Şekerbank

Samsun’da Ari İşletme Sayısı Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Ari İşletme Sayısı Artıyor
Tofidass

Samsun’un Bafra, Atakum ve Çarşamba İlçelerinde bulunan 5 adet işletme Ari İşletme Sertifikası alan işletmelere bir yenisi Çarşamba ilçesinde bulunan Koni İnşaat Anonim Şirketine ait işletme de eklendi.

Çarşamba İlçesi Çınarlık Mahallesi’nde hayvancılık faaliyetinde bulunan 750 baş kapasiteli Koni İnşaat Anonim Şirketi ‘ne ait TR55-928486 numaralı işletmenin de 08.12.2023 tarihinde sertifika almaya hak kazanmasıyla Samsun’da Ari İşletme Sertifikası verilen işletme sayısı altı oldu. Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikasını İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çarşamba Çınarlık Mahallesi’nde bulunan işletmeye yaptığı ziyaret esnasında işletme sorumlusu Enver Zor‘a takdim etti.

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM; “Amacımız İlimizde süt hayvancılığı yapan tüm işletmelerimizi Ari İşletme statüsüne almaktır. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, Ülkemizde görülen Sığır Tüberkülozu ve Sığır Brucellozu Hastalıkları ile etkin mücadele edilebilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla ‘Hastalıktan Ari İşletmelerin Desteklenmesi Projesi’ uygulanmaktadır. Proje hayvan sağlığı yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile Ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesinin temelini teşkil etmektedir.

Hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik sağlık ve hijyen şartlarını sağlanmış, Tüberküloz ve Brucelloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmeleri, Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası için başvuru yapabilmektedir. Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı ve Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği gereğince Ari İşletme Sertifikası alan Süt Sığırı İşletmelerinde bulunan tüm sığırlara 2023 yılı için hayvan başına 1200 TL destekleme ödemesi ve ilave olarak onaylı Süt Çiftliklerine ise, hayvan başına 200 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.

İşletme sahibine hayırlı olsun diyor, İlimiz için Hastalıktan Ari İşletme sayısının daha da artmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Ari İşletme; Tarım ve Orman Bakanlığımızca yayınlanmış, hayvan sağlığı ve hijyen kurallarını yerine getirmiş, İl/İlçe Müdürlüklerimiz personeli tarafından belirli periyotlarda denetlemeye tabi tutulan özel işletmelere verilen isimdir. Ari işletme sütü, kalite ve hijyeni sebebiyle Avrupa Birliği ülkelerine süt ihraç edilebilir olduğu için yurt içinde güvenle tüketilebilmektedir.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üretmeliyiz, sofralarımızda yerli malı tüketmeliyizÖnceki Haber

Üretmeliyiz, sofralarımızda yerli malı t...

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 Yılında Tarım Ve Ormancılık Tarihi Sempozyumu BaşladıSonraki Haber

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 Yılında Tarı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar