Şekerbank

Konya ve Karaman’daki biyoçeşitliliğe yakından gözlem!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Konya ve Karaman’daki biyoçeşitliliğe yakından gözlem!
FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı, “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım” projesi kapsamında Konya ve Karaman’da Biyoçeşitlilik İzleme süreçlerini başlattı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından fonlanan, ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım’ projesi dün Biyoçeşitlilik İzleme Kavramı konusunda paydaşların katılımı ile çevrimiçi teknik toplantısının ilkini düzenledi.

Toplantıda, FAO, Doğa Koruma Merkezi ile Konya ve Karaman’da gerçekleştirilecek olan biyolojik çeşitlilik izleme faaliyetlerinim çerçevesini aktarmıştır. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı Nuhun Gemisi Biyoçeşitlilik veri tabanı ile entegre bir biyoçeşitlilik izleme sistemi kavramı geliştirilecek ve bölgede eğitim ve Çalıştaylar gerçekleştirilerek eğitim materyalleri hazırlanacaktır. İzleme süreci için beş stratejik hedef belirlenmiştir.

  •  Biyolojik Çeşitliliğin izlenmesi
  •  Habitatların İzlenmesi,
  •  Genel Arazi Bileşenleri ve Çevresel Parametrelerin İzlenmesi,
  •  Sosyo-Kültürel ve Sosyo-Ekonomik Faaliyetlerin İzlemesi ve
  • Yönetim Etkinliğinin İzlenmesidir.

Proje kapsamında FAO, Cihanbeyli-Sarayönü, Yeşil kuşak ile Ereğli Orman İşletme Şefliği-Ayrancı pilot bölgelerinde “Biyolojik Çeşitlilik Yönetim Planı" hazırlamıştır. Ayrıca, Ereğli için biri biyoçeşitlilik alt planı olmak üzere altı adet alt plandan oluşan entegre bir plan hazırlanmıştır. Bu kapsamda, Ereğli Orman İşletme Şefliği Orman Amenajman Planına biyoçeşitliliğin entegrasyonu gerçekleştirilmiştir.

Çalışma kapsamında uzmanların yaptığı değerlendirmeler sonucunda, proje çalışma alanları içinde önemli tür ve habitatların bulunduğu, doğa koruma ve sürdürülebilir kaynak yönetimi açısından öncelikli alanlar “hassas alanlar” olarak belirlenmiştir. Bu plan 600,000 hektarlık bir alanın taranması ve izlenmesiyle oluşturulmuştur. Bu plan kapsamında koruma öncelikli türlerin (bozkır kartalı, toy kuşu, tosbağa, Konya meyan kökü gibi) alanları belirlenmiştir. Ayrıca ormancılık, tarımcılık, korunan alanlar gibi faaliyetlerin gerçekleştirileceği sahalar belirlenmiştir.

Toplantı, FAO Proje Koordinatörü Fatma Güngör’ün konuşması ile başladı. Güngör, “Biyoçeşitlilik bu proje için çok önemli bir bileşen. Bu proje kapsamında Konya kapalı havzası için Türkiye’de ilk defa biyoçeşitlilik yönetim planı hazırlandı.

Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Ali Kılıç Özbek’in konuşması ile devam etti. Özbek, gerçekleştirilen ‘Biyolojik Çeşitlilik Yönetim Planı’nın çok kapsamlı hazırlandığını ve ayrıca Proje kapsamında Toy Kuşu Eylem Planının da hazırlanmış olmasının önemini vurguladı.

Havza Planlama ve Arazi Islahı Daire Başkanı Kürşat Yıldırım, proje kapsamında biyoçeşitlilik adına önemli çalışmalar yapıldığının altını çizdi. “Ereğli özelinde bir alan yönetim planı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu alanı tarımıyla, merasıyla, biyoçeşitliliği ile bir bütün olarak nasıl iyi yönetiriz ortaya koymak istiyoruz.” dedi. Bu konuda başarılı olmayı hedeflediklerini ve bu sürecin en önemli noktalarından birisinin de biyoçeşitliliğin izlenmesinin olduğunu iletti. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer: “Çiftçi perişanlıktan canına kast edecek hale geldi”Önceki Haber

Gürer: “Çiftçi perişanlıktan canına kast...

16,4 Milyon TL Lisanslı Depo Desteği bugün hesaplara yatıyorSonraki Haber

16,4 Milyon TL Lisanslı Depo Desteği bug...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar