Şekerbank

Adilcevaz Cevizi Markalaşma Yolunda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Adilcevaz Cevizi Markalaşma Yolunda
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yetişen cevizin markalaşması için Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Adilcevaz Kaymakamlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü çalışma yürütüyor.
Tofidass

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yetişen cevizin markalaşması için Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Adilcevaz Kaymakamlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü çalışma yürütüyor.

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Bayram Baran, Adilcevaz'da 47 bin ceviz ağacının bulunduğunu ve bu ağaçların ilçe ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi. İlçe merkezi ve bağlı 8 köyde yılda bin 600 ton civarında ceviz üretimi yapıldığını anlatan Baran, şöyle devam etti: "Adilcevaz cevizinin kabuğu ince, içi beyaz ve yağ oranı yüksek. İç ağırlığı ise yaklaşık 10 gramdır. Bugüne kadar Adilcevaz cevizini tescilleyemedik. Bu kapsamda proje yaptık. Projeyle belirlediğimiz 'Adilcevaz 1' ve 'Adilcevaz 2' cevizinin sertifikasyon işlemi devam ediyor. Bu iki cevizinden aşılı ve sertifikalı fidan üretimi yapılıyor. 2 yıl önce ilimizde yaşanan don sebebiyle özelikle ceviz ağaçlarında büyük zarar meydana geldi. Bunun üzerine Adilcevaz Kaymakamlığı, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Adilcevaz yöresinde soğuğa ve dona karşı dayanıklı üstün nitelikli cevizler belirleyerek, bahçe içinde koruma altına alma projesi hazırlandı. Bu kapsamda Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne (TAGEM) sunulan proje kabul edildi."

Proje kapsamında ilçede soğuğa ve dona dayanıklı, üstün nitelikli cevizlerin belirleneceğini ve bunların seralarda aşı yoluyla çoğaltılacağını bildiren Baran, sera ortamında fidanların muhafaza edileceğini kaydetti. Islah edilerek üretilen sertifikalı fidanların, ilçe, il ve ülkenin diğer bölgelerine dağıtılacağını anlatan Baran, "Böylelikle ceviz ağaçları dondan korunacak. Ülke ekonomimize ceviz konusunda katkıda bulunacağız. Adilcevaz cevizinin markalaşması için çalışıyoruz. Tohumlu Tescil Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünce numuneler alındı. Sonuçlarını bekliyoruz. En kısa zamanda 'Adilcevaz 1' ve 'Adilcevaz 2' cevizleri sertifikalı ve aşılı olarak üretmeyi ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Özel İdaresince kurulan 500 metrekarelik serada ceviz fidanı üreten Mehmet Akkoyun da baharın gelmesiyle fidan sökümüne başladıklarını söyledi. Adilcevaz ceviz fidanlarının karasal iklim koşullarına uygun olduğunu ifade eden Akkoyun, şöyle konuştu: "Fidan sökümüne başladık. Sökümlerimizi genellikle iş makineleriyle yapıyoruz. İş makinesi fidanın köküne zarar vermediği için düzgün bir şekilde çıkarıyoruz. Fidanı alıp dikim yapan vatandaşlar hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Sipariş üzerine bahçede söktüğümüz fidanları bekletmiyoruz. Son olarak Van'dan sipariş aldık. Orada ceviz bahçesi kurulacak. İlçemizde satışı beklenen yaklaşık bir milyon ceviz fidanı var." Fidan satışında yetkililerden destek beklediklerini belirten Akkoyun, bölgenin kalkınmasında ceviz yetiştiriciliğinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Domates bereketiÖnceki Haber

Domates bereketi

Çiftçilere patates tohumu dağıtıldıSonraki Haber

Çiftçilere patates tohumu dağıtıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar