Şekerbank

Tarıma dev proje dopingi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarıma dev proje dopingi
Tofidass

Tarım sektörünün 2023 vizyonuna dev projeler doping etkisi yaratacak. İhracatın 40 milyar dolara çıkarılması hedeflenen sektörde bu yıl açılan köprü ve tünellerin katkısı büyük

15 Temmuz hain darbe girişimi, terör saldırıları, komşu ülkelerde yaşanan kaos ortamına rağmen Türkiye 2023 hedeflerine doğru adım adım ilerliyor. Tüm olumsuz koşullara rağmen köprüler, tüneller açan, yollar yapan, 17 ili birbirine bağlayacak olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesini aralıksız sürdüren Türkiye, 2023'e 6 kala hemen her sektörde belirlediği hedeflerine bir adım daha yaklaşıyor. 2023 yılına kadar tarımsal milli geliri 150, tarım ürünleri ihracatını da 40 milyar dolara çıkararak dünyanın ilk 5 tarım ülkesi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye, bu yıl açtığı 3'üncü Köprü, Osman Gazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Ilgaz Tüneli gibi projelerle sektörün en büyük sorunu olan ürünün pazarlara hızlı sunulmasında ciddi katkı sağlıyor. Yapılan hesaplamalar, ulaştırma yatırımlarına yapılan yatırımın milli gelirde doğrudan artışa yol açtığını ortaya koyuyor.

NAVLUN FİYATLARINI DÜŞÜRECEK
Sektör temsilcileri, tarımsal ürünlerin hem ülke içindeki büyük tüketim merkezlerine hem de ihracat pazarlarına hızla ulaşımının, tarımın gelişimine büyük katkı sağlayacağını vurguluyor. Taşımacılıkta demiryollarının navlun fiyatlarını önemli oranda düşürdüğüne dikkat çeken sektör oyuncuları, hızlı tren projelerinin tamamlanmasıyla birlikte tarım ihracatında hedeflenen rakamların rahatlıkla yakalanabileceğine dikkat çekiyor. Tarımda 2023 hedeflerinin en önemli hamlelerinden birini de arazi toplulaştırma yasası oluşturuyor. Yasayla 14 milyon hektar alanın 5 milyonu toplulaştırılırken çiftçi teşviki ve örnek projelerle bu oranın 2019'a kadar 8 milyon hektara çıkarılması planlanıyor. Kalan 6 milyon hektarlık alanın da 2023 yılına kadar toplulaştırılması hedefleniyor.

8.5 MİLYON HEKTAR SULANACAK
Öte yandan toplam 8.5 milyon hektarlık alanın da 2023'e kadar sulamaya açılma hedefleniyor. Halihazırda 6.1 milyon hektarlık alanın sulama altyapısı tamamlanmış durumda. 2.4 milyon hektar alanda da halen sulama altyapısı çalışmaları devam ediyor. 2019 yılına kadar bunun 1 milyon hektarının tamamlanması hedefleniyor. Tarımın en önemli sorunlarından biri olan sulama sorununun çözülmesiyle birlikte tarımsal hasılada hedeflenen oranların da aşılacağı öngörülüyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım sigortalarının kapsamı genişliyorÖnceki Haber

Tarım sigortalarının kapsamı genişliyor

Marmarabirlik'ten "zam senaryosuna" tepkiSonraki Haber

Marmarabirlik'ten "zam senaryosuna" tepk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar