Şekerbank

1.Aronya Günleri” birbirinden lezzetli tariflerle Yürüyen Köşk’te yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
1.Aronya Günleri” birbirinden lezzetli tariflerle Yürüyen Köşk’te yapıldı
Tofidass

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Aronyayı daha geniş kitlelerle tanıştırmak amacıyla Yürüyen Köşk’te “İpek Yolunda Bir Akşamüstü Molası” sloganıyla müzik dinletisi eşliğinde 1. Aronya Günleri düzenlendi.

Programa; Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Vefik Arıca, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıduman, AK Parti Yalova İl Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek, Ses Sanatçısı Ali Çolakoğlu, Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kooperatifi Başkanı Naz Tezcan ve Kooperatif üyeleri, TEMA Yalova İl Temsilcisi Arzu Demir ve Tema Gönüllüleri, Yalova Kanser Hastaları Derneği Başkanı Sibel Beyosmanoğlu ve dernek üyeleri, Birlikte Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Nurcan Bayar ve dernek üyeleri, Yalova Uluslararası Kadın, Toplumsal Farkındalık ve Aile Derneği Başkanı Nurten Anıl ve dernek üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Dilek Çelik Kotan, Aronya’nın 2012 yılında Yalova’da başlayan serüvenini ve bugünlere geldiği noktayı anlattı.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden Yüksek Ziraat Mühendisi Fatih Gökhan Erbaş Enstitüde Aronya ile ilgi Enstitüsü olarak yaptıkları çalışmalardan sözetti.

Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kooperatifi Başkanı Naz Tezcan Kooperatiflerinin kuruluş süreçlerinden bahsederek, markalaşma yolunda olduklarını ve herkesin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Ses Sanatçısı Ali Çolakoğlu, yaşadığı lenfoma kanseri sonrası iyileşme sürecinde Aronya’nın kendisine sağladığı faydaları anlatarak, Aronyanın en yüksek antioksidan özelliğe sahip olduğunu ve herkesin Aronya tüketmesi gerektiğini belirtti.

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vefik Arıca da Amerika’da çocuklar üzerinde yapılan çalışmaları örnek göstererek Aronya’nın bağışıklığa sağladığı katkıları dile getirdi.

Son olarak kürsüye çıkan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da İl Müdürlüğü olarak bugüne kadar Aronya ile ilgili yapılan ‘Organik Aronya’ üretimi ve ‘Yalova Aronyası’ tescil çalışmalarını aktardı. Suat Parıldar konuşmasında; Aronyanın ülkemizde ve ilimizdeki hikayesi 2012 yılında başlatılan adaptasyon çalışmaları ile başlamış, çiftçi şartlarında denemelerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılında İl Özel İdaresinin destekleri ile kurulan ilk demonstrasyon ile start verilmiştir.

Yalova’da çiftçi parselinde kurduğumuz ilk Aronya bahçesi üzerinden 5 yıl geçti ve bugün il genelinde 140 çiftçi ile 390 dekar alanda Aronya üretimi gerçekleştirilmektedir. 2021 yılında dağıtılan fidanlarla 160 dekar yeni bahçe tesis edilerek projeli olarak 289 dekara, toplamda ise yaklaşık 390 dekara ulaşılmıştır. Geçen yıl oluşturulan 160 dekar aronya bahçelerimiz henüz meyve verecek yaşa gelmemiş olup bunun haricindeki yaklaşık 230 dekar alanda ürün hasadı yapıldı. 2020 yılında 7-8 tonluk bir rekolte elde edilmişken bu üretim rakamı 2021 yılında yaklaşık 27 ton gerçekleşmiş olup, 2022 yılında 35-40 tonun üzerinde rekolte gerçekleşmiştir. Bahçelerimiz tam verime geldiklerinde yaklaşık 400 ton ürün alınabilecektir.

Yalova Aronyası Coğrafi İşaret ve Organik Sertifika ile nitelik kazanmış olup tüm aronya alıcılarının dikkatinin Yalova’lı aronya üreticilerinin üzerine çekilmesine vesile olmuştur. Üreticilerimiz bu fırsatı iyi değerlendirerek rekabetçi bir fiyat ve kalite anlayışı içerisinde üretimlerini sürdürmektedirler.

Organik Sertifikalı Aronya üretiminin yaygınlaştırılması ve Organik Aronya üretici sayısının artırılması çalışmalarımız devam etmektedir. Yalova’da üretimi her geçen gün artan Aronya üretim alanlarının önümüzdeki süreçte tümünü organik tarıma geçirmeyi hedefliyoruz.

Yalova’nın ilk Coğrafi İşaretli tarım ürünü olan “Yalova Aronyası” 24 Haziran 2021’de Tescil belgesi almıştır.  Organik Aronya üretimine ise Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle 2019 yılında 15 çiftçi ile 23 dekar alanda başlanmış olup, 2021 yılında kurulan bahçelerle birlikte 38 çiftçi ve 175 dekara ulaşmıştır. İlk “Organik Sertifikalı” ve “Coğrafi İşaretli” Aronya hasadı 2021 yılı Eylül ayında yapılmıştır. 2022 yılında da Bakanlığımız tarafından onaylanan projeler ile birlikte 60 dekar yeni aronya bahçesi tesis edilecek olup, “Organiğin Hası, Yalova Aronyası” ve “Organik Aronya Üretiminin Desteklenmesi” projeleri ile de organik aronya üretimi 53 çiftçimiz ile 250 dekar üzerine çıkartmak için projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu projelerimize gerek Bakanlığımızdan gerekse Özel İdaremizden kaynak sağlıyoruz. 2017 yılından bugüne aronya için Bakanlığımız tarafından 307 Bin TL, İl Özel İdare tarafından da 241 Bin TL olmak üzere toplam 548 Bin TL destekleme sağlanmıştır.

Tüm bu çalışmalarla kividen sonra Yalova Aronyası bölgenin "24 ayar altını" olarak Yalova’ya kazandırılmıştır. Yalova Aronyası, ilin önemli tarımsal gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir.

Aronyanın yaş meyve olarak tüketilmesi yanında kurutularak tüketilmesi kurabiye, yoğurt, pestil, cezerye gibi ürünlerle birlikte kullanımı konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Aronyanın meyve suyu, çay, aronyalı dondurma şeklinde de tüketilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaları ile her geçen gün artan aronya talebinin yanı sıra, üretim alanları da hızla artmaktadır.

Aronya üreticilerimizin yakın zamanda kurdukları “Sınırlı Sorumlu Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Gelişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” ile örgütlenmiş olması sektörü daha güçlü hale getirecektir. Kooperatif faaliyetlerinde her türlü desteği veriyor, vermeye de devam edeceğiz.

Her yıl süregelen bir gelenekle Yalova Aronyası Hasat Günü düzenliyoruz. Bu yıl üçüncüsünü 9 Eylül’de düzenledik, Yalova Aronyası Hasat Gününü ilk yıl Merkez ilçemiz Safran köyünde, ikinci yıl Çınarcık İlçemiz Şenköy de, üçüncüsünü ise Çiftlikköy İlçemiz İlyasköy’de düzenledik. Allah nasip ederse seneye de Altınova ilçemizde bu işi ilk yıldan beri yapan bir üreticimizin bahçesinde düzenlemeyi planlıyoruz. Bu sayede şenliğe dönüşmesini istediğimiz Hasat Günümüzü Yalova’nın her ilçesinde yapmaya devam edeceğiz.

Bugün de burada İpek Yolunda Bir Akşamüstü Molası 1. Aronya Günleri programımız kapsamında müzik dinletisi eşliğinde aronya sohbeti ile üreticilerimizi ve tüketicilerimizi bir araya getirerek sizlerin katılımıyla bir farkındalık oluşturmaya çalıştık, bu tür etkinliklerle Yalova Aronyamızı tanıtmaya devam edeceğiz.

Bugün bu vesileyle bir araya gelerek Yalova Aronyası’nın ve Yalova’mızın tanıtımına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor hoşça vakit geçirmenizi diliyorum” dedi.

Suat Parıldar’ın konuşmasının ardındanUygulama Oteli’nde hazırlanan Aronyalı pasta, Aronyalı helva, Aronya kurabiyesi, Aronyalı magnolia, Aronyalı cupcake, Aronya çayı ve Aronya şerbeti programa katılanlara ikram edildi. Ayrıca üreticiler tarafından hazırlanan Aronya Marmelatı, Aronya sirkesi, Aronyalı şampuan ve Aronya sabunu gibi birbirinden farklı ve sağlıklı ürünler vatandaşlara tanıtıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erzincan Belediyesinden tarımın gelişmesine destekÖnceki Haber

Erzincan Belediyesinden tarımın gelişmes...

Anadolu’nun fedakâr kadın çiftçileriSonraki Haber

Anadolu’nun fedakâr kadın çiftçileri

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar