Şekerbank

Arılar Katlediliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Arılar Katlediliyor
Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Kılıçkaya, bilinçsiz kullanılan zirai ilaçların arıların ölümüne yol açtığını belirtti.
Tofidass

Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Kılıçkaya, bilinçsiz kullanılan zirai ilaçların arıların ölümüne yol açtığını belirterek "Arı ölümleri ülke ekonomisine balta vuruyor" dedi.

Bilinçsiz zirai ilaçlamalarından dolayı Akdeniz bölgesinde toplu arı ölümleri yaşandığını  ifade eden Kılıçkaya, arı ölümlerini önlemek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile koordineli şekilde çalıştıklarını söyledi.

"BİLİNÇSİZ ZİRAİ İLALAMA ÖNLENMELİ"

Arıcılık ve Bal üretimi açısından Türkiye'de 3. sırada yer alan Adana'da 2 bin 461 üyesi bulunan Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Kılıçkaya üyelerinin mağduriyetini gidermek için gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.

Kılıçkaya, daha sonra şöyle devam etti;

"Çiftçilerimizin bilinçsizce yaptığı ilaçlamalardan dolayı Adana ve çevresindeki üyelerimizin arıları toplu halde ölmektedir. Bende bir arı yetiştiricisi olmamdan dolayı arıcıların ne yaşadıklarını çok iyi biliyorum. Bütün arıcılar yaşamlarını sürdürebilmek için bankalardan kredi aldılar. Arıların telef olmalasında dolayı şimdi o kredilerini ödeyemez duruma geldiler. Bu şartlarda en azından bankalarımız kredi ödemelerini bir yıllığına ertelemelerini istiyoruz.

Arıların ölümü sadece arıcılara zarar vermemektedir, Arılar bu şekilde telef olmaya devam ederse, sezona bal fiyatları da tavan yapacaktır. Çünkü üretim tamamen durma noktasına gelecektir.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'müz de zirai ilaçlar konusunda daha hassas davranmalıdır. İlaçlar sadece bir kaç isim üzerinde laboratuarlarda incelenmemeli, ilaç yelpazesi çoğaltılmalıdır. Arılara zararlı Zirai ilaçlar yasaklamalı, çiftçiler zamanlı ilaçlama konusunda uyarmalı ve  kaçak ilaçlara geçit verilmemelidir"

"KAÇAK İLAÇLAR ÜLKE EKONOMİSİNE BALTA VURMAKTADIR"

Arıların çiftçiler tarafından kaçak ve ucuz Zirai ilaçlarla kendilerine belirtilen vakitler dışında yaptıkları ilaçlamalar yüzünden öldüğünü aktaran Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Kılıçkaya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konunun üzerine gitmesini ve kaçak ilaçlama yapanlara cezai işlem uygulamasını istediklerini söyledi.

Adana'da 2 bin 461 üyenin 490 bin adet kovanla 32 bin 666 ton bal üretimiyle ülke ekonominse katkı sağladığını hatırlatan Kılıçkaya, Bununla da yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti. Arıların bazı bitkilerin oluşmasında da büyük rolü olduğunu ifade eden Kılıçkaya, "Adana'mız açısından düşünecek olursak biliniyor ki arının tozlaşmadaki önemi çok büyüktür ve bu önemli coğrafyada arı ölümleri bitkiler açısında risk altındadır" diyerek sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarsim Bilgilendirme Toplantısı YapıldıÖnceki Haber

Tarsim Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Aydın’da Arı Konaklama Alanları BelirleniyorSonraki Haber

Aydın’da Arı Konaklama Alanları Belirlen...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar