Pembe pirinç, etten daha fazla protein ve daha az karbon salıyor
Koreli bilim insanları, inek kök hücrelerini pirinç tanelerine ekerek yeni bir protein kaynağı geliştirdiler. Bu hücreler, pirinç olgunlaştıkça kas ve yağ dokusuna dönüşüyor. Sonuç, mikro düzeyde etle kaplanmış pembe renkli bir pirinç.
Araştırmacılar, bu ürünün normal pirinçten %8 daha fazla protein ve %7 daha fazla yağ içerdiğini söylüyorlar. Ayrıca, sığır eti pirincinden 100 g protein üretmek için yalnızca 6,27 kg CO2 salındığını, bunun da 100 g sığır eti proteini için 50 kg olan değerden çok daha düşük olduğunu belirtiyorlar. Pirinç, kg başına 2,23 dolar gibi neredeyse yedi kat daha ucuz bir fiyata da mal oluyor.
Bu pirincin et gibi kokmadığı ve tadı olmadığı bildiriliyor. Ancak araştırmacılar, görünümünün çok hoş olduğunu ve pirincin lezzetli olduğunu ifade ediyorlar. Et hücrelerinin toplam ağırlığının yalnızca %0,5'ini oluşturduğu için, bu pirinç hala esas olarak pirinç olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar, protein içeriğini artırmak için daha fazla çalışma yapacaklarını söylüyorlar.
Bu çalışma, gelecekte sürdürülebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak nükleer füzyonu kullanma umudunu artırıyor. Nükleer füzyon, güneşin çekirdeğinde olduğu gibi hafif atomların birleştirilmesiyle enerji üreten bir süreçtir. Bu süreç, nükleer fisyonun aksine, çok az radyoaktif atık bırakır ve neredeyse sınırsız yakıt kaynağına sahiptir.
Bu çalışma, Yonsei Üniversitesi'nden Dr. Lee Jong-ho ve ekibi tarafından yürütüldü. Bulguları, Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın