Şekerbank

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı, Kuru İncir Rekoltesini Açıkladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı, Kuru İncir Rekoltesini Açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “İklimsel şartlardan rekolte etkilendi. Ege Bölgesinde 85 bin 585 ton olacağı belirlendi. İncir rekoltesi 85 bin 585 ton olacağını bekliyoruz.”
Tofidass

Aydın Ticaret Borsası Soğuk Hava Deposunda 2020 yılı kuru incir sezonu açılış töreni gerçekleşti. Törene, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Ak Parti Aydın Milletvekilleri ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Törenin açılış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, incir üretimin yüzde 61’in Aydın’da yapıldığını belirterek, “İncir üretiminde Dünya lideriyiz. 284 milyon dolar ihracatla piyasaya yön veriyoruz. Lisanslı depoculuk ile ürünlerimiz saklanarak dünya pazarlarına ulaşacak. İncirin Vadeli işlem borsalarında değerlendirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Ak Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Aydın ili olarak incirde markalaşmaya yönelik çalışmaların olduğunu ifade etti. Ak Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, TMO ile incir fiyatlarında istikrarın sağlanacak olduğunu belirtti.

Kuru incir sezonu açılış törenlerinin geleneksel hale gelmesini arzu ettiklerini söyleyen Ak Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, kalkınmanın yerelden başlayacağını dile getirerek gerekli yatırımları yaptıklarını söyledi.   Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava deposunun Aydın için önemli bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Savaş, Aydın ili ürünlerinin markalı ürün haline gelebilmesi ve katma değer katabilmesi için bu tür tesislerin sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.

Aydın Coğrafi İşaretlemede İlk Olarak İnciri Aldı

Aydın ilinin, Türkiye’nin tarım potansiyeli bakımından en önde gelen illerinden biri olduğunu söyleyen Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Aydın’ın coğrafi işaretlemede ilk olarak inciri aldığını aynı zamanda incirin Avrupa Birliği’nden tescilli coğrafi işareti olan bir ürün olduğunu vurguladı. Yeni sezonun ve hasat döneminin herkes için hayırlı olmasını dileyen Aksoy,  “Temennimiz üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesidir” diye konuştu.

Gerekirse Alım Yapılacak

Türkiye’nin 521 bin dekar alanda ortalama 305 bin ton incir üretimiyle dünyada birinci sırada yer aldığını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç,  Aydın’ın 373 bin dekar alanda yaptığı üretim ile Türkiye incirinin %61,4’ünü tek başına ürettiğini belirtti. Aydın’ın,  inciri katma değerli bir ürüne dönüştürebilmeyi başarmış bir şehir olduğunu ifade eden Tunç, amaçlarının Aydın incirinin tüm dünyada tadılması olduğunu söyledi.

2020 Kuru İncir Rekoltesi hakkında konuşan Tunç,” Bakanlığımız il müdürlüğü koordinatörlüğünde kuru incir rekolte tahmin komisyonlarınca incir bahçelerinde her ağaçtan 10’ar sürgünde meyve tutumu sayımı suretiyle yapılmıştır. Rekolte tahmin komisyonları 19 - 28 Ağustos 2020 tarihlerinde hem saha çalışmalarını hem de üreticilerle yapılan birebir görüşmeleri tamamladılar. Bu yıl iklimsel faktörlere bağlı olarak bazı bölgelerimizde rekolte kısmen etkilendi. Elde edilen veriler neticesinde 2020 yılı Ege Bölgesi kuru incir rekoltesinin 85 bin 585 ton olacağı öngörülmektedir” dedi.

Geçtiğimiz senelerde üretimde yaşanan artış sebebiyle kuru incir fiyatlarında yaşanan düşüşü engellemek ve oluşabilecek üretici mağduriyetlerini önlemek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi olarak cumhuriyet tarihin ilk defa kuru incir alım fiyatını A4 kalite için 16 TL olarak açıkladıklarını ve TARİŞ İncir Birliği ile iş birliği içerisinde alımlara başladıklarını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin incir alımlarına 14 Eylül’den itibaren Germencik ve Nazilli’de Tariş İncir Birliği alım noktalarında başlayacağını açıklayan Tunç, üreticiyi hiçbir zaman mağdur etmeyeceklerini ifade ederek kuru incir yeni sezonunun hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Vali Aksoy da incir sezonunun hayırlı olması temennisinde bulunarak yaptığı konuşmasında, “Aydın İli Türkiye’nin tarımsal potansiyeli bakımından en önde gelen illerinden birisi. Arazi dağılımına baktığımızda arazinin % 44’ü tarım arazisi, % 40’ı orman arazisi olan önemli bir potansiyele sahip bir kent. Böylesine önemli olan Aydın İlimizde sulu tarım konusunda da önemli mesafeler alınmış. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü sulama projeleri, devam eden yeni çalışmalarla önümüzdeki dönemde tarımsal potansiyelimizi daha üst noktalara taşıyacak çalışmaları da hep birlikte göreceğiz. Özellikle tarımda Türkiye’de önemli ürünlerin en başta üretildiği, en çok üretildiği iller içinde Aydın ilk sırada yer alıyor.

Aydın incir üretiminde sadece Türkiye’de değil Dünyada birinci sırada. Zeytin ve kestane üretiminde Türkiye’de birinci, pamuk, çilek ve enginar üretiminde Türkiye’de ikinci ve zeytin ağaç varlığı yönünden de ilk sırayı almaktadır. İncir, ilimizin ilk coğrafi işaret almış ürünüdür ve aynı zamanda ilimizin AB tescilli coğrafi işaret alan ilk ürünüdür. Yaklaşık 16 bin çiftçimiz incir üretimiyle iştigal etmektedir.

İncir alanlarımızın % 4,3’üne karşılık gelen yaklaşık 1.600 hektar alanda 648 üreticimiz iyi tarım, %38’ine tekabül eden yaklaşık 14 bin hektar alanda organik tarım yöntemiyle üretim yapılmaktadır. 5 bin 520 üreticimiz organik tarım bilgi sistemine kayıtlı olarak incir üretimi yapmakta olup,  organik tarım alanlarının artırılması için her yıl çalışmalarımız devam etmektedir. İncir, 2018 yılında orman alanlarında gelir getirici tür olarak envantere alınmıştır. Bu kapsamda 2019 yılında 582 dekar bozuk orman alanında kapama incir bahçesi kurulmuştur.

Özellikle incir üreticimizin emeğinin karşılığını alabilmesi için, bakanımız adına bakan yardımcımızın açıklamış olduğu; ihtiyaç olduğunda piyasada fiyatların oluşması bakımından alım yapılması kararı, üreticilerimiz açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın bakanımıza, sayın bakan yardımcımıza Aydınlı üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum. Temennimiz üreticilerimizin emeğinin karşılığını alması ve önümüzdeki yıllara güvenli bakabilmesidir.” İfadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ve Tariş İncir Birliği arasında kuru incir alım protokolü imzalama merasimi gerçekleşti. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bircan tarafından atılan imzaların ardından Kuru İncir Yeni Sezon açılış töreni son erdi.

Törenin sonunda Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç beraberindeki heyetle birlikte, Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu’nu gezerek yerinde bilgi aldı. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, gezi sırasında Tunç’a 19 bin metrekare yüzölçümlü alanda kurulan Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposunun, sağlayacak olduğu çözümleri aktardı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kılıçdaroğlu: Tarımın bu noktada olmasını kabullenemiyoruzÖnceki Haber

Kılıçdaroğlu: Tarımın bu noktada olmasın...

Gaytancıoğlu: İktidarın Buğdayda Uyguladığı Politika İflas EtmiştirSonraki Haber

Gaytancıoğlu: İktidarın Buğdayda Uygulad...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar