Şekerbank

Uluslararası Doğa Koruma Birliği uzmanları, Akseki'de

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uluslararası Doğa Koruma Birliği uzmanları, Akseki'de
Akseki'de tarım zararlıları ile sadece ilçede bulunan çekirge türlerinin tespit edilmesi amacıyla araştırma başlatıldı
Tofidass

Akseki'de tarım zararlıları ile sadece ilçede bulunan çekirge türlerinin tespit edilmesi amacıyla Uluslararası Doğa Koruma Birliği uzmanlarınca araştırma yapılıyor.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği uzmanlarından Namık Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Şirin ve araştırmacı biyolog Dr. Mehmet Sait Taylan ile Aksaray Üniversitesi Güzelyurt Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abbas Mol'den oluşan üç kişilik ekip, Akseki yöresinde tarım zararlısı ve bölgeye has çekirge türlerinin tespiti amacıyla incelemelerde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Şirin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye 'nin bulunduğu konum ve iklimi itibarıyla zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu söyledi.

 Bu zenginliğin en önemli parçalarından birinin Toros hattı olduğunu ifade eden Şirin, Akseki'nin de Torosların geçiş noktaları ve zenginliğin kilit taşları arasında bulunduğunu anlattı.

Akseki'nin biyolojik zenginliği içerisinde çekirgelerin ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Şirin, "Özellikle tarım zararlısı olan Fas çekirgesi (Dociastaurus maraccanus), büyük popülasyonlara sahip olduğunda tarım açısından ciddi tehdit oluşturabilmektedir. Kuzey Afrika kökenli olan bu tür, göçler ile ülkemize yerleşmiş ve uygun ortamlarda yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Bu yıl için yaptığımız gözlemlerde mevsimsel koşullardan dolayı bu çekirgelerin erginleşmelerinin geciktiği, en azından buğdaygillere zararlarının kısıtlı olacağı öngörülüyor" dedi.

Akseki'nin diğer bir özelliğinin endemik türleri olduğunu bildiren Şirin, burada bulunan endemik türlerden birinin uzun antenli bir çekirge olan Parapholidoptera grandis olduğunu kaydetti.

Bu türün dünyada şu ana kadar sadece Akseki yöresinde tespit edildiğini vurgulayan Şirin, bu nedenle türün yayılış gösterdiği alanların tespit edilip popülasyon yoğunluklarının saptanarak koruma stratejilerinin belirlenmesinin önem taşıdığını anlattı.

Şirin, yörede tarım zararlısı türlerin ve endemik çekirge türlerine yönelik biyolojik çeşitlilik araştırmaların projelendirilerek devam edeceğini ifade ederek, Akseki'deki çalışmalarda kendilerine katkı veren Akseki EğitimHayratı Derneğine teşekkür etti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uşak'ta dolu yağışı tarım ürünlerine zarar verdiÖnceki Haber

Uşak'ta dolu yağışı tarım ürünlerine zar...

Fındık rekoltesi 16 Temmuz'da açıklanacakSonraki Haber

Fındık rekoltesi 16 Temmuz'da açıklanaca...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar