Şekerbank

Yeni Çeşit Yerli Tohumlar Geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Çeşit Yerli Tohumlar Geliyor
Tofidass

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yeni çeşitleri, Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır tarafından basın toplantısında tanıtıldı.

Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır, son 3 yılda tescil ettirilen 1 buğday, 2 kuru fasulye, 3 haşhaş, 1 safran, 1 çörekotu ve 1taze fasulye çeşidiyle birlikte üreticilerin hizmetine sunulan çeşit sayısının 157'ye çıkarıldığını söyledi.

2014-2016 yıllarında Enstitü tarafından tescil ettirilerek tarımsal üretime kazandırılan yeni çeşitlerin özellikleri;

Serin iklim tahıllarından, 2016 yılında tescil edilen ekmeklik buğday çeşidi “REİS” kışa ve kurağa toleranslı, kılçıklı, kırmızı-sert daneli, birinci sınıf ekmeklik buğday özelliklerine sahip, istikrarlı ve yüksek verimli bir çeşittir.

Tıbbı Aromatik bitkilerden haşhaşta “SEYİTGAZİ”, “HÜSEYİNBEY” ve “ÇELİKOĞLU” çeşitleri 2014 yılında tescil edilmiştir. “SEYİTGAZİ” çeşidi yetiştiriciliği yapılan bölge koşullarına uygun, soğuğa ve kurağa dayanıklı, tohum ve kapsül verimi yüksek, morfin oranı % 0,65-0,75 olup mavi renkli haşhaş çeşittir.

“HÜSEYİNBEY” çeşidi yetiştiriciliği yapılan bölge koşullarına uygun, soğuğa ve kurağa dayanıklı, tohum ve kapsül verimi yüksek, morfin oranı %0,7-0,8 olup beyaz renkli haşhaş çeşittir.

“ÇELİKOĞLU” çeşidi yetiştiriciliği yapılan bölge koşullarına uygun, soğuğa ve kurağa dayanıklı, tohum ve kapsül verimi yüksek, morfin oranı %0,7-0,8 olup sarı renkli haşhaş çeşittir.

Yemeklik tane baklagillerden kuru fasulyede “TOPÇU” ve “KARAMAN-2016” çeşitleri 2016 yılında tescil edilmiştir. “TOPÇU” bodur bitki formunda ve dermason tane tipinde olup Türkiye’nin ilk ve tek tescilli kuru fasulye çeşididir. “KARAMAN-2016” kök çürüklüğü ve viral hastalıklara toleranslı, iri dermason tane tipinde ve erkenci kuru fasulye çeşittir.

Tıbbi Aromatik bitkilerden safranda “KARAARSLAN” ve çörekotunda “ÇAMELİ” çeşitleri 2014 yılında tescil edilmiştir. Safranda “KARAARSLAN” ülkemizin ilk ve tek tescilli safran çeşidi olup ülkemizin yerel materyalinden geliştirilmiştir. Safran verimi 400-700 gr/da, soğan verimi 2850-3200 kg/da (3 yıl sonunda)’ dır.

Çörekotunda “ÇAMELİ” çeşidi ülkemizin ilk ve tek tescilli çörekotu çeşidi olup ülkemizin yerel materyalinden geliştirilmiştir. Yağ oranı soğuk preste %25’tir. Makineli hasada elverişli olup bitki boyu 40-70 cm’dir. “ÇAMELİ” çeşidinin verimi kuruda 140-220 kg/da, suluda 160-260 kg/da’dır.

Sebzede taze fasulye çeşitlerinden 2015 yılında “PAZARYERİ BONCUĞU” tescil edilmiştir. “PAZARYERİ BONCUĞU” sırık bitki tipinde, düz, taneli, kılçıksız ve lezzetli baklalı, bakla verimi 2 ton/da olup uzun hasat süresine sahiptir.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Adıyaman’da Tarım ve Gıda Fuarı AçıldıÖnceki Haber

Adıyaman’da Tarım ve Gıda Fuarı Açıldı

İç Sularda Av Yasağı Denetimleri Hızla Devam EdiyorSonraki Haber

İç Sularda Av Yasağı Denetimleri Hızla D...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar