Şekerbank

Beta Glukan nedir, ne işe yarar? Beta Glukan içeren yiyecekler hangileridir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Beta Glukan nedir, ne işe yarar? Beta Glukan içeren yiyecekler hangileridir?
Tofidass

 Corona virüs salgını gün geçtikte artarken bağışıklık sistemini güçlü tutmak önem kazanıyor. Beta Glukan bağışıklık sistemini etkiliyor. 

Korona virüsten korunma yolları şu günlerde sıklıkla araştırılıyor. Uzmanlar bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine değiniyorlar. Bağışıklık güçlendirici ilaçlar coronavirüse karşı önem kazanmış durumda. Bu ilaçların ana maddesini de Beta Glukan oluşturuyor. En iyi beta glukan kaynağı ise yulaf. Peki Beta Glukan nedir ve Beta Glukan içeren yiyecekler hangileri ?

BETA GLUKAN NEDİR?

İmuneks olarak da adlandırılan Beta Glukan, antioksidan özelliğe sahiptir. Bakteri, mantar, maya ve yulaf gibi bazı ürünlerin hücre duvarlarında bulunan bir çeşit karbonhidrattır. Bağışıklık sistemini güçlendiren Beta Glukanların yüksek kolesterol, diyabet, kanser, yüksek tansiyon tedavisinde destek olarak kullanılmasını destekleyen pek çok bilimsel çalışma bulunuyor. Beta Glukan; yorgunluk, stres, mevsim geçişleri, nezle, grip, üst solunum yolları enfeksiyonları ve bazı alerjiler gibi hastalıklarda da destek ürün olarak kullanılıyor.

Beta glukan bağışıklık sistemi hücrelerimizden olan akyuvarları yani beyaz kan hücrelerini aktive eder. Bu hücreler aktive olunca da bakteri ve virüslerle daha etkin savaşarak vücudumuzun hastalığı daha kolay atlatmasına yardımcı olur.

BETA GLUKAN İÇEREN YİYECEKLER NELERDİR?

Yulaf en zengin Beta Glukan kaynaklarından biridir. Arpa, hurma ve mantar ise Beta Glukan açısından zenginliğiyle yulaftan hemen sonra geliyor.

Yulaf 

Yulaf en zengin beta glukan kaynaklarından biridir. Medicinal Food News’a göre, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yulaf unu, yulaf kepeği ya da yulaf ezmesi içeren gıdaların kontrollü ve yasal bir biçimde tüketimine izin vermiştir. Bunun sebebi ise yulafın içerdiği beta glukanda bulunan yüksek konsantre çözülebilir liftir. Haziran 2011’deki “Besin İncelemeleri”ne göre, günde 3 gram çözülebilir yulaf yiyen insanlar, toplam kolesterollerini yüzde 5 ila 10 arasında azaltabilirler. Yulafın, yüksek kolesterolün tedavisinde kullanılan ilaçlar yerini alması düşünülemez.

Arpa

Arpadaki besinsel liflerin, beta glukanda da bolca bulunduğu bilinmektedir, ancak arpanın, propiyonik aside sahip olmasının ek faydaları vardır. Bu asit HMG-CoA redüktaz enziminin aktivitesini kontrol edebilir. Bu enzim karaciğerde kolesterol üretmekten sorumludur. 2001’de yayınlanan bir araştırmada “Amerikan Klinik Beslenme Dergisi” arpadaki besinsel liflerin, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü ve plazma toplam kolesterolünü önemli derecede azalttığı sonucuna varmıştır.

Mantarlar

Mantar çeşitleri güzel beta-glukan kaynaklarıdır. Sağlıklı kolestrol seviyelerinin desteklemesine ilaveten mantarlardaki beta-glukanların bağışıklık sistemi fonksiyonlarını arttırdığı görülmüştür. Bunu hücre bağışıklık tepkisini aktive ederek ve beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak yaparlar. Süper Yiyecekler: ‘Gezegendeki En Sağlıklı Yiyecekler’ kitabına göre, bazı mantarlardaki beta-glukanlar ayrıca kansere karşı bağışıklık sistemini düzenleyemeye yardımcı oluyor ve bu da onların kanser hastalığını kontrol ve tedavi etmede yararlı yapıyor. Üstelik mantarın bitkisel besin maddeleri ve polisakkarit içerdiği bilinmektedir.

Hurma

Lif bakımından zengin hurma da aynı zamanda beta-glukan olarak yüksek değerlere sahiptir. Hurma doğada hem çözülebilen hem de çözülemeyen özel bir türü olan beta-D-glukan içermektedir. Çözünürlüğü beta-D-glukanın diyet kolestrole bağlı kalmasına izin verir ve vücudunuzdan atık olarak uzaklaştırır. Tam tahıl ürünleri ve Fungi Mantarlarında olduğu gibi, beta-D-glukan kan glukoz seviyesini ince bağırsaktan emilen basit şekerlerin oranını yavaşlatarak düzgün tutmaya yardım eder. İyileştiren Yiyecekler Ansiklopedisine göre, beta-D-glukan doğada aynı zamanda çözümlenemez ve daha büyük, yumuşak ve vücuttan atımı daha kolay dışkı üretimine yardım ederek bağırsak sağlığını düzenler.

 

Taze meyve, tam tahıllı ekmekler, enginar, patates ve kuruyemişler de Beta Glukan oranı yüksek olduğundan bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fındık hasadı başladıÖnceki Haber

Fındık hasadı başladı

Sabah diploma aldılar öğleden sonra işe başladılarSonraki Haber

Sabah diploma aldılar öğleden sonra işe...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar