Agroconsult: Brezilya soya üretimi 183,1 milyon ton olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Agroconsult: Brezilya soya üretimi 183,1 milyon ton olacak
Tarım danışmanlık şirketi Agroconsult’a göre Brezilya’nın 2025/2026 sezonunda soya üretiminin 183,1 milyon tona ulaşması bekleniyor. Şirket, ülke genelinde yürüttüğü ürün turu sonrası ocak ayındaki tahminini 850 bin ton artırdı.

Tarım danışmanlık şirketi Agroconsult, Brezilya’nın 2025/2026 sezonu için soya üretim tahminini yükseltti. Şirketin yaptığı açıklamaya göre üretimin 183,1 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu rakam, ocak ayında açıklanan tahmine göre 850 bin tonluk bir artış anlamına geliyor.

Agroconsult, tahmin güncellemesini ülke genelinde yürüttüğü “ürün turu” kapsamında yapılan saha incelemelerine dayandırdı.

Çoğu eyalette verim beklentisi arttı

Şirketin açıklamasına göre zorlu hava koşullarına rağmen ziyaret edilen eyaletlerin çoğunda üretim beklentileri iyileşti. Analistler ocak ayından bu yana 11 eyalet ve Brezilya Federal Bölgesi’nde saha çalışmaları gerçekleştirdi.

Danışmanlık şirketi, ürün turu kapsamındaki arazi değerlendirmelerinin bir ay içinde tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

Güneyde kuraklık kaynaklı kayıplar var

Brezilya’nın en güney eyaleti olan Rio Grande do Sul’da ise düzensiz yağışlar nedeniyle yaklaşık 2 milyon tonluk üretim kaybı tahmin ediliyor. Buna rağmen eyalet, ürün turu kapsamındaki değerlendirmelerin yapılacağı bölgeler arasında yer alıyor.

Agroconsult ürün turunun teknik koordinatörü Valmir Assarice, mevcut tahminlerin ilerleyen süreçte değişebileceğini belirterek üretim görünümünün sahadaki gelişmelere bağlı olarak güncellenebileceğini ifade etti.

Rekor üretim bekleniyor

Agroconsult, ekili alan tahminini 48,8 milyon hektar seviyesinde sabit tutmasına rağmen üretim tahminini artırdı. Gerçekleşmesi halinde 183,1 milyon tonluk üretim, dünyanın en büyük soya üreticisi olan Brezilya için yeni bir rekor anlamına gelecek.

Bu üretim miktarı, bir önceki sezona göre yaklaşık yüzde 6,4’lük artışa işaret ediyor.

Diğer danışmanlık şirketleri de tahmini yükseltti

Aynı gün içinde başka bir tarım danışmanlık şirketi olan AgResource da Brezilya’nın soya üretimi için tahminini yükselttiğini açıkladı. Şirket, yeni tahminini 182,4 milyon ton olarak duyurdu ancak önceki tahminine ilişkin bir rakam paylaşmadı.

Uzmanlara göre Brezilya’daki yüksek üretim beklentisi, küresel yağlı tohum piyasaları ve özellikle soya ticareti açısından önemli bir belirleyici olmaya devam ediyor.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Orta Doğu’daki gerilim gübre piyasasında kriz yarattıÖnceki Haber

Orta Doğu’daki gerilim gübre piyasasında...

Bafra’daki süt işletmesi Ari statü kazandıSonraki Haber

Bafra’daki süt işletmesi Ari statü kazan...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar