Şekerbank

Bingöl Lavanta Kokacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bingöl Lavanta Kokacak
Tofidass

İngilterede yaşayan Bingöl' lü Dicle Sevim SERTKAYA nın  gişimleri  ile Bingöl de 3 dekar alanda lavanta demostrasyonu gerçekleşti.

Ekilebilir arazinin çok az olduğu ve geçimin  daha çok hayvancılık faaliyetlerine yoğunlaştığı ilimizde kurak alanlarda yetişme kabiliyeti  bulunan pazar sorunu olmayan Lavanta ekimi bölge halkında büyük bir heyecan yarattı.

Konu ile ilgili Görüşülen SERTKAYA: "Memleket sevdasının o toprak kokusunun verdiği huzur ve bölgeye bir katma değer sağlamak  hevesinin heyecanı, ile uzun yıllar avrupa ülkelerinde yaşamış bir olarak: Bir gün Fransa’da lavanta üretimi konulu bir TV programı izlerken lavantayı ‘kuraklık bitkisi’ olarak tarif ettiklerini gördüm. Aklıma Bingöl’deki topraklar geldi. Tarım, çok yabancısı olduğum bir alandı. Bu nedenle lavanta ekimi, yağ üretimi, iklim şartlarımıza uygun türü bulmak amacıyla 2015 yılı  boyunca araştırma yaptım. Araştırdıkça da lavanta ekimi fikrini daha çok benimsedim.” “İngiltere, Fransa ve Bulgaristan’daki lavanta üreticisi firmalar ile kurduğum iletişim sayesinde çok önemli bilgilere ulaştım ve Mart 2016’da Lavanta ekimini yapmaya karar verdim”

“Veriler gösteriyor ki lavanta potansiyel olarak bölge halkının kaderini değiştirmeye aday.  Yaptığımız fizibil çalışmalar sonucu Demostrayon alanı olarak: Karer Bölgesi olarak adlandırılan bölge hinterlandında yer alan ve kavşak noktası sayılabilecek 3 dekarlık bir parselimize demostrasyon amaçlı ekimimizi gerçekleştirdik".

Beklediğimiz gibi de oldu. Haber çok hızla yayıldı ve ciddi bir heyecan yarattı. Yöre halkı lavanta projemizin sonucunu en az benim kadar heyecanla bekliyor. Sadece Bingöl değil, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Muş, Batman, Sinop gibi illerden hatta Almanya ve Nijer’den arayıp bilgi ve destek isteyenler oldu. Şimdiden fide siparişi vermek isteyenler bizimle bağlantı kurdu”  Bölge şartları göz önüne  alındığında Temmuz-Ağustos ayında hasadı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.  Lavanta bitkisinin  çiçek ve saplarında  ki yağ bileşenlerden en fazla bulunan linalool ve linalil asetat oranlarının beklediğimiz gibi gerçekleşmesi halinde. İlk etapta üretim alanımızı 35 dekar bir alana çıkarıp sonrasında tüm bölgeye yaygınlaştırmayı; akabinde ise  mutlak suretle bir yağ damıtma tesisi kurmayı planlıyoruz. Bu arada doğrudan katkı yanında özellikle bölgede organik arıcılar içinde dolaylı bir katkı olacağı kanaatindeyiz. Çünkü lavanta bitkisi, kendine has aroması, kokusu ve özellikle arının bal toplama sezonunda çiçekleniyor olması ile bölge arıcılığı için ayrı bir katkı sunmuş olacaktır."şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Tibbi ve Aromatik Bitkiler konusunda zaten çalışmalar mevcuttur. Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla Sarı Kantoran ve Çörek Otu bitkilerinin demostrasyon çalışmaları ile olumlu sonuçlar elde etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aydın'da Yetişen Enginarlar İyi Tarım Uygulamaları ile SertifikalandırıldıÖnceki Haber

Aydın'da Yetişen Enginarlar İyi Tarım Uy...

İnternetten gördüğü haberden etkilenerek, üretim tesisi kurdu!Sonraki Haber

İnternetten gördüğü haberden etkilenerek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar