Şekerbank

11.Sermayecik Çilek Festivali Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
11.Sermayecik Çilek Festivali Yapıldı
Tofidass

Altınova İlçesine bağlı Sermayecik Köyünde 11. Geleneksel Çilek Festivali yapıldı. Sermayecik köyü mesire alanında yapılan festivale Vali Tuğba Yılmaz, Milletvekili Fikri Demirel, Belediye Başkanı Vefa Salman, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, MHP Yalova İl Başkanı Hasan Topçular, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Demirel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar, Altınova Kaymakamı Zafer Engin, Altınova Belediye Başkanı Dr.Metin Oral, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ali Gemalmaz, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, Belde Belediye Başkanları, Muhtarlar, Kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivalin açılış konuşmasını yapan Sermayecik Köyü Muhtarı Resul Çiftçi, köylerinde üretilen ürünlerle ilgili bilgiler vererek, 200 dekarlık alanda 500 ton çilek üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, yaptığı konuşmada Sermayecik Köyü’ndeki köylülerin çalışkanlığına vurgu yaptı. Başkan Oral, “Bu bizim en çalışkan köylerimizden birisi. Festivali de profesyonelce yapıyorlar. Çilekte bir numaralar. Ben hepsini tebrik ediyorum ve burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çilek konusunda köyümüze bol kazançlar diliyorum” diye konuştu.

Milletvekili Fikri Demirel ise, “Bu köyümüz çilekle anılıyor. Çilekten elde edilen gelirle de herkesin yüzü gülüyor. Köylüyü köyünde tutmak lazım deriz. Onları köyünde tutmak için gelir düzeyini artırmak, yolunu asfaltlamak lazım. Devlete düşen budur. Biz de Yalova’da Sayın Valimizin öncülüğünde bütün ilimizde kamu kurumlarının müdür ve çalışanlarıyla birlikte elimizden geleni yapmanın gayreti içerisindeyiz” dedi.

Valisi Tuğba Yılmaz’da yaptığı konuşmada Yalova’daki köylerin katma değeri yüksek tarımsal ürünlerle markalaşması için çaba harcadıklarını söyledi. Vali Yılmaz, “Ben bu çalışmalarda emeği geçen herkese, muhtarımıza ve sizlere teşekkür ediyorum. 500 ton rekoltesinden bahsetti. Gerçekten bu çok büyük bir rakam. Diğer köylerimizde de tarımsal üretimde katma değeri yüksek farklı ürünlerin de markalaşması için çaba sarf ediyoruz. Biz farklı ürünlerin diğer köylerimizde üretilmesiyle markalaşması yönünde de gayret sarf ediyoruz” diye konuştu.

YARIŞMALAR DÜZENLENDİ

Konuşmaların ardından Çilek Yetiştiriciliği Yarışması gerçekleştirildi. Altınova İlçe Müdürlüğümüzden oluşturulan jüri yaptığı değerlendirmede ilk üçe giren çilek yetiştiricilerini belirledi. Yarışma sonunda birinciliği Erdem Fidan, ikinciliği Adem Gençtav ve üçüncülüğü İlyas Çiftçi kazandı. Dereceye giren yetiştiricilere ödüllerini Vali Tuğba Yılmaz, Milletvekili Fikri Demirel ve protokol üyeleri verdi.

Çilek Güzellik Yarışmasında ise, yarışmaya katılan tüm çocuklar birinci ilan edildi. Ardından Çilek Yeme Yarışması, Çuval Yarışması, Yumurta Yarışması ve Halat Çekme Yarışması düzenlendi. Yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar yaptığı açıklamada “Sermayecik bir kırsal kalkınma hikayesidir. Doğduğu yerde doymak isteyen insanların, toprağının bir karışını bile boş bırakmamak için çalışan insanların hikayesidir. Yalova’dadır. Yalova’yı aşmıştır. Türkiye’yi de aşmak üzeredir. Sermayecik Köyü Türkiye’nin bir çok yerinde tanınan bir köy, Çilek de Sermayecikle özdeşleşen bir ürün olmuştur. Türkiye’de Sermayecik denilince çilek, çilek denilince de Sermayecik akla gelmektedir.

Sermayecik modelinde kurumlararası işbirliği uyguluyoruz. Burada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Muhtarlık, Kaymakamlık, İlçe Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresi, İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bunların hepsinin katkı sağladığı bir model. Çilek Sermayecik köyümüzle özdeşleşmiştir. Sermayecikte tüm bu saydığım kurumların işbirliğiyle uyguladığımız kırsal kalkınma modeliyle köylü köyünde kalmıştır.

Bizim burada birim alandan elde ettiğimiz ürün üreticimizin gelir seviyesini artıran miktardadır. Burada Albion ve San Andreas  çeşitleri kullanılmaktadır. Bu çeşitler dekara verimi yüksek çeşitlerdir. Dekara 2.5-3 ton ürün elde ediyoruz. Bu miktar 6-7 ay boyunca üreticilerimize sürekli bir gelir akışı sağlamaktadır.

Biz gerek Yalova’da gerekse ülkemizde örnek bir model olarak Sermayeciği sunmaktayız. Daha nice festivalleri emeği ekmeğe dönüştüren üreticilerimizle beraber yapmaya devam edeceğiz ve inadına üreteceğiz üreteceğiz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sözleşmeli tarım Nohut ve Yeşil Mercimek Üretimini ArtırdıÖnceki Haber

Sözleşmeli tarım Nohut ve Yeşil Mercimek...

Et Fiyatları İthalatla DüşecekSonraki Haber

Et Fiyatları İthalatla Düşecek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar