldığını söyledi. Sarıbal, 1981 öncesi ormanların mülkiyet ya da ormanlık alana dışarıda çıkarılarak başka amaçlar için kullanılmış olan 6,4 milyon dönüm alanın 2B'ye dahil edildiğini, 2018'de çıkan bir kanunla 7 Ocak 2021'de yayınlanan bir yönetmelikle de 26 milyon metrekare ormanlık alanın ormanlık vasfından çıkarıldığını ifade etti.

Sarıbal, son olarak 19 Ocak'ta yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 13 ilde 5 milyon 800 bin metrekare ormanlık alanın başka amaçlarla kullanılması için izin verildiğini, bunun yanan ormanların yaklaşık 4 katı olduğunu, en büyük payın da Bursa'ya düştüğünü kaydetti. Sarıbal, "Bu karar doğrultusunda Bursa'da 4 milyon 9 bin metrekare alan ormanlık alandan çıkarılarak başka amaçlarla kullanılması için izin verildi. Bu, orman talanının, orman yağmasının, AKP iktidarının bu ülkedeki yaptığı en büyük yağma düzeninden biridir." dedi.

Sarıbal, ayrıca, ormanlık alanların maden, enerji, turizm, yol ve ulaşım gibi gerekçelerle tahsis edilmesinin, ormanların içini yağmaladığını, kesilmemesi gereken ağaçların kesildiğini, batırdıkları ekonominin bir boyutunu ormanları katlederek gidermeye çalıştıklarını savundu. Sarıbal, "2002 yılında iktidar olduğunda yıllık Türkiye'nin kereste sanayi, mobilya sanayi ve diğer sanayiler için yıllık kestiği orman miktarı 15 milyon metreküp civarındaydı, bugün artık biz 40 milyon metreküpleri konuşuyoruz. Dünyada böyle bir şey yok. Görülmeyen bir orman yok etme modeli bu." diye konuştu.

Sarıbal, basın toplantısını, ormanların ülkenin geleceği olduğunu, ormanların yok edilmesinin ülkeyi çölleştireceğini, ormanların korunması için mücadele edeceklerini söyleyerek sonlandırdı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Denizli’de 2023 Yılında 20 Bin 808 Gıda Denetimi YapıldıÖnceki Haber

Denizli’de 2023 Yılında 20 Bin 808 Gıda...

Çiftçilere toprak, bitki ve su analizleri anlatıldıSonraki Haber

Çiftçilere toprak, bitki ve su analizler...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar