Şekerbank

Bafra’da Mera Islah Amenajman Projesi Açılışı Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bafra’da Mera Islah Amenajman Projesi Açılışı Gerçekleştirildi
Tofidass

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte olan ve OMÜ Ziraat Fakültesi ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde Bafra İlçesi Elifli mahallesinde “Mera Islahı ve Amenajman Projesi”’nin açılışı yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam törende yaptığı konuşmasında: Meraların çiftlik hayvanlarının temel kaba yem kaynağı olmalarının yanında, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği açısından önem taşımakta olduğunu hatırlatarak: “Samsun ilimizde toplam mera alanı 161 bin dekar olup mera alanlarımızın tamamında tespit, tahdit ve tespit çalışması tamamlanmıştır. İlimizde hayvancılığı geliştirmek ve meralarda otlatma kapasitesini arttırmak amacı ile Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü onayı ve İl Tarım Orman Müdürlüğümüz koordinesinde 34.659 da mera alanında ıslah projesi çalışması tamamlanmış ve 13 bin da mera alanında mera ıslah projesinin uygulanmasına devam edilmektedir. Ayrıca ilimizde Orman İşletme Müdürlüğü ve kurumumuz arasında yapılan iş birlikteliği ile 15.629 da mera alanında ıslah çalışması bitirilerek toplam 50.288 da alanın ıslahı tamamlanmıştır.

Bafra ilçemizde 32.888 da mera alanı mevcuttur. Devam eden Mera, Islah ve Amenajman Projelerimizden olan Bafra ilçesi Elifli mahallesi Mera Islah Projesi de 2014 yılında başlayıp revize edilerek Proje süresi Bakanlığımız tarafından 2021 yılı sonuna kadar uzatılmıştır. Proje, toplam 897 da alana sahip olup, 2 parselden oluşmakta ve toplam bütçe 791.910 TL’dir. Proje kapsamında dönemler halinde merada bulunan çalı, böğürtlen, diken vb. bitkiler özel aparatlı makineler ile sökülerek uzaklaştırılmış ve arazi yüzeyinde yapılan toprak işleme, ön bitki ekimi (arpa fiğ), gübreleme, otlatmayı düzenleyici tesislerin de yerleştirilmesi ile suni mera tesisi tamamlanmıştır. Suni mera ot karışımın tohumunun da ekilmesi ve münavebeli otlatma sisteminin uygulanabilmesi için tel çit ile çevirme ve bölme işlemi ile projemizin bir parselinde ilk yarısı tamamlanmıştır.

Bugün burada gerçekleştirmekte olduğumuz Mera açılışımızın milletimize ve hayvancılık yapan çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diler, saygılarımı sunarım.” dedi.

Vali Dağlı: Bereketli Toprakların Üzerinde Bulunuyoruz

Törende konuşan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı da: “Samsunlular olarak gerçekten şanslıyız çünkü bereketli toprakların üzerinde bulunuyoruz. Ülkemizin en önemli iki akarsuyu olan Kızılırmak ve Yeşilırmak Nehirleri ilimizden denize dökülüyor. Dolaysıyla alüvyon topraklar üzerindeyiz. Bafra ovası da Kızılırmak’ın denizle kavuştuğu en önemli tarım ilçemiz. Türkiye’de Bafra’nın tarımsal üretiminde hatırı sayılır bir yeri var. Çeltikte Türkiye ikincisiyiz, hakeza Fındıkta Türkiye ikincisiyiz. Kapya biber, brokoli, lahana benzeri ürünler bunlarda Türkiye’de birinciyiz. Kışlık ürünlerde Samsun olarak Türkiye’de hatırı sayılır söz sahibiyiz. Bunların pek çoğu da ihracata gidiyor, bu da önemli. Döviz kazandırıyor. Bu manada ben emeğiyle çalışan, nasırlı parmaklarıyla akşama kadar didinen çok değerli çiftçilerimizi kutluyorum” dedi. 

Ürün çeşitliliğinin önemine değinen Vali DAĞLI: “Ürün çeşitliliğini artırmak için neler yapmamız lazım. Burada zeytin olur mu dedik zeytinin olduğu hatta tarihte Samsun’un önemli bir zeytin üretim yeri olduğu tarihi kayıtlarda mevcut. Bu manada zeytinle ilgili orta kesimlerde özellikle zeytin dikimini başlattık. Yine belli bir bölgede ceviz ağacı ceviz fidesi dikimini başlattık. Bunlar son derece önemli. Bunun haricinde çeşitlendirmeyi biraz daha artıracağız. Alaçam, Yakakent civarında daha çok tıbbi aromatik bitkiler olabilir. Bu da çok önemli bir değer. Bunun da arttırılması için hep birlikte çalışmak durumundayız. Tarım bizim olmazsa olmazımız. İnsanlığın olmazsa olmazı. Bunu hep birlikte gördük, yaşadık. Cumhurbaşkanımız da her konuşmasında bunu ifade ediyor. Bizler de elimizden gelenin fazlasını yapmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından halk oyunları gösterileri ve yarışmalar yapıldı. Yarışmalarda birinci olan öğrencilere ödül olarak kuzu verildiği törene; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan KIRCALI, Bafra Kaymakamı Cevdet ERTÜRKMEN, Belediye Başkanı Hamit KILIÇ, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferat Uzun, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar AK, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet GÜREŞ, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman TOSUNER, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Kirişci, Avrupa'da 15 bin tür varsa bunun 12 bini kendi ülkemizdeÖnceki Haber

Bakan Kirişci, Avrupa'da 15 bin tür vars...

Çameli Kalkınma Kooperatifi Ekip Filosunu GenişlettiSonraki Haber

Çameli Kalkınma Kooperatifi Ekip Filosun...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar