Şekerbank

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Lisans Öğrencileri’nin Büyük Başarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Lisans Öğrencileri’nin Büyük Başarısı
Tofidass

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği 4. sınıf lisans öğrencilerinden Şule Taşpınar ve Sabina Mamedova’nın “Kinoa çeşitlerinin demir eksikliğine karşı göstermiş oldukları fizyolojik ve biyokimyasal tepkilerin incelenmesi” başlıklı projeleri ile Yaşar Hakan Ergin’in “Demirin kök ve gövde arasında taşınmasından sorumlu sinyalizasyonun incelenmesi” başlıklı araştırma projeleri TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Şule Taşpınar ve Sabina Mamedova’nın araştırma projeleri kapsamında asrın muvizevi bitkisi olan kinoanın demir eksikliğine karşı dayanıklılığı dünyada ilk kez detaylı bir şekilde çalışılacak ve bu sayede demir eksikliğine dayanıklı kinoa çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik ilk somut adım atılacaktır.

 Yaşar Hakan Ergin’in araştırma projesindeyse model bitki Arabidopsis thaliana mutantları kullanılarak demirin organlar arasındaki taşınımı araştırılacak ve sinyal yolağındaki etkin moleküler mekanizmalar belirlenecek. Elde edilecek sonuçların bitki besleme alanında çığır açması bekleniyor.

Program başvurusu sırasında öğrenciler projelerini bir danışman öğretim elemanı danışmanlığında kendileri hazırlamakta, destek sonrası projelerini kendileri yürütmekte ve elde ettikleri sonuçları kendileri raporlamaktadır. Bu sayede bu programa dahil olan öğrenciler bilimsel bir projenin hazırlanmasından sonuçlanmasına kadar bütün basamaklarını bizzat kendileri organize etmektedir. 

Danışmanları Dr. Öğr. Üyesi Emre Aksoy yaptığı açıklamada, "Bölümümüz ve fakültemizin birincil misyonu; araştırma ve eğitim altyapı olanaklarını kullanan öğrencilerimizin başarılarını en ileri seviyeye çıkartarak, uluslararası seviyede AR-GE kültürü ile yoğurulmuş, girişimci, ileri görüşlü, hırslı ve başarılı Tarımsal Genetik Mühendisleri yetiştirilmesidir. Bu bağlamda öğrencilerimizin TÜBİTAK’ın 2209-A tarafından desteklenmeleri Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin misyonu ile örtüşmektedir.

 Lisans seviyesindeki üstün başarılı öğrencilerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına destek vermek üzere hazırlanan bu programda desteklenen öğrenci sayısı sınırlı olup, Türkiye’deki bütün lisans öğrencilerine açık olan bu programda sadece en başarılı projeler desteklenmektedir. Bugüne kadar bölümümüzden TÜBİTAK’ın 2209-A programına altı başvuru yapılmış ve bunların beşi desteklenmiştir. Desteklenen projelerden makale, sözlü ve poster sunumları üretilmiştir. Projelerini başarı ile tamamlayan lisans öğrencilerimizin hepsi yüksek lisanslarına devam edeceklerdir." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sürdürülebilir tarımda bilinçli gelecekÖnceki Haber

Sürdürülebilir tarımda bilinçli gelecek

Van Büyükşehir Belediyesi 14 Bin 800 Dekar Tarım Arazisini Suya KavuşturduSonraki Haber

Van Büyükşehir Belediyesi 14 Bin 800 Dek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar