Şekerbank

Ülkemiz, Göl Soğanı İhracatı Konusunda Dünyanın Bir Numarasıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ülkemiz, Göl Soğanı İhracatı Konusunda Dünyanın Bir Numarasıdır
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; "Göl soğanı ‘İhracatı Kotaya Tabi Olan Çiçek Soğanları’ içerisinde doğadan sökülerek ihracatına kota verilmeyen tek türdür"
Tofidass

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve beraberindeki teknik heyet Ondokuzmayıs ilçesinde salep üreticilerini ziyaret etti. Üreticilerle yapılan görüşmelerde üreticiler sorunlarını İl Müdürü İbrahim Sağlam’a anlattı.

Salep üretiminin yaklaşık yüzde15’inin Karadeniz bölgesinde üretildiğini ifade eden İl Müdürü Sağlam; “İlimizde salep üretimi yapan ilçelerimizse Ondokuzmayıs, Alaçam, Ladik, Atakum, Terme, İlkadım, Çarşamba ve Bafra’dır. Üreticilerimizin % 75’i Ondokuzmayıs ilçesinde üretim yapmakta ve bunların ortalama üretim alanları da 40 m2 ile 1000 m2 aralığında değişmektedir” dedi.

Salep soğanlarının soğanlarının doğadan rastgele toplanması ve toz, tablet ve her türlü formunun ihracatının yasak olduğunu belirten Sağlam; “Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliğinin 15. Maddesi gereği salep üretimine yönelik olarak üretim yapmak isteyen üreticinin, resmi kayıtlı olduğu ilde Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine başvurarak  "Süs Bitkisi Üretici Belgesi"  alması gerekmekte, Salep üreticisi ve satıcılarının da söz konusu mevzuatlar çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmeleri, gerekmektedir” dedi.

Samsun’da 55 üreticinin 35 bin m2 alanda üretim yaptığını belirten Sağlam; “Bu yıl 30 ton yumru bekliyoruz. Üretimi bakımından yüksek üretim potansiyeline sahip görülmekte ve yapılacak olan çalışmalarla önemli bir gelir kapısı olacağının sinyalini vermektedir. Leucojum aestivum (Göl Soğanı) hem süs bitkisi hem de tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılmaktadır.

Ülkemiz, göl soğanı ihracatı konusunda dünyanın bir numarasıdır. Göl soğanı ‘İhracatı Kotaya Tabi Olan Çiçek Soğanları’ içerisinde doğadan sökülerek ihracatına kota verilmeyen tek türdür. Yalnızca üretimden ihracat yapılabilir. Bu kapsamda 2020 yılında üretilerek ihraç edilebilecek göl soğanı kotası 6 milyon adet olarak belirlenmiş olup bu miktarın tamamı ülkemizde üretimden karşılanamamaktadır.

Samsun ili doğal göl soğanı popülasyonları göz önünde bulundurulduğunda üretim için büyük bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Yapılan ön çalışmalarda göl soğanı alanlarının % 60 da artık göl soğanı görülmediği tespit edilmiştir. Göl soğanının bir tanesinin internet satış fiyatı 3- 6 TL arasında değiştiği ve 6 milyon adet ihraç kotası düşünülürse Samsun ili göl soğanından gelir elde etme potansiyeli oldukça yüksek olduğunu göstermektedir.” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tadım’dan Yerli Ay Çekirdeği için Çiftçiye Sürdürülebilir Üretim DesteğiÖnceki Haber

Tadım’dan Yerli Ay Çekirdeği için Çiftçi...

Sağlam: Tarım Camiası Olarak Çiftçimizin Kıymetini BilmeliyizSonraki Haber

Sağlam: Tarım Camiası Olarak Çiftçimizin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar