Konya'nın önemli tarım merkezlerinden Karapınar'da şeker pancarı üreticiliği yapan kadın çiftçi Büşra İşleker, Türkşeker ile yaptığı sözleşmeli üretimin sağladığı avantajları ve sektördeki deneyimlerini paylaştı. Büşra Hanım, özellikle %30 avans desteği ve üretim süreçlerinde verilen ziraat mühendisi desteğinin önemini vurguladı.

"Toprağın Hekimleri" programının yapımcısı ve sunucusu Harun Göksel, Konya'nın Karapınar ilçesinde gerçekleştirdiği röportajlara devam ediyor. Bölgenin şeker pancarı ve hayvancılık potansiyeline dikkat çeken Göksel, Ereğli Şeker Fabrikası Karapınar Bölge Şefliği'ni ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında, pancarındaki bir hastalık nedeniyle fabrika yetkilileriyle görüşmeye gelen kadın çiftçi Büşra İşleker ile bir araya geldi.
Röportajda sözleşmeli üretim modelinin sağladığı güvene vurgu yapan Büşra İşleker, "Kendimi güvende hissetmeyi seviyorum. Bana bu güveni Türkşeker veriyor fazlasıyla," ifadelerini kullandı. Sözleşme imzalandığı andan itibaren ürün alım fiyatının, kaldırma ve ulaşım masraflarının güvence altına alındığını belirten Büşra İşleker, özellikle %30'luk avans desteğinin üretim sürecindeki finansal yüklerini hafiflettiğini dile getirdi. Mayıs ayından itibaren yıl sonuna kadar elektrik, su ve ekim masrafları için yapılan avans ödemelerinin üreticiler için büyük rahatlık sağladığını ekledi.
Büşra İşleker, şeker pancarı dışında mısır ve buğday da ürettiklerini ancak şeker pancarını devlet desteği ve su kullanımı açısından sağladığı avantajlar nedeniyle öncelikli tercih ettiklerini belirtti. Su kısıtlamaları nedeniyle 4 yılda bir ekim yaptıklarını ve kendilerine verilen kota dahilinde üretimlerini gerçekleştirdiklerini ifade etti. Üretim sürecinde karşılaştıkları her türlü sorunda Türkşeker ziraat mühendislerinin hızlıca yanlarında olduğunu ve destek verdiğini dile getiren Büşra İşleker, "Bir hastalığımız var, hemen yetişiyorlar. Çok sağ olsunlar. Bugün geldim, burada hemen işim halledildi, hiç bekletilmedim," sözleriyle duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kadın çiftçi olarak pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duymadıklarını, verilen kotaları iyi değerlendirdiklerinde başarıya ulaştıklarını belirten Büşra Hanım, gençlerin de tarım alanına yönelmesi gerektiğini vurguladı. Kendisi aynı zamanda psikolog olan Büşra İşleker, "Herkes okuyabilir ama tarım alanına da gençlerimizi yönlendirmemiz gerekiyor. Çünkü herkes şehirde olursa hiçbir kimse yemek yiyemez," diyerek tarımın önemine dikkat çekti.
Harun Göksel ise röportajda şeker pancarının sadece tatlandırıcı bir ürün olmadığını, taşımacılıktan hayvan beslemeye kadar birçok sektöre katkı sağladığını ve atığının olmadığını belirtti. Konya'nın Türkiye'deki şeker üretiminin %15'ini karşıladığını ve bu nedenle bölgedeki her karış toprağın değerli olduğunu vurguladı. Fabrikanın üretim bölgesine yakınlığının da üreticiler için büyük bir avantaj olduğunun altını çizdi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın