Şekerbank

Samsun’da Çiftçilere Yüzde 75 Hibeli Çeltik Tohumu Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Çiftçilere Yüzde 75 Hibeli Çeltik Tohumu Dağıtıldı

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim SAĞLAM; “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi niteliği kazanan “Koronvirüsle (COVİD-19)”  etkin mücadele yanında Bakanlığımızın görev ve sorumluluklarının aksatılmadan yürütülmesi, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve gıda arz güvenliğinin korunması büyük önem arz etmektedir. 

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin ve gıda arzının sağlanması amacıyla ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak, bu kapsamda yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş yapmak için Bakanlığımızca başlatılan “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi” programı kapsamında ülkemiz için hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışı sağlamak, aynı zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmek, dolayısıyla da tarım arazilerini etkin bir şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılması hedeflenmektedir. 

Bakanlığımızca ekilebilir tüm arazileri üretime katmak için mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekim yapılabilecek arazilerde 21 ilde tohumun %75 i hibe, %25 i çiftçi katkısı ile karşılanacak program kapsamında ekimi yapılacak ürünler buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlenmiş olup İlimizde çeltik üretiminin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Çeltik tarımı ülkemizde daha çok akarsuların delta ovalarında ve vadi tabanlarında yapılmaktadır. Çünkü ülkemizde yağış değerleri çeltiğin yetişmesi için yeterli değildir. Bu yüzden ülkemizde bu bitki sulamalı olarak yetiştirilmektedir. İlimiz Bafra Ovasında yer alan Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs, Yakakent İlçeleri ile Çarşamba Ovasında yer alan Çarşamba, Terme, Tekkeköy ve Salıpazarı ilçeleri çeltik yetiştiriciliğine uygun, sulama olanakları olan ve Çeltik Ekim Kanunun uygun üretim yapılan alanlardır.

2000 yılından sonra uygulamaya konulan tarımsal politika ve yapılan desteklemelerin yanında kaliteli ve yüksek verimli çeşitlerin kullanılması, çeltik yetiştirme tekniğinin iyileştirilmesi ve çeltik üreticisinin modern tarım yöntemlerini kullanmasına bağlı olarak üretimde ciddi artışlar sağladığımız çeltik üretiminde %15 lik pay ile Samsun 2. Sırada yer almaktadır.

Samsun İli Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi ile 2020 yılında Samsun ilinde ruhsatlı çeltik üretimi yapılacak alanlara ilave olarak 6000 dekar alanda ilave çeltik üretimi yapacak İlimiz Bafra, Alaçam, Çarşamba ve Terme İlçelerimizdeki üreticilere 120 ton sertifikalı çeltik tohumu dağıtımına başlanmıştır. Projenin bütçesi 720.000 TL. olup %75 i hibe şeklindedir.

Damlama Sulama ile çeltik yetiştiriciliği yapacak üreticilerimize öncelik verilen proje ile İlimiz Bafra Ovasında çeltik yetiştiriciliğinde damlama sulamanın da yaygınlaşmasında öncü olunacak, su ve toprak kaynaklarının daha etkin kullanımı sağlanmakla birlikte eğimli arazilerde de çeltik yetiştiriciliğinin önü açılmış olacaktır.” dedi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Makarnalık Buğdayımızın Yüzde 100’ünü Türk Çiftçileri Üretiyor"Önceki Haber

“Makarnalık Buğdayımızın Yüzde 100’ünü T...

Ramazanda Sağlığınıza Sağlık Katacak 10 BesinSonraki Haber

Ramazanda Sağlığınıza Sağlık Katacak 10...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar