Şekerbank

Akköy’de 'Zeytinde Periyodisitenin Kırılması Projesi' Tarla Günü Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akköy’de 'Zeytinde Periyodisitenin Kırılması Projesi' Tarla Günü Yapıldı
Tofidass

Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce uygulanan ve İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından finanse edilen 47.089.000 lira bedelli "Zeytinde Periyodisitenin Kırılması Projesi" kapsamında projenin uygulandığı köylerden biri olan Termal ilçesine bağlı Akköy'de Tarla Günü düzenlendi.

Yalova'da yoğun olarak görülen ve çiftçiler arasında var yılı yok yılı olarak adlandırılan, verimde % 50 oranında verim ve kalite kaybına yol açan zeytindeki periyodisiteye karşı, İl genelinde 7 deneme bahçesinde İl Özel İdare Müdürlüğünün katkılarıyla uygulanan "Zeytinde Periyodisitenin Kırılması Projesi" kapsamında ilk yıl uygulama sonuçları görülen Akköy'de düzenlenen tarla gününe Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, İl Müdürümüz Suat Parıldar, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Demirel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, Termal Kaymakamı Murat Büyükköse, Şube ve İlçe Müdürleri ile çiftçiler katıldı.

İl Müdürü Suat Parıldar Tarla Gününde verdiği bilgide zeytinin, Yalova'nın bitkisel üretiminde yaklaşık bir milyonluk ağaç varlığıyla çok önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek "Köylerde çiftçilerimizle yaptığımız toplantılarda çiftçilerimiz ağırlıklı olarak zeytin ağaçlarında verim alamadıklarından yakınıyorlardı. İl Müdürlüğü olarak konuyla ilgili çalışmalara hemen başladık. Çiftçilerimiz arasında var yılı yok yılı diye adlandırılan ve var yılı ile yok yılı arasında en az % 50 oranında ürün ve kalite kaybı oluşturan bu durumu ortadan kaldırmak için 2017 yılında İl Müdürlüğü olarak zeytin ağaçlarında budama, hastalık ve zararlılarla mücadele ile makro ve mikro besin elementlerinin uygulanmasını içeren bir proje hazırladık. Bütçesi 47.089 lira olan projenin süresi 2 yıl olup finansmanını İl Özel İdaremiz tarafından sağlanmıştır.

Proje kapsamında ilimiz merkez ve ilçelerinde toplam 7 deneme bahçesi programa alınmış olup, merkeze bağlı Sugören köyünde bir, Altınova ilçesi Kaytazdere köyünde bir, Çınarcık ilçesi Şenköy köyünde bir, Armutlu İlçesinde 2, Termal ilçesine bağlı Akköy köyünde 2 bahçede uygulanmaktadır. Projenin birinci yıl uygulamaları bütün bahçelerimizde gerçekleşmiş olup verim ve kalitede beklenenden daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.  

Hazırladığımız iki yıllık proje kapsamında ağaç başına 5 liralık ekstra masrafla en az ortalama 5 kg.lık artış hedeflemiş iken 2017 yılı sonunda hasadı yapılan bahçelerde beklentimizin çok üzerinde, yaklaşık 10-15 kg.lık ağaç başına artış ve meyve kalitesi tespit edilmiştir. Aynı artış 2018 yılında artarak devam edecektir.              

2 yıllık projemizin birinci yılında proje sonuçlarının sahada diğer üreticilere gösterilmesi amacı ile projenin yürütüldüğü bahçelerden Termal İlçesi Akköy köyünde bulunan zeytin üreticimiz Ahmet Gündüz'e ait bahçede tarla günü etkinliği düzenledik. Son iki yıldır neredeyse hiç zeytin alamadığından yakınan üreticimiz bu yıl en az 10 ton zeytin beklediğini ifade ederek projeden duyduğu memnuniyetini dile getirmiştir.

Tüm bu uygulamalar önümüzdeki üretim sezonunda, yani 2018 yılında da yapılacaktır. Uygulamadaki sonuçlar il ve ilçelerdeki üreticilerimizle paylaşılacaktır.  İl Müdürlüğü olarak zeytin üreticilerimizin kendi bahçelerinde de bu uygulamaları yapmalarını bekliyoruz"dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karabük'te Yabani Fıstık Ağaçları İnceleniyorÖnceki Haber

Karabük'te Yabani Fıstık Ağaçları İncele...

Doğuştan Katarakt Olan Kızıl Geyik, Ameliyatla Görmeye BaşladıSonraki Haber

Doğuştan Katarakt Olan Kızıl Geyik, Amel...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar