Şekerbank

TKDK – IPARD II DESTEKLERİNDE YENİ DÖNEM!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TKDK – IPARD II DESTEKLERİNDE YENİ DÖNEM!
Tofidass

IPARD II döneminin 2. Çağrısının başlamasına az bir süre kalmışken, siz değerli TARIM PUSULASI takipçilerine programdaki önemli değişiklikleri Ziraat Mühendisi Alper Kıncı destekten yararlanmanız için yol gösterici olması adına tecrübelerini paylaştı.

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU destekleri hakkında genel bilgi; 42 il’de uygulanan IPARD programı, farklı tedbirler ile tarım ve kırsal yatırımlara 3 Milyon Avro’ya kadar ve %70’lere varan HİBE vermektedir. Yılda bir kez proje kabulüne çıkan kurum, Avrupa Birliği standartlarının uygulanacağı yeni ya da mevcut kırsal işletmelerin ilk yatırım maliyetlerine destek olarak kırsal kalkınmayı amaç edinmektedir.

TKDK ‘nın desteklediği konu başlıkları:

  •  Süt Üreten Tarımsal İşletmeler
  •  Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler
  •  Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler
  •  Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler
  •  Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması 
  •  Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
  •  Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması 
  •  Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
  •  Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması 
  •  Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması
  •  Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması 
  •  Zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri
  •  Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri
  •  Su ürünleri yetiştiriciliği
  •  Makine Parkları
  •  Yenilenebilir enerji yatırımları

IPARD II programında ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER;

*** IPARD programının bu 4 yıllık planlamasında en önemli değişiklik, üst limitlerin değişmemesine rağmen sıralama kriterleri ile küçük ve orta ölçekli işletmelere destek verilecek olmasıdır. Örnek olarak, süt üretimi projelerinde üst limit bu programda da 120 baş olmasına karşılık, sıralama kriterlerinde 50 baş altında başvuru yaptığınızda 100 puan üstünden 40 puana sahip oluyorsunuz. Dolayısıyla IPARD II programının 2. Çağrı’sında sıralama kriterleri’ni uygulayarak yatırımınızı planlamanız gerekir.

*** Başvuru sahibi, Mesleki yeterliliğini gösteren bir belgeye sahip olmalı (diploma, sertifika gibi) ya da ÇKS/TURKVET’ne en az 3 yıldır aktif kayıtlı olmalıdır.

*** Bazı tedbirlerde destek oranları arttı. Örneğin; 101 tedbiri için %65 olan destek oranı %70’e artırıldı…

*** Mevcut tedbirlere farklı yatırım konuları eklendi. Örneğin;  Enerji üretim tesisi, mantar yetiştiriciliği tesisi…

*** TKDK-IPARD II programının 81 il’e yaygınlaştırılması hususu ilk çağrıda uygulanmamasına rağmen programda bu çalışmanın olabileceği belirtilmektedir, İl koordinatörlüklerinin(İK) bu çalışmayı belli olgunluğa ulaştırdıkları güncel haberlerle takip edilmektedir.

**** En çok merak edilen konulardan olan ‘’ Traktöre’’ destek verilmesi sorusudur; IPARD II programında motorlu araçlara(traktör,biçerdöver…) destek olmayacağı özellikle belirtilmişti. Ancak Makine parkı projeleri desteklemesinde motorlu araçlara destek getirilmesiyle ilgili program değişikliği talebi yapıldı. Eğer program değişikliği kabul edilirse Makine Parkı projelerinde Traktör uygun harcama olarak kabul edilmiş olup, %65 hibe alacaktır.

Dikkat edilmesi gerekenler;

Öncelikle başvuru sahibinden, AB standartlarında sürdürülebilir bir işletme kurması beklenmektedir. Dolayısıyla başvuru sürecinde her bir aşamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Tek bir kriteri dahi sağlayamadığınız da yatırımınıza destek alamayabilirsiniz. 4 noktaya önem verilmelidir.

1.Finansal Güce Sahip Olmak

TKDK tarafından verilen destekte; projenizin kabul edilmesinin ardından kurum ile sözleşme imzalanır. Daha sonra sizden yatırımınızı faaliyete geçirmeniz beklenir. Destek(hibe) parası hesabınıza, harcamalarınızı faturalandırdıktan kısa bir süre sonra yatar. Yatırım tutarı kadar bütçeye sahip olduğunuzu göstermeniz çok önemlidir. Mali yeterliliğe nelerin dahil olduğunu öğrenmek için, kurumun internet sayfasından araştırma yapabilirsiniz.

2. Uygun Araziye sahip olmak

Arazinin Elektrik-su durumu, yola yakasının olması ya da yol yapılacağının beyan edilmesi, Resmi kurumlarca(İl özel idare,Tarım İl Müdürlüğü…) uygun olduğuna dair yazı alınması süreçleri aşılmalıdır.

3. Pazar Analizi Yapılması

Destek alınarak kurulan işletmenin öngörüler doğrultusunda 10 yıllık işletme planı yapması beklenir. Ürünlerinizin satışını kime yapacağınızdan başlayıp ham maddelerinizi ne şekilde temin edeceğinizi göstermeniz projenize değer katacaktır.

4. Uzman Bir Danışman İle Çalışmak

Bu sürece uzman bir danışman ile başlamanız avantajdır. Başvuru sürelerinin darlığı, doğru yönlendirmelerin olmaması durumunda projenizin küçük sebeplerden ret görmesine neden olabilir. Ayrıca; Size kimse bu hibeyi alacağınızın garantisini veremez. Her şeyinizin tam olmasında bile hibe alamayabilirsiniz, bütçe yetersizliğinden. Dolandırılma beyanları sektörümüzde çok görülmektedir, dikkatli olup mutlaka çağrı dönemi içerisinde(projenizi teslim etmeden) projenizin İl Koordinatörlüğüne ön kontrolünü yaptırmalısınız.

Aşamaları dikkatle geçtiğiniz takdirde TKDK desteklerinden yararlanmak çok zor değil. 2017’nin bu ilk günlerinde; Her hayalin projelendiği ve her projenin destek gördüğü mutlu, sağlıklı ve bereketli bir yıl dilerim…

EK: 101tedbirinin sıralama kriterleri örnek olarak aşağıda verilmiştir.

Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar; 101 TEDBİRİ

Yatırımın sonunda nihai kapasitesi, aşağıda belirtilen eşik değerlerden daha düşük olan küçük ölçekli tarım işletmeleri:

SIRALAMA KRITERLERİ

PUAN

– Süt üreticileri için; 50 süt ineği, 25 süt veren manda veya 250 koyun ya da keçi

– Et üreticileri için; 100 sığır veya 250 koyun ya da keçi

– 25,000 broyler

– 50,000 yumurta tavuğu

– 4,000 hindi

– 1,500 kaz

40

Yatırımların uygun harcamalar toplamı 500.000 TL veya altında ise

20

Başvuru sahibi veya yasal temsilcisi (tüzel kişilikler için) yatırımın yapıldığı ilçede ikamet ediyorsa

20

 

Başvuru sahibi veya yasal temsilcisi (tüzel kişilikler için) kadın ise

10

Yatırım yenilenebilir enerjiyi içeriyorsa

10

TOPLAM

100

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Taşlardan Temizlenen Meralar Hayvanların Kullanımına AçıldıÖnceki Haber

Taşlardan Temizlenen Meralar Hayvanların...

Dolardan sonra bir kötü haber de buğdaydanSonraki Haber

Dolardan sonra bir kötü haber de buğdayd...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar