Şekerbank

Avrupa Standartlarında Silajlık Mısır Üretiliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Avrupa Standartlarında Silajlık Mısır Üretiliyor
Avrupa Standartlarında Silajlık Mısır Üretiliyor
Tofidass
Kırşehir İli Akçağıl ve Güzler köyü sınırları içerinde yer alan Tek-Yön Hayvancılık firmasına ait yaklaşık bin dekarlık silajlık mısır tarlasını gezen Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, silajlık mısırın süt hayvancılığının olmazsa olmazlarından olduğunu belirtti.
Kırşehir de Avrupa Standartlarında silajlık mısır ekildiğini ve hasat edildiğini ifade eden İl Müdürü Şahin; “ Kırşehir, tarımı için olmazsa olmaz hayvancılığımızdır. Gerçekten hayvancılık noktasında Kırşehir ,Türkiye’nin başkenti, marka şehri olmuştur. Hayvancılıkta her zaman iftihar ediyoruz, gurur duyuyoruz ve ciddi manada bir başarı elde ediyoruz.
Hayvancılığın olmazsa olmazları var. Bizim ilimizde neden başarılı olduğunun belirli emareleri var, özellikle süt hayvancılığının olmazsa olmazlarından silajlık mısırın yapılması lazım.
Bilindiği üzere Bakanlığımız yem bitkilerine destekleme ödemesi yapmaktadır. İlimizde takriben bu sene 5 bin dekara yakın silajlık mısır ekimi gerçekleşti ve şu anda da silajlık mısır ekilen tarlalardan birindeyiz. Şuanda içinde bulunduğumuz bu mısır tarlası kurumsal yapıyı tamamlamış, entegre bir hayvancılık işletmesinin gayet güzel yapmış olduğu örnek bir silaj mısır tarlasını görüyoruz. İlimizde ekilen silajlık mısırların boyu 4 metre 40 cm’e kadar çıkmış bulunmakta ve dekara 7 tonun üzerinde bir mısır silajı elde ediyoruz. Bir işletmenin ayakta durabilmesi için özellikle süt işletmesinin ayakta durabilmesi için, kaliteli kesif yeminin yanında kaliteli kaba yemde yedirmesi lazım. Çünkü bunların su oranları ve kuru madde oranı ile enerji oranı yüksek olduğu için süt hayvancılığının olmazsa olmazıdır.
Kırşehir’de pancar tarlalarına alternatif olarak, silajlık mısırı ekip ne kadar güzel ürün elde ettiğimizi göstermeye çalışıyoruz. Bulunduğumuz bu tarlada 4 metrenin üstünde uzunluğa ulaşan mısırlardan 7 tona yakın ürün elde ediyoruz. Bu ne demektir, 7 ton mısır elde ettiği zaman vatandaşımız daha az kesif yem, daha masrafsız ve daha sağlıklı bir beslenme elde edecektir. Hayvancılığın başkenti olan ilimizde bizim özellikle vatandaşlarımıza önerimiz şu ki kesinlikle teknik manada ve bilimsel manada mutlaka Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ile görüşerek bu tür yem bitkilerinin üretiminin artırılması lazım. Silajlık mısır eken üreticilerimiz ve çiftçilerimize dekara 75,00 TL destekleme ödemesi de yapıyoruz. Bin dekar yakın bir ekim gerçekleştirdiği zaman üreticimize Bakanlığımız tarafından 75.000 TL gibi bir destekleme ödemesi yapıyoruz. Yani hemen hemen masraflarının %30 ve 40’nı Bakanlığımız ödüyor. Bizim ana amacımız İlimiz ve Ülkemiz hayvancılığın Avrupa standartlarında gelişmesi, dışa bağımlı kalmamamız için kesinlikle kaliteli hayvan, kaliteli kesif yem ve olmazsa olmazımız kaliteli kaba yemimiz mutlaka olması lazım. Bu konuda hassasiyetimiz ile Akçağıl ve Güzler Köyü sınırları arasındaki yaklaşık bin dekar arazide ekilen silajlık mısır tarlasındayız. Bu tarladaki ekimde damla sulama sistemi ile şunu övünerek ifade etmek istiyorum ki Avrupa Standartlarında burada bir silaj ekimi gerçekleşti ve şuanda silaj hasadını gerçekleştiriyoruz” dedi.
Diğer yandan Süt sığırcılığında silajlık mısırın hayvancılıkta olmazsa olmalarından olduğunu belirten Tek-Yön Hayvancılık İşletme Müdürü Hasan Yavuz; “Süt sığırcılığı işletmelerinde stratejik bir ürün olan mısır silajı hayvancılığın olmazsa olmazıdır. Bununda bilinçli yapılabilmesi için önce topraktaki ve sudaki bileşenleri bilmemiz gerekiyor. Bu bileşenleri karşılaştırarak uzman insanlar tarafından ortaya mısır ihtiyaçları çıkarılıp; ondan sonrada damla sulama sitemiyle bu ihtiyaçların mısır bitkisine verilmesi gerekiyor. Verildiği zaman hedeflenen miktardaki tonajlara ulaşılabiliyor ancak. Fakat bu toprak analizi ve su analizinin yapılmaması durumunda ne kadar gübre kullansak ta, istediğimiz verime ulaşmamız mümkün değil. Kırşehir de yetersiz su olduğu düşüldüğünde suyu da çok tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Bu arazilerde sulamayı salma su yerine damla sulama sistemi ile sulamamız gerekiyor. Güzler köyü civarındaki salma su sitemini bir an önce Kırşehir’in yararına damla sulama sistemine çevirmemiz gerekiyor. Burada yapmış olduğumuz sistem meteorolojik buharlaşmalarla istenen mesafelere ulaşarak bitkinin ihtiyaçları doğrultusunda su veriyoruz. Dolayısıyla çok değerli bir kaynağımızı da vahşi sulamadan dolayı fazla kullanmamış oluyoruz. Hal böyle iken ben bütün yetişicilerimize damlama sula öneriyorum. Damlama sulama sistemlerine Devletimizde %50 hibe vererek destekliyor. Dolayısıyla çiftçilerimizin de bu konuda kendilerini ve işletmelerini geliştirmelerini özelliklede istirham ediyorum” dedi.
Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin ve Tek Yön Hayvancılık İşletme Müdürü Hasan Yavuz birlikte mısırların silaj yapıldığı alana geçerek incelemelerde bulundular.
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sahte Gübreye Dikkat!Önceki Haber

Sahte Gübreye Dikkat!

Biyoteknik Mücadele Yapın Desteklemelerden FaydalanınSonraki Haber

Biyoteknik Mücadele Yapın Desteklemelerd...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar