Şekerbank

Toprak Koruma Kanunu Hakkında En Güncel Bilgiler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toprak Koruma Kanunu Hakkında En Güncel Bilgiler
Tofidass

Yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile tarımsal araziler bölünmez eşya nitelliği kazandı. Toprak bütünlüğünü korumak amacıyla çıkarılan kanun kapsamında ölçüleri bakanlık tarafından belirlenecek olan asgari tarımsal araziler, günün koşullarına göre arttırılabilecek. Toprak sahibi olan ve tarımsal üretim ile uğraşan kişileri ilgilendiren bu önemli kanun hakkındaki en güncel bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Kanunun Esas Amacı Koruma ve Geliştirme

Toprak koruma kanununun esas amaçlarının başında toprağın doğal veya yapay yollarla kaybını ve özelliklerini yitirmesini engelleyerek korumak geliyor. Bu kanun kapsamında; toprağın gelişmesini sağlamak ve sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak kullanımını sağlamak için bazı esas ve kurallar getiriliyor. Planlı arazi kullanımını hedefleyen bu kanun, toprak bütünlüğünü korumayı ve niteliklerini yitirmeden geliştirmeyi amaçlıyor.

Tarımsal Arazi Asgari Büyüklüğü Bakanlık Tarafından Belirlenecek

Kanunda yer alan ”Tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi” maddesine göre asgari tarımsal arazilerin büyüklüğü, bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri göz önünde bulundurularak Bakanlık tarafından belirleniyor. Günün koşullarına göre yine Bakanlık tarafından büyüklükleri arttırılabilecek olan asgari tarımsal araziler, aynı zamanda bölünemez eşya niteliği kazanıyor.

Bakanlık İzni ile Küçük Araziler Oluşturulabilecek

Kanun kapsamında belirlenen asgari arazi büyüklüklerinin yanı sıra, tarım dışı kullanım izni verilen alanlar veya çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprağa ihtiyaç duyan bitkilerin yetiştiği alanlara özel ayrımlar da yapılabiliyor. Arazi özellikleri nedeniyle belirlenen asgari büyüklükten daha küçük parselli tarımsal arazilerin gerekli olduğu durumlarda, Bakanlığın uygun görmesi halinde daha küçük parsellerde araziler oluşturulabiliyor.

Miras Araziler ve Yeterli Gelirli Tarımsal Arazilerin Devri

Mirasa konu tarımsal araziler ile yeter gelirli tarımsal arazilerin devri başlıklı maddeye göre, mirasa konu olan tarımsal arazi ve yeterli gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması halinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanabiliyor. Yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin mirasçılardan birine devredilmesinden itibaren 20 yıl içinde bu arazilerin tarım dışı kullanım nedeniyle değerinde artış meydana gelirse aradaki fark hesaplanarak arazinin mülkiyetini alan mirasçı tarafından ödeniyor.

Asgari Büyüklük Altındaki Tarımsal Araziler Kamulaştırılabilecek

Bakanlık, bu kanun kapsamında gerek duyduğu takdirde asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri toplu hale getirebiliyor veya kamulaştırabiliyor. Toplulaştırma kapsamında asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altında kalan araziler birleştirilerek, asgari büyüklükte yeni tarımsal araziler oluşturulabiliyor. Bu uygulama ile oluşturulan yeni araziler; yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünde arazisi bulunmayan çiftçilere bakanlığın talebi üzerine satılabiliyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üç Gencin Tasarımı, Hollanda'dan İthalatı BitirecekÖnceki Haber

Üç Gencin Tasarımı, Hollanda'dan İthalat...

Piliç devi, ünlü hindiciyi satın aldıSonraki Haber

Piliç devi, ünlü hindiciyi satın aldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar