Şekerbank

Uşaklı Çiftçilere Yüzde 75 Hibeli Tohum Desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uşaklı Çiftçilere Yüzde 75 Hibeli Tohum Desteği

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Uşak’ta düzenlenen ‘Sertifikalı Hububat Temini Projesi’ tohum dağıtım programına katıldı.

Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)’ kapsamında Uşak İl Özel İdaresi kaynaklı, % 75 hibe destekli sertifikalı hububat tohumu teslim töreni düzenlendi. 

Törende bir konuşma yapan Vali Dr. Turan Ergün, “Tarım ve Orman Bakanlığımız; ekilebilir tüm arazileri üretime katmak için “ekilmedik bir karış toprak kalmasın” sloganıyla sertifikalı tohum ile yerli ve millî çeşitlerin kullanımını arttırma çalışmalarına ağırlık vermiştir.

Uşak ilindeki tarımsal destekler bu kapsamda sürekli artmış 2002 yılında 22,2 milyon TL olan tarımsal destek miktarı, 2021 yılında 174 milyon TL olarak gerçekleşmiş, 2022 yılının ilk 6 ayında da 142 milyon TL’ye ulaşmıştır.” dedi.

Konuşmasında, öne çıkan tarım ürünlerine de yer veren Vali Ergün, Uşak’ın, üretimde Türkiye sıralamasında çörek otunda 1., kekikte 2., susam tohumu ve fiğde 3.; fiğ, işlenmemiş tütünde ise 4. sırada olduğunu vurguladı.

Bakanlık destekleri ve İl Özel İdaresi projeleri hakkında da bilgi veren Vali Ergün konuşmasını, “Hayvancılık, Bitkisel Üretim, Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında Bakanlığımız tarafından üreticilerimize yapılan destek miktarı 2022 yılında şu ana kadar 179 Milyon TL’ye ulaşmıştır. Çiftçimizi desteklemeye il özel idaresi olarak da büyük önem vermekteyiz. Nitekim 2022 yılında il özel idaresi kaynaklarıyla uygulanan tarımsal projelerin tutarı 21 milyon TL’ye ulaşmıştır.
Ekilmedik bir karış toprak kalmaması amacıyla bugün çiftçilerimize ulaştıracağımız sertifikalı tohum alımı için oluşturduğumuz toplam bütçe ise; 12 milyon 360 bin TL’dir. Bu desteğin, %75’i hibe olacak şekilde gerçekleşmiştir. Bu kapsamda 3.762 çiftçimize 1.125 ton tohum desteği sağlanmış ve Uşak’ta 54.500 dekar arazi ekilmiş olacaktır.

Bu projeden başta şehit ve gazi aileleriyle, engelli çiftçilerimiz olmak üzere; Çiftçi Kayıt Sistemine kaydı olmayan veya kaydı olup da küçük arazi varlığına sahip işletmeler; daha önce tohum desteğinden ve Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklemelerden faydalanmamış üreticiler; atıl tarım arazisi olan, arazisini nadasa bırakmış, çiftçilerimiz öncelikle faydalandırılmışlardır.“ diye sonlandırdı.

 Vali Dr. Turan Ergün’ün konuşmasının ardından kürsüye gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci,  “Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tahıl ve gıda zincirinde tıkanmalar yaşandığını ve bu tıkanmanın Ülkemizin gayretleriyle aşıldığını vurgulayarak, “Tahıl koridorunun açılmasıyla birlikte dünya rahat bir nefes aldı ve 22 Temmuz'dan bu yana geçen toplam 331 gemiden 7,4 milyon ton civarında hububat ilgili ülkelere taşınmış oldu. İnşallah burada bir aksaklık olmaz. İnşallah bu koridordan bu ürünün akışı devam eder." dedi.

Devlet olarak ekilmemiş alanları boş bırakmamak, üretim ve verimliliği arttırmak için %75 hibe destekli sertifikalı tohum desteği verdiklerini ifade eden Bakan Kirişci, “Böylelikle ekilmeyen alanların ekimine hız vermiş oluyoruz. Göç nedeniyle üretimden uzak kalan tarım arazilerin kiraya verilmesi, kiralardan elde edilecek gelirin de arazi sahiplerine ödenmesi için çalışma yapıyoruz. Tarıma yönelik mevzuat ve düzenlemeleri tarım camiasına kazandırarak üreticileri rahat ettirmeyi hedefliyoruz. Sütle ilgili üreticilerimizden çok yoğun talepler geldi. Geçen hafta Ulusal Süt Konseyi üreticinin elinden çıkış fiyatını 7,5 lirayken 8,5 lira olarak ilan etti. Biz de onun üzerine 50 kuruşluk primi koyduk. Böylece süt ve yem arasındaki pariteyi 1,30'un üzerine çıkarak hedefimizi tutturmuş olacağız. 

Dağıtılacak tohumların bereket olarak topraklardan yükselmesi ve çiftçilere refah olarak yansımasını diliyorum." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Uygulama alanı 56.250 dekar, proje tutarı 12.360.000 TL olan proje ile İlimiz genelinde üretim yapan çiftçilere % 75’i devlet hibeli, 528 ton buğday, 515 ton arpa ve 82 ton tritikale tohumu olmak üzere toplam 1.125 ton sertifikalı tohum desteği sağlandı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kahverengi Kokarca Zararlısıyla MücadeleÖnceki Haber

Kahverengi Kokarca Zararlısıyla Mücadele

Sağlıklı gıda için çözüm dayanışmaSonraki Haber

Sağlıklı gıda için çözüm dayanışma

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar