Şekerbank

Oda'dan çiftçilere eğitim

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Oda'dan çiftçilere eğitim
0
Tofidass

Sarayönü Ziraat Odası Tarım Danışmanları, mahallelerde çiftçi olarak faaliyet gösteren vatandaşlara hububatta görülen hastalıklar ve önlemleri ile ilgili olarak eğitim verdi. Gözlü, Yenicekaya, Kadıoğlu, Çeşmelisebil, Ladik ve Kursunlu'da gerçekleştirilen eğitimler hafta boyunca devam etti.

Çiftçilere hububatta görülen hastalıkları anlatan Ziraat Odası tarım danışmanları, verdikleri eğitimlerde sürme hastalığı, buğdayda pas hastalığı, rastık hastalığı, buğdayda başak yanıklığı, septorya yaprak lekesi, tahıl küllemesi, kök ve kök boğazı çürüklüğü görülen hastalıkların başlıcaları olarak sıralandı. Sürme hastalığının belirtileri ile ilgili bilgi veren danışmanlar, kültürel önlemler olarak güzlük ekimlerin erken, yazlık ekimler geç yapılması gerektiği, bu şekilde hastalığın daha az oranda kendini göstereceği belirtildi. Bu hastalığa karşı dayanıklı çeşit kullanılması önerildi. Kimyasal mücadelenin ardından pas hastalığını anlatan danışmanlar, pas hastalığı çeşitlerini göstererek sık ekim yapılmaması, yabancı ot mücadelesinin zamanında yapılması ve tarlaya normalin üzerinde azotlu gübre verilmemesi, tarla da veya çevrede konukçu bitki varsa tespit edilip imha edilmesi gibi öneriler verildi. Rastık hastalığında ise buğday veya arpa ekilişlerinde yapılacak inceleme sonucuna göre hastalığın hiç görülmediği tarlalardan alınan ürün, tohumluk olarak kullanılırsa, hastalığın zarar oranı asgari düzeyde tutulabileceği anlatıldı. Tohum alınan tarlada olduğu gibi çevre tarlalarda da en az 100 metre uzaklığa kadar rastıklı bitki olmamasına özen gösterilmesi ve olanaklar ölçüsünde kışlık buğdayların ekimi geç, yazlık buğdayların ise erken yapılması önerildi. Başak yanıklığı konusunda ise hastalığa dayanıklı çeşitlerin seçilmesi, toprak işlemesinin iyi olması, ekimden önce yeşil bitki ve bitki artıkları ortadan kaldırılması, hastalığın yoğun görüldüğü alanlarda ekim nöbeti uygulanması öneriler arasında sıralandı. Sonrasında septorya yaprak lekesini anlatan danışmanlar, derin sürüm yapılarak, bitki artıklarının toprağa gömülmesi, analiz sonuçlarına göre dengeli gübreleme yapılması, özellikle gereğinden fazla azotlu gübre kullanmaktan kaçınılması, sık ekimden kaçınılması, mibzerle ekim tercih edilmesi önerilerini sıraladı. Son olarak tahıl küllemesi ve kök ve boğaz çürüklüğü hastalıkları anlatıldı. Kök ve boğaz çürüklüğünün önlemleri hakkında bilgi veren danışmanlar, önerileri, "Dayanıklı çeşitlerin ekimi tercih edilmelidir. Erkenci çeşitler hastalıklara geçci çeşitlerden daha fazla duyarlıdır.  Ekimden önce topraktaki yeşil bitki ve bitki artıklarını yok etmek amacı ile toprak işlemesi yapılmalı ya da herbisit uygulaması ile ortadan kaldırılmalıdır. İyi ve dengeli bir gübreleme ile bitkide dayanıklılık oluşması sağlanmalıdır. İz elementlerinin eksikliği giderilmelidir. Hastalığın yoğun olduğu tarlalarda bu etmenlerin konukçusu olmayan bitkilerin yanında yulafta ekilebilir. Yulaf bu etmenlerin saldırısına hassastır ancak bu funguslar yulaf içinde çok yavaş geliştiği için kısa sürede yok olmaktadır. Hastalık için 2-3 yıl rotasyon uygun olur.  Anızların gömülmesi hastalığın seviyesini düşürür" şeklinde sıraladı.

Eğitim sonunda ise hububatta görülebilecek hastalık riskini en aza indirebilmek için en kısa zamanda arazi kontrolü yaparak, gerekli mücadele yöntemlerinin uygulanması gerektiği uyarısı yapıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çelikcan’dan ‘Subir Projesi’ne DestekÖnceki Haber

Çelikcan’dan ‘Subir Projesi’ne Destek

Bakan Eker açıkladı: Kırmızı ete müdahale geliyor!Sonraki Haber

Bakan Eker açıkladı: Kırmızı ete müdahal...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar