Şekerbank

'Şap'a oturduk!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Şap'a oturduk!
İlk kez 27 Eylül’de görülen şap hastalığı 217 noktada tespit edildi, 117’si sona erdirildi. Şap, yaz boyunca rekor kıran ve bayramdan sonra düşüşe geçen kırmızı et fiyatını daha da gevşetti. Karkasın kilosu 2.5 ayda yüzde 10 geriledi
Tofidass

Türkiye’de ilk 27 Eylül’de görülen ve Suriye’den geldiği tahmin edilen şap hastalığı, Kurban Bayramı’ndan sonra düşüş trendine giren et fiyatlarını daha da gevşetti. Eylül ayına kadar rekor haberleriyle gündeme gelen kırmızı et fiyatlarının, eylül ayı sonundaki Kurban Bayramı’nı takiben yaşadığı düşüşü şap hastalığı hızlandırdı. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen viral bir hastalık olan şap hastalığı, hayvanların gelişmesinde 15 ila 45 gün gecikmeye neden olabiliyor. Bu nedenle üreticiler elindeki hayvanı erken kestirmeyi tercih edebiliyor.

TELAŞ EDEN OLUYOR

Üreticilerin telaşa kapılıp elindeki hayvanı erken kestirebildiğini dile getiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazıl Yalçındağ, “Sektör temsilcileri bir araya gelip konuştuk. Fiyattaki gevşemenin tek nedeni bu değil. Bir süre önce Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) işlenmiş kırmızı ette fazla tüketimin kansere yol açabileceğine dair açıklaması ve balık sezonunun da açılması fiyatları düşürdü” dedi. Yalçındağ, şapın hayvandan insana geçen hastalıklardan olmadığını anlattı.

ETKİSİ KÜÇÜK

Saray Çiftliği Genel Müdürü Nadir Yürüktümen de, şap hastalığının fiyat düşüşlerinde küçük bir etkisi olduğunu belirtirken, “Son 25 yılın fiyat grafiğini incelediğinizde Kurban Bayramı’nı takip eden aylarda fiyatlarda düşüşü gözlemlersiniz. Bu sene de değişen bir şey yok.

Fiyatı arz-talep belirliyor” değerlendirmesinde bulundu. Yürüktümen, şap nedeniyle üreticinin elindeki hayvanı kestirmesinin aslında ekonomik açıdan anlamlı olmadığını, “Hayvan şaptan dolayı kilo ve verim kaybeder, şaptan tedaviyle 1 haftada atlattırırsanız daha iyi fiyata satarsınız” sözleriyle açıkladı.

İHRACAT YASAĞI OLABİLİR

Yürüktümen, “Şap DSÖ’nün izlediği hastalıklar sınıfında, ihracat yasağı olabilir. Helal kesime odaklanan pazarlar olumsuz etkilenebilir” dedi.

"127 MİHRAKIN 100'Ü AKTİF, AŞI ÜRETİYORUZ"

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şap hastalığı ile ilgili yeni tip bir virüs tespit edildiğini belirterek “Hastalığın tespit edildiği 29 Eylül’den itibaren mihrak sayısı 217’ye ulaştı. Bunların 117’si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif” dedi. Çelik, ‘paniklik bir durumun olmadığını’ kaydederken, şu bilgileri verdi: “Aktif olan mihraklarla ilgili çalışmalarda 21 güne ihtiyaç duyuluyor. 21 gün sonra o alandaki tablo netlik kazanıyor. Paniklik bir durum yok ama müteyakkız olmalıyız. Tarım il müdürleri devrede. 10 kilometrelik alanda karantina uygulanıyor, hayvan giriş çıkışı yasak, hayvan pazarları kapalı.

"FAO DA AŞI İSTEDİ"

Yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandı, 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi, illere sevk edildi. Üretim sürecek. Şu ana kadar 3 tip virüse karşı aşımız mevcut ama bu yeni virüs ‘Nepal A’ tipi bir virüs. Şu anda üretilen aşı bu 4 virüse karşı karma bir aşı. Bu hastalık bizim ülkenin dışında da birçok ülkede yaygınlaştığı için FAO’nun Avrupa Şap Komisyonu Türkiye’nin elde ettiği bu aşı ile ilgili 5 milyon doz talep etti. Biz de kayıt dışı hayvan giriş ve sevki ile ilgili İçişleri Bakanı ile bir görüşme yapacağız.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Sürdürülebilirlik Eğitimi DüzenlediÖnceki Haber

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği...

II. Ürün Dane Mısır Hasadı Devam EdiyorSonraki Haber

II. Ürün Dane Mısır Hasadı Devam Ediyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar