Şekerbank

Sivrihisar’da Arazi Tahribatı Önlenecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sivrihisar’da Arazi Tahribatı Önlenecek

Tarım ve Orman Bakanlığının FAO ortaklığıyla gerçekleştirdiği "Yukarı Sakarya Havzası Arazi Tahribatı Dengeleme Projesi" kapsamında ara dönem değerlendirme amacıyla Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Uluslararası Bağımsız Ara Dönem Değerlendiricisi Francis Hurst'ın ve proje ekibinin katılımı ile Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kütahya Yolu Hizmet Kampüsü toplantı salonunda online olarak görüşme gerçekleştirildi.

Söz konusu görüşmede Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş: "Tarım ve Orman Bakanlığımız, çiftçilerimize verdiğimiz nakdi destek yanında, tohum, gübre, ilaç ve alet ekipman destekleri gibi ayni destekler vermektedir. Bu destekler, üretimi arttırmak veya doğrudan istediğimiz alana müdahale etmek amacıyla çok daha etkili sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle, FAO ile yürüttüğümüz proje bizim için çok önemlidir. Proje, topraklarımızdaki organik madde kaybını önlemek amacıyla yürütülmektedir. Bu projenin somut çıktılarının sahada görülebilmesi çiftçilerimizin bilinçlenmesi açısından çok önemlidir. Örneğin, Sivrihisar ilçemizde, azot fiksasyonu için Macar Fiği Tohumu çiftçilerimize teslim edilerek ekimi yapılmıştır. Ayrıca, çiftçilerimize buğday tohumu ve ayçiçeğine alternatif olarak kuraklıkta daha fazla verim verebilen kanola tohumu  verilmiştir. Eğimli meralarımız üzerinde, erozyon kontrolü için tuz çalısı dikimi yapılmıştır. Şeker pancarında damlama sulama sistemi kullanılmış ve toprakta organik maddenin arttırılması amacıyla arazilere hayvan gübresinin dağıtımı için çiftçilere katı gübre dağıtma makinesi alınmıştır. Bunların hepsi bizim için çok önemlidir. Proje kapsamında, Tekirdağ Önder Çiftçi Derneğimiz de bulunmaktadır. Orada yapılan faaliyetler, çiftçilerimize doğrudan doğruya aktarılmaktadır. Bu proje, bizim için önemlidir ve FAO Türkiye Temsilcileri ile yapılan görüşmelerde ciddi başarılı sonuçlar elde ettik. Bu anlamda bize verdikleri destek için FAO'ya ve  ciddi başarılı sonuç ortaya koydukları için çiftçilerimiz ve  proje ekibimize  özel olarak teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Söz konusu toplantı, Proje Ekibi ve FAO yetkilileri arasında projenin uygulama aşaması kapsamında gelinen noktanın tespiti için karşılıklı bilgi alışverişi ve Uluslararası Bağımsız Ara Dönem Değerlendiricisi Francis Hurst'ın sorularının cevaplanması ve projenin geleceği hakkında hedeflerin belirlenmesi konuları hakkında istişare yapıldıktan sonra sona erdi.

Proje sürdürülebilir arazi yönetim prensipleri doğrultusunda çevre dostu tarımsal uygulamalar için seçilen pilot alanlarda 48 ay içerisinde uygulanacak olup; bu kapsamda elde edilen kazanımlar uygulamalı çiftçi okulları ile çiftçilere aktarılacak. Proje pilot alanlarında azaltılmış toprak işleme, doğrudan ekim (işlemesiz tarım), organik tarım, baklagil rotasyonu, sürdürülebilir sulama yönetimi için modern sulama teknikleri ve uygulamaları (damla sulama, su hasadı) ve yine sürdürülebilir toprak- arazi- gübre yönetimi kapsamında malçlama, gübre yönetimi, kurağa toleranslı tohum çeşitleri uygulaması, tarımsal ormancılık, su ve rüzgar erozyon kontrolü, biyo-çeşitlilik ve mera yönetimi gibi konularda eğitim ve demonstrasyonlar yapılması planlandı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çanakkale’de Antepfıstığı YetiştirilecekÖnceki Haber

Çanakkale’de Antepfıstığı Yetiştirilecek

Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Rüzgar UyarısıSonraki Haber

Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Rüzgar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar