Şekerbank

Ataş: Siz De Yapabilirsiniz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ataş: Siz De Yapabilirsiniz
Tofidass

Ayfer ATAŞ, Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesine bağlı Ağcaşar Mahallesinde 120 baş kapasiteli çiftliğinde süt inekçiliği yapıyor. Yıllarca hayvancılıkla uğraşan başarılı girişimci, başka bir sektöre yatırım yapmayı düşünürken Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun hayvancılığa verdiği ciddi desteklerden haberdar oluyor ve severek yaptığı işi yani hayvancılığı daha iyi koşullarda yapmaya karar veriyor. Yaklaşık 3 Milyon Liralık yatırım yapıyor ve TKDK’ dan %65 hibe desteği alarak birçok kadın girişimciye “ben yaptım siz de yapabilirsiniz” mesajını veriyor. Ayfer ATAŞ’ ı çiftliğinde ziyaret ettik ve bu güzel hikâyeyi onun ağzından dinledik.

Bu yatırımı yapmaya nasıl karar verdiniz?

 Hayatımız hayvancılıkla geçti. Aslında bir başka yatırım düşüncemiz vardı. Kahvaltı salonu açmak istiyordum. Bu konuda destek veren bir yer var mı diye araştırırken devletin hayvancılığa ciddi destekler verdiğini öğrendik. Yıllardan beri içerisinde olduğumuz hayvancılığı daha iyi koşullarda yapabilme imkânını görünce çiftlik kurmaya karar vermiş olduk.

 TKDK hibelerini nereden duydunuz, TKDK ile olan süreç nasıl işledi?

Komşu köyde TKDK desteklerinden yararlanmış bir tanıdığımız vardı. Kendisi arıcılık konusunda destek almıştı. Bize TKDK’nın hayvancılık yatırımlarına ciddi destek verdiğini anlattı ve destek almamız için tavsiyelerde bulundu. Biz de açıkçası bu tavsiyeler üzerine daha detaylı araştırma yaptık, kurumu da ziyaret ettik. Gerçekten TKDK’nın önemli bir destek verdiğini de bizzat görünce çiftlik kurmaya, daha modern daha iyi koşullarda hayvancılık yapmaya karar verdik ve proje hazırlıklarına başlamış olduk. Proje hazırlık sürecinde kurum çalışanlarının yakın ilgisini ve büyük desteklerini gördük. TKDK, ikinci evimiz, ailemiz gibi oldu bu süreçte. Vazgeçmeyi düşündüğümüz anlarda bile onların teşvikleriyle yılmayıp daha fazla gayret göstererek böyle bir çiftliğe sahip olduk diyebilirim.

Tesisinizin özellikleri ve çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz, ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

120 baş süt ineği kapasiteli bir çiftliğimiz var. Şu anda 116 sağmal hayvanımız var. Hayvanların bakımını yapıyor ve günlük sağım gerçekleştiriyoruz. Bulunduğumuz bölgeye elektrik hizmeti verilmemekte. Çiftliğin elektrik ihtiyacını tamamen güneş panelleriyle karşılıyoruz. 72 tane güneş paneli var ve 22 kw kapasiteye sahip. Burada doğanın imkânlarını kullanarak yerleşimden uzakta doğal üretim yapmaktayız.

Ürünlerinizi nereye satıyorsunuz?

Yerleşimden uzakta ve bulunduğumuz bölgede tek olmamızın yanı sıra çok yakında meranın da var olması hayvanlarımızın buralarda yayılması imkânını tanıdı bize. Gezen, doğal beslenen hayvanlarımızın daha iyi daha güzel süt verdiğini düşünüyorum. Zaten sütümüzü tüketenlerin de bunu anladığı gösterdikleri talepten de anlaşılıyor. Bölge halkına ve mandıralara satış yapmaktayız.

Bu yatırımı hayata geçirdiğiniz için neler hissediyorsunuz, yörenin ekonomisine ne gibi katkıları oldu?

Öncelikle çok mutluyum. Severek yapıyorum bu işi. Zaten hayvancılık sevmeden yapılabilecek bir iş değil. Buzağılar resmen çocuklarımız oluyor. Onların her birine özenle isim koyuyorum. Bir buzağıyı kaybettiğimizde oturup ağladığımı bilirim. Doğumu yaklaşan bir hayvanımız olsa büyük bir heyecan duyarak doğumu bekliyorum. Dolayısıyla bu iş severek yapılacak bir iştir. Bölgede daha önce böyle bir çiftlik bulunmamaktaydı. İlk ve tek olduğunu söyleyebilirim. Bölgede hem bir iş imkânı doğmuş oldu hem de iyi kalitede süt üreten bir çiftlik faaliyet göstermiş oldu.

Tesisinize yönelik kısa, orta ya da uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Şu anda çiftliğimizin bulunduğu araziye çok yakın bir yer bulunmakta ve ben orayı kiralayarak et hayvancılığı yapmak üzere bir ahır kurmayı planlıyorum. Böylelikle süt üretiminde değerlendiremediğimiz hayvanlarımızı satmak yerine et üretimine dair kuracağımız çiftlikte değerlendirmiş olacağız. Ayrıca yine ürettiğimiz sütü işleyeceğimiz bir mandırayı da bu bölgeye kazandırmayı planlıyor ve istiyorum. Tabii bunların hepsini zaman gösterecek.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeni Bakandan Üreticilere Umut Veren AçıklamaÖnceki Haber

Yeni Bakandan Üreticilere Umut Veren Açı...

Arıcıların Dikkatine! Son Başvuru Tarihi 20 TemmuzSonraki Haber

Arıcıların Dikkatine! Son Başvuru Tarihi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar