Şekerbank

Çeltik Üreticilerine Yüzde 67 Hibeli Brokoli Fidesi Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çeltik Üreticilerine Yüzde 67 Hibeli Brokoli Fidesi Dağıtıldı
Tofidass

TAKEP (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi) Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ‘Çeltik Sonrası 2. Ürün’ olarak yetiştiriciliği yapılacak olan 625 bin adet brokoli fidesinin dağıtımı Bafra Ziraat Odası yerleşkesinde yapıldı.

Çeltik hasadı sonrası 314 dekar alanda ekilmek üzere 34 üreticiye dağıtılan 625 bin adet Parthenon çeşidi Brokoli fidesinin maliyetinin %67’si Tarım ve Orman Bakanlığı, %33’ü ise üretici tarafından karşılandı. Projenin toplam bütçesi 1.054.187,50 TL olup Bakanlık katkısı 702.792 TL, Çiftçi katkısı ise 351.395,50 TL olarak gerçekleştirildi.

Programa Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güneş ve üreticiler katıldı.

Dağıtım öncesi konuşan Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güneş, “Bafra’mızda 686 bin dekar alanda tarım yapılmaktadır. Bunun da yaklaşık olarak 150bin dekarı sebzedir. Sebze üretimimiz 2005 yılından bu yana özellikle İyi Tarım Uygulamaları çerçevesinde artarak devam etmektedir.” dedi.

Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı ve Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner’in ardından konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Geçen yılki sebze üretimine baktığımızda Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 16’sı İlimizden karşılanmaktadır. Samsun’da üretilen kışlık sebzenin yüzde 92’si Bafra Ovamızda üretilmektedir. Çeltikten sonra ikinci ürün ne yapılabilir gibi çalışmalar projelendirildi. Biz de toplam 1milyon 50bin lira bütçeli projenin 702bin lirasını Bakanlığımızdan, kalanını da çiftçi katkısı ile gerçekleştirdik. Brokoli 6 ile 8 lira arasındayken, çeltikten sonra ekilerek farklı bir zamanda çıkan brokolinin fiyatı ise 23 lirayı buldu. 2022 yılı içerisinde baktığımızdan toplam 4bin500 ton olan ihracat, bugün baktığımızda 8bin tona çıktı. Samsun’daki gıda laboratuvarımızda özellikle ihracata yönelik ürünlerin analizlerinin yapılmasına başlandı. Sebzede de sözleşmeli üretim modeline geçmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Daha Temiz Mavi VatanÖnceki Haber

Daha Temiz Mavi Vatan

Ziraat Odalarından Marmarabirlik’e teşekkür ziyaretiSonraki Haber

Ziraat Odalarından Marmarabirlik’e teşek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar