Şekerbank

Tabit’ten Akdeniz seraları için yeni model

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tabit’ten Akdeniz seraları için yeni model
Tofidass

Avrupa Birliği projesi olarak başlatılan Akdeniz Seralarının İyileştirilmesi (AZMUD) projesinde yer alan Tabit ekibi İspanya’da gerçekleştirilen ilk yüze yüze toplantıya katıldı. Proje için ürettiği IoT teknolojisinin sunumunu yapan ekip aynı zamanda bir de demo gerçekleştirdi. Mısır, Ürdün, Fransa, İspanya ve Türkiye’den katılımcıların yer aldığı toplantılarda Tabit’in proje için hazırladığı, seraları takip etme ve yönetmek için geliştirilen IoT kiti merak uyandırdı ve yoğun ilgi topladı.

Tabit tarafından Azmud projesi için hazırlanan IoT kitinde Kablosuz Haberleşme Teknolojisi, Ölçümleme, Veri İzleme, Karar Mekanizmaları gibi farklı teknolojileri bir arada tanımlayan bir sera modeli yaratıldı. Sunulan modelin diğer ülkelerin teknolojileriyle birleştirilmesi ile Akdeniz Havzası’na özel bir sera tasarlanması ve bölgede yaygınlaştırılması hedefleniyor.

AZMUD projesi kapsamında teknoloji ve otomasyon kullanılarak yenilikçi plastik malzemeler, doğal katkılar ve yeni sulama teknolojileri ile Akdeniz seralarını iyileştirmek, girdi maliyetlerini düşürüp birim alandaki verimi arttırmak amaçlanıyor.

Proje İspanya’dan sürdürülebilir plastik teknolojileri geliştiren bir merkez olan Aimplas koordinatörlüğünde gerçekleştiriliyor. Aimplas Seralarda hidroponik üretim için teknolojiler geliştirirken sera ısıtması içinde inovatif çözümler sunuyor. Türkiye’de tarım ve teknolojiyi bir araya getiren TABİT AZMUD projesinde hem IoT teknolojilerini ile hem de çiftçi eğitimi ve yenilikleri yaygınlaştırmayı üstleniyor. Idai Neture tarımsal Biyokontrol için doğal çözümler konusunda uzmanlığını eklerken, Mısır’dan NRC Ulusal Araştırma Merkezi ve Ecofarm, Ürdün’den PIC Ambalaj Endüstrileri ve Mirra Sulama Çözümleri, Fransa’dan Smartwall enerji çözümleri yer alıyor.

Azmud projesi ile ilgili açıklama yapan Tabit Kurucusu Tülin Akın; “Tabit olarak 18 yıldır tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Kırsal alandaki çiftçileri ekonomik ve sosyolojik olarak güçlendiren ulusal ve uluslararası projelerde görev alıyoruz. Azmud da bu iş birliklerinin önemli bir örneği. Akdeniz bölgesinde seracılık için büyük bir potansiyel mevcut. Geliştirdiğimiz IoT sistemlerle bu potansiyeli teknoloji ile birleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

İspanya’daki toplantıda Tabit IoT sistemleri demosunu gerçekleştiren Tabit Ar-Ge Müdürü Orhan Kurt; “İklim koşullarını dengelemek, sıcaklık, nem, ışık ve diğer parametreleri izleyebilmek teknoloji ile mümkün. AZMUD ısıtma sistemlerinin verimliliğini arttırmayı, bitki parazitlerinin sayısını kontrol etmeyi, aynı zamanda topraksız seraların atık su kullanımını artırmayı, su ve enerji ihtiyacını azaltmayı ve böylece maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.” diyerek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’ne “SHEN en iyi araştırmacı” ödülüÖnceki Haber

Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’ne “SHEN en iy...

Ladik’te lale soğanı dağıtımı ve dikimi gerçekleştirildiSonraki Haber

Ladik’te lale soğanı dağıtımı ve dikimi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar