Şekerbank

Van’daki Yabani Bıttımlar Fıstık Ağacına Dönüştürülüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van’daki Yabani Bıttımlar Fıstık Ağacına Dönüştürülüyor
AN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ÇATAK VE BAHÇESARAY İLÇELERİNDE YABANİ BITTIM (MENENGİÇ) AĞAÇLARININ FISTIĞA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN BAŞLATTIĞI PROJE KAPSAMINDA 4 BİN AĞACIN AŞILANMASI YAPILACAK.
Tofidass

Van Büyükşehir Belediyesi, Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde yabani bıttım (menengiç) ağaçlarının fıstığa dönüştürülmesi için başlattığı proje kapsamında 4 bin ağacın aşılanması yapılacak.
Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, ekonomik projeler kapsamında geliştirdiği yeni proje ile yabani bıttım (menengiç) ağaçlarını fıstığa dönüştürmek için harekete geçti. Bir süre önce Çatak ilçesinde bulanan köyleri ziyaret ederek ön inceleme yapan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı çalışanları, projenin startının verileceği alanları belirledi. Keşif çalışmalarının ardından yabani bıttım ağaçlarını budayan Van Büyükşehir Belediyesi, kısa bir süre sonra Siirt ve Antep fıstığının aşılanmasını yapacak. Projenin başlangıcı Çatak ve Bahçesaray ilçesinde belirlenen bölgelerde başlatılırken, 4 bin bıttım ağacı budanarak aşılanmaya hazır hale getirildi. Proje ile birlikte çiftçilere eğitimler verildikten sonra ağaçların üretimi için gerekli altyapılar tamamlanacak. Çiftçiye yeni bir gelir kapısı açacak olan proje ile bölgede bulunan yabani bıttım ağaçlarının tamamının zamanla fıstığa dönüştürülmesi sağlanılacak.
Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Çatak Belediyesi tarafından ortak yürütülecek olan proje kapsamında belirlenen bölgelerde yer alan 4 bin yabani bıttım ağacına daha sonra yeni ağaçlar da eklenecek. 4 bin ağacın aşıları ise haziran ayı sonunda yapılacak. Proje kapsamında pilot bölge olarak Bahçesaray ilçesinde bulunan kırsal bölgeler ve Çatak ilçesinde bulunan Atlıhan Mahallesi’ndeki Reşan ve Alakaynak mezraları ile Övecik Mahallesi’ndeki Usanmaz mezrası sınırları içerisindeki yabani bıttım ağaçlarının budanması ile start aldı. Hiçbir maddi gideri olmayan ve doğada tamamen kendi kendine yetişen yabani bıttım ağaçlarının Siirt ve Antep fıstığı ile aşılanmasının ardından fıstık ağacına dönüştürülecek. Aşılaması yapıldıktan sonra yabani formdaki bir ağaç dördüncü yılında verime geçerek ürün vermeye başlayacak. Böylece dördüncü yılda 4 bin ağacın fıstık vermesiyle birlikte üretici de bu üretim alanına yönelecek.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türk çiftçisine hizmette asırlık markaÖnceki Haber

Türk çiftçisine hizmette asırlık marka

UÜ’lü geleceğin mühendislerine kayın mantarı yetiştiriciliği eğitimiSonraki Haber

UÜ’lü geleceğin mühendislerine kayın man...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar