Şekerbank

12. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
12. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı Açıldı
Tofidass

Denizli 12. Ege Tarım Sera Ve Hayvancılık Fuarı ve 7.Tarım ve İnsan Resim Sergisi coşkulu bir törenle kapılarını ziyaretçilere açtı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ında katıldığı EGS Kongre ve Kültür Merkezi Fuar Alanı'ndaki açılış törenine Vali Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Vali Yardımcısı İsmail Kaygısız, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Pamukkale Kaymakamı Veysel Beyru, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İl Emniyet Müdür Vekili Mehmet Gülsezen, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Mürşit Kuyumcu, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan ve vatandaşlar katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Sahip olduğu farklı iklim özellikleri, verimli geniş ovaları, değişken rakım özellikleri ve zengin jeotermal kaynakları sayesinde turunçgiller ve tropik ürünler hariç 125 çeşit bitkisel ürün Denizli'de ekonomik olarak yetiştirildiğini söyledi. Bitkisel ve hayvansal ürünlere olan talebin tüm dünyada hızla artmasının İlimiz müteşebbislerinin ilgisinin tarıma yönelmesine sebep olduğunu söyleyen Kutlu, “Son yıllarda Bakanlığımız ve Valiliğimizin destekleri, kırsal kesimi kalkındırmaya yönelik Avrupa Birliği hibeleri vasıtası ile İlimizde büyük kapasiteli bitkisel ve hayvansal üretim tesisleri faaliyete geçmiştir. Yapılan yatırımlarla Avrupa’nın en büyük damızlık süt sığırı işletmesi ilimize kurulmuş, yüzlerce dekar büyüklüğünde yeni meyve bahçeleri tesis edilmiş, Tarım alanında faaliyet gösteren onlarca işletme kurulmuştur. Denizlili müteşebbis ruhunu tarım alanında da göstermiş, sanayi ve turizmde olduğu gibi tarımda da kısa sürede ülkemizin önder illerinden birisi olmayı başarmıştır. İlimiz tarım sektörü, Valiliğimiz öncülüğünde sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, odalarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte hareket ederek Denizli Tarımını daha da ileriye taşıyabilmek için olanca güçleriyle çalışmaktadır. Bu birlik ve beraberlik ruhunun meyvelerinden biri de biraz sonra 12. kez açılışını yapacağımız Ege Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarıdır. Organizasyonun gerçekleşmesinde başta Orion Fuarcılık olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, fuarın ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB olarak Türkiye’nin elde ettiği gayri safi milli hasıla içerisinde tarım ve hayvancılığın payını daha da büyütmek ve ihracat potansiyelini arttırmak istediklerini söyleyerek, “TZOB olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Maliyetleri aşağı düşürmek noktasında da bu teknoloji kullanımı fevkalade önemli. Bunun en güzel örneğini pamuk üretiminde görüyoruz. Pamuğa teknolojik desteği eklediğimizde maliyetlerin aşağı düştüğünü gördük. Üreticilerimizin bu teknoloji ve bilgi ile tanışılması açısından sektörel bazı sorunların aşılması geliyor ve ilk başta gelen sorunumuz da yapısal sorunlardır. İşte buraya gelirken Denizli istatistiklerine ve değerlerini gözden geçirdim. Denizli’de işletmelerin yeteri kadar büyük olmadıklarını, parçalanmış işletmelerde üretim yapılıyor. Maalesef Türkiye ortalamasında işletme başına 60 dekar arazi düşerken bu araziler bile tek parça değil. Birçoğu sekiz on parsele bölünmüş. Böyle işletmelerde verimlilik, kalite ve standart yakalayabilmek maalesef mümkün değil. Mesela Denizli hayvancılıkta gelişiyor ve ilerliyor olsa da işletme sayısına hayvan sayısını böldüğümüzde işletmelerin yüzde 40’ının 1 ila 4 arasında hayvana sahip olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye’deki süt hayvancılığı işletmelerine baktığımızda orada da işletmelerin yüzde 81’inin 10 baş hayvan altında sayıya sahip olduklarını görüyoruz. Demek ki sektörde gelişmeler var ancak daha almamız gereken çok mesafeler var. Bu işletmeleri hızlı bir şekilde büyütmemiz gerekiyor. Bu bağlamda teklifini bizim yaptığımız Toprak ve Tarım Reformu Kanunu ve Miras Hukuku’nun değişmesi ile ilgili Kanun fevkalade önemli. İlerleyen yıllarda tarım arazilerinin parçalanmasını engelleyerek ülkemizin gıda güvencesini sağlamış olacağız. Toplulaştırma çalışmalarının da,  Denizli’de de bunun hızlı bir şekilde yürüdüğünü görüyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca sulama yatırımları çok önem arz ediyor. Basınçlı sulama sistemleri ile birlikte sulama yatırımlarını tüm Türkiye’de hızlı bir şekilde bitirilmelidir. Özellikle bu konuda Denizli’de tarım yapılan arazilerden 1 milyon 150 bin dekar arazinin sulandığını, sadece 500 bin dekarlık arazinin sulamaya ihtiyaç duyduğunu öğrendim. Bu önemli bir başarıdır” dedi.

TZOB’un yaptığı önemli bir proje hakkında da katılımcıları bilgilendiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Çiftçi eğitimi çok önemlidir. Bakanlığımızın bu bağlamdaki çalışmalarına destek veriyoruz. Ziraat Odaları Birliği olarak desteklediğimiz ve katkı sağladığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız önünde imzaladığımız protokol gereği kadın çiftçilerimizi, yeni genç çiftçilerimizi eğitiyoruz, teşvik ediyoruz. Açtığımız araştırma enstitülerinde çiftçilerimize değişik konularda eğitim veriyoruz” diye konuştu. 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da, “Gıda, hava gibi su gibi yaşamın sürdürülebilmesi anlamında olmazsa olmazımız. Bunun güvenliği ve sürdürülebilir olması da tabiî ki bir yol haritamızın üzerinde en önemli noktalarımız. 12 yıldır bu fuarın her açılışında bulundum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İlk günden bu yana nereden nereye geldik. Bırakın kapalı alanı, açık alanlarımız da dahi yer kalmadı. İlave yer ihtiyacımız var. İlimiz sanayisi, turizmi ve tarımı ile ülkemizin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Denizli tükettiğinden daha fazlasını üretmiş bir şehir. Denizli tüm dünyada örnek gösterilebilecek bir şehir. Bu Fuarın burada yapılması da tesadüf değildir. Bu noktada çok değerli Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve Sayın Bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Her türlü desteklerinden dolayı. Bütçeden ayrılan paylara baktığımızda da iyi bir noktaya geldiğine şahit oluyoruz. Tabiî ki daha fazla destekler olmalı. Çünkü gıda, tarım bizim hava gibi su gibi olmazsa olmazımız. İnşallah bunun tekniğini de teknolojisini de buluşturmak anlamında gayretlerimiz olacak” diye konuştu. 

Açılış töreninde ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan bilgilendirme sunusu ile katılımcılara Denizli tarımı hakkında bilgiler sunuldu. Sunuda, Denizli’nin kekik üretiminde 10.772 ton üretim ile dünyada ve Türkiye’de birinci sırada, Leblebi üretiminde birinci sırada, çerezlik Ayçiçek çekirdeği üretiminde Türkiye’de ikinci sırada, üzüm üretiminde 295.000 ton üretim ile Türkiye’de ikinci sırada, tütün üretiminde 15.000 ton ile Türkiye’de ikinci sırada, haşhaş üretiminde 4.600 ton üretim ile Türkiye’de üçüncü sırada, Nar üretiminde 46.000 ton üretim ile Türkiye’de dördüncü sırada, elma üretiminde 69.000 ton ile Türkiye’de 10. sırada yer aldığı bilgileri verildi. Hayvansal üretimde ise Denizli’de 2015 yılı itibari ile büyükbaş hayvan mevcudunun 244.000’e ulaştığı, küçükbaş hayvan mevcudunun da 615.000 olduğu açıklandı. İlimizde 2015 yılı itibari ile 645.000 ton süt üretimi gerçekleştirildiğinin bildirildiği slaytta ayrıca, Türkiye’de 56 adet onaylı süt çiftçiliğinin 7’sinin Denizli’de yapıldığı, Türkiye’nin en büyük hayvan pazarı ve modern hayvan mezat salonunun yine İlimizde bulunduğu bilgisi verildi.  

Konuşmaların ardından Vali Şükrü Kocatepe ve törene katılan diğer protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi. 

Törenin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde düzenlenen ‘7.Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren fotoğraflardan oluşan Resim Sergisi Vali Şükrü Kocatepe ve protokol üyeleri tarafından gezildi. Protokol üyeleri ve davetliler resimleri dikkatle inceleyerek İl Müdürü Sezgin Kutlu’dan bilgi aldılar.

Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, bu yıl fuara katılımda yeni bir rekora imza attıklarını söyleyerek, “Bu yıl 157 katılımcı ve 400 marka temsili ile alanında en büyük olma hedefini koruyor. 12 İlden binden fazla çitçimizin fuara katılımını sağlamayı planlıyoruz. Bu yıl fuarımızı 150 bin kişi tarafından ziyaret edilmesini öngörüyoruz” dedi. 

Hayvancılık Fuarı’na bu yıl traktör, biçerdöver, tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, sulama sistemleri ve ekipmanları, sera teknolojileri ve bağcılık, tohum, fide, fidan, bahçecilikle ilgili teknoloji, zirai ilaç, gübre, ekolojik tarım, hayvancılık sektörlerinden çok sayıda firmanın katıldığı gözlendi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Ateş Yanıklığı HastalığıÖnceki Haber

Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Ate...

GİRESUN’DAN FINDIK HAYKIRIŞISonraki Haber

GİRESUN’DAN FINDIK HAYKIRIŞI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar