Şekerbank

Bakan Kirişci: “Tarımı Gençlerimiz Ve Kadınlarımızla Güçlendiriyoruz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Kirişci: “Tarımı Gençlerimiz Ve Kadınlarımızla Güçlendiriyoruz”
Tarım Ve Orman Bakanlığının başlattığı projeyle, Ankara, İstanbul ve İzmir’de bitkisel üretim yapan kadın çiftçilere 4 milyon yerli sebze fidesi hibe edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kent Tarımı uygulamaları kapsamında, büyükşehirlerdeki kadın çiftçileri yerli ve milli tohumlarla buluşturuyor. 

Bakanlık, Yerli ve Milli Tohumların Kentli Kadın Çiftçilerle Buluşturulması Projesiyle Ankara’da 26 ilçede, İstanbul’da 15 ilçede, İzmir ‘de ise 30 ilçede sebze fidesi yüzde 100’e varan hibe oranları ile kadın çiftçilere verildi. Böylece 3 büyükşehirde toplam 4 milyon sebze fidesi temin edilerek toprakla buluşturuldu.

Yine Bakanlıkça Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 81 İl Tarım Orman Müdürlüğünden gelen proje teklifleri değerlendirilmesinde genç ve kadın çiftçilerin yer aldığı projelere öncelik verildi.

Bu doğrultuda proje ile; İstanbul, Manisa, Hatay, Tokat, Aksaray, Isparta, İzmir ve Samsun’da Kadın Çiftçi Kooperatiflerine meyve ve sebze kurutma tesislerinin kurulumu yapılmıştır.

Böylece taze tüketime yönelik meyve ve sebzelerin israfı önlenerek, katma değerli ürün elde edilmesi sağlanmaktadır.

DESTEKLER

Tarım ve Orman Bakanlığının bitkisel üretimde kadın çiftçilere verdiği diğer destekler ise şöyle:

Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan 14 bin 276 kadın çiftçiye 2018-2021 döneminde toplam 35 milyon lira destek sağlandı.

847 bin dekar alanda iyi tarım uygulamaları ile üretim yapan 10 bin 694 kadın çiftçiye 43 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı.

Kadın ve genç üreticilere tıbbi aromatik bitkiler ve süs bitkileri yetiştirmek amacı ile hazine arazisi parsellerinden kiralamak için başvurduklarında ilave 5 puan veriliyor.

ÇKS’ye kayıtlı ve tarımsal faaliyet yapılan alan toplamı 5 dekar veya altında olan, yaş çay ve fındık ürünleri hariç, açıkta ve/veya örtü altı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan gerçek kişi çiftçilere bitkisel üretim destekleri kapsamında, Küçük Aile İşletmesi desteği sağlanıyor. Destekleme birim fiyatı %100 artış ile dekar başına          200 TL olarak uygulanıyor. Uygulamanın başladığı 2016 yılından bugüne kadar 99 binden fazla küçük aile işletmesine 33 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı.

KİRİŞCİ: “TARIMI KADINLA GÜÇLENDİRİYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, üretim kaynaklarını doğru kullanarak, Türkiye’nin gıda güvenliğini sağlayacak, üretimde sürdürülebilirliği güçlendirecek ve verimliliği artıracak rasyonel bir planlama yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Bu planlamanın en önemli ayaklarından birisinin ‘Kent Tarımı’ olduğuna dikkati çeken Kirişci, “Yerinde üretim-yerinde tüketim anlayışıyla tüketicilerin taze, ucuz ve en az fireyle sebze ve meyveye ulaşımını sağlamak amacıyla, Kent Tarımı uygulamalarını adım adım hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, jeotermal kaynaklarımızın yanı sıra, rüzgar, güneş ve biyokütle gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının da kullanılacağı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerini hızla yaygınlaştırıyoruz. Kent Tarımı ile ilgili çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Burada ilk etapta 3 yıllık bir eylem planı hazırlıyoruz. Kent Tarımı uygulamalarımızda kadın ve genç çiftçilerimiz bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Kirişci, tarım ile ilgili yatırım ve desteklerde, genç ve kadın üreticilere öncelik verdiklerinin altını çizerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu kapsamda kırsal kalkınma desteklerinde kadınlarımıza öncelik veriyor, pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kendilerini öne çıkarmak için kadın yatırımcılarımıza IPARD proje seçiminde ilave puanlar veriyoruz. 2007’den bu yana 5 bin 466 kadın yatırımcımız desteklenmiştir. Bir milli güvenlik sorunu olarak gördüğümüz tarımın ülkemizin bekası ve bağımsızlığı için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha idrak ettiğimiz bir dönemden geçiyoruz.

Bizim için en stratejik sektör konumunda olan tarımı gençlerimizin ve kadınlarımızın gücüyle daha da güçlendiriyoruz.

Bilimden ekonomiye, spordan sanata, siyasetten akademisyenliğe kadar birçok alanda başarı hikayeleri yazan kadınlarımız, tarımın da kahramanlarıdır. Onların yolunu açmak bizim birinci hedefimizdir.”

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Güngör; “Balık Üretiminde Öncü Şehiriz”Önceki Haber

Başkan Güngör; “Balık Üretiminde Öncü Şe...

Büyükşehir’den Tarıma Yönelik Önemli Hizmet, Otomasyon Merkezinin Temeli AtıldıSonraki Haber

Büyükşehir’den Tarıma Yönelik Önemli Hiz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar