Şekerbank

Yem bitkisinde dönüşümün adı: Tritikale

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yem bitkisinde dönüşümün adı: Tritikale

DAP İdaresi tarafından “Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Ağrı, Erzurum, Kars ve Sivas illerinde bulunan 231 çiftçiye, 13 bin 592 dekara ekilmek üzere, 300 bin kg (300 ton) tritikale tohumu dağıtıldı.

DAP İdaresi ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında “Yem Bitkileri Üretiminin Artırılması Projesi” kapsamında imzalanan protokolle start alan tritikale dağıtımına başlandı. Proje kapsamında 300 ton tritikale tohumu Ağrı, Erzurum, Kars ve Sivas illerindeki toplam 231 çiftçiye, il ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde gerçekleştirilen törenlerle üreticilere teslim edildi.

Silaj yapımının teşvik edilmesi amacıyla besin değeri yüksek olan tritikale tohumu dağıtılmasını destelediklerini belirten DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, 2016 yılında başlanan proje ile başarılı sonuçlar alındıkça desteklerinin devam edeceğini ifade ederek “Bu daha başlangıç. İnşallah başarılı neticeler alırız. Amacımız bölgede kaba yem yetiştiriciliğinde değişim ve dönüşümün kapısını aralamak” dedi.

Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, hayvancılıkta kaba yemin girdi maliyetlerinde önemli yer tuttuğuna işaret etti. Silajın hayvanlarda et ve süt verimini artırdığını ileri süren Demir, "Et meselesi ot meselesidir" dedi.

Bölgede üretilen kaba yemin yetersiz ve kalitesinin düşük olduğunu ifade eden Başkan Demir, tritikale bitkisinin bölge ekolojisine uyumlu, yüksek verimli bir yem bitkisi olduğunu söyledi. Bu sayede elde edilen verimle girdi maliyetlerinin azalacağını, kalitenin artırılarak ucuz kaba yem üretiminin elde edileceğini dile getiren Başkan Demir, “Böylece çiftçi gelirinde artış olacak ve hayvancılığı devam ettirmesi sağlanacaktır. Tritikalenin, verimlilikteki payı %25 civarında.” diye konuştu.

Tritikalenin buğdayla çavdarın melezlenmesinden elde edilen bir ürün olduğunu, çiftçiye sertifikalı tritikale tohumu dağıtılıp silajı yapılarak, çiftçinin hem bu yem bitkisi hakkında bilgi sahibi olması hem de silaj yapımını öğrenerek kaliteli kaba yem üretmesi için en az 50 dekar arazisi ve 20 büyükbaş hayvanı olması şartıyla; belirlenen illerde İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından uygun bulunan 231 çiftçiye toplam 13 bin 592 dekara ekilmek üzere 300 ton Ümranhanım ve Tatlıcak çeşidi tritikale tohumu dağıtımının gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Demir, illere göre tohumların dağıtımıyla ilgili şunları söyledi:

“Ağrı ilinde 3 ilçede (Eleşkirt, Tutak, Hamur) 21 çiftçiye 1.615 da alanda ekilmek üzere 35.500 kg tohum, Erzurum ilinde 8 ilçede (Aşkale, Aziziye, Pasinler, Hınıs, Karaçoban, Horasan, Köprüköy, Palandöken ) 83 çiftçiye 4.872 da alanda ekilmek üzere 108.200 kg tohum, Kars ilinde 4 ilçede (Selim, Arpaçay, Sarıkamış, Akyaka) 44 çiftçiye 2.955 da alanda ekilmek üzere 65.000 kg (65 ton)tohum ve Sivas ilinde merkez ve 9 ilçede (Altınyayla, Gemerek, Gürün, Hafik, Kangal, Merkez, Şarkışla, Yıldızeli, Zara, Ulaş) 83 çiftçiye 4.150 da alanda ekilmek üzere 91.300 kg (91,3 ton) tohum dağıtılmıştır. Tohumların çiftçilerimize bereketli olmasını diliyorum”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bahçe İlçesinde Sertifikalı Buğday Tohumluğu DağıtıldıÖnceki Haber

Bahçe İlçesinde Sertifikalı Buğday Tohum...

Çiftçilere Makine Ekipman DesteğiSonraki Haber

Çiftçilere Makine Ekipman Desteği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar