Şekerbank

İzmir'de çiftçilere büyük müjde!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İzmir'de çiftçilere büyük müjde!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Menderes’te bulunan Tahtalı Baraj Havzası’ndaki çiftçiler için geliştirdiği damlama sulama projesi hayata geçiyor. DSİ’nin onayının ardından Büyükşehir, İZSU vasıtasıyla hem su temin edecek hem de elektrik masraflarını azaltacak.
Tofidass

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente içme suyu sağlayan Menderes’teki Tahtalı Barajı Havzası’nda bulunan çiftçilere ve üreticiler için geliştirdiği “damlama sulama” projesi hayata geçiyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “izin verin yapalım” diyerek Devlet Su İşleri’ne çağrıda bulunduğu proje geçtiğimiz yıl bürokratik sorunlar nedeniyle askıya alınmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bölgede çiçek, salatalık ve sebze üretimi yapan seraların bulunduğu alan için proje hazırladı. Buna göre Tahtalı Barajı’ndan alınacak su yüksek bir yerde depoya taşınarak buradan ovaya verilecek. Böylece hem su tasarrufu sağlanacak hem de üreticilerin kuyulardan çektikleri su için ödedikleri elektrik ücretleri düşecek.

Binlerce kişiyi ilgilendiren yeni proje için İZSU ve Büyükşehir Belediyesi de ayrı bir protokol imzalayacak. İZSU tüm altyapı ve tesisatların kurulumlarından sonra çalışmaları Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na devredecek.

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nün, “baraj tarımsal amaçlı değil içme suyu amaçlı” diyerek ilk öneriyi ret etmesinden sonra İZSU ve Büyükşehir ekipleri çalışmalardan vazgeçmedi. Projenin uygulamaya geçmesi için DSİ ile yoğun görüşmeler yapıldı. DSİ bürokratları projenin bölgede çiftçiye yararlı olması nedeniyle kabul etti.

Aziz Kocaoğlu neler söylemişti?

Projenin hayata geçmesi için bakanlık ve DSİ yetkililerine çağrıda bulunan Başkan Kocaoğlu, ayrıntılı bilgiler vermişti. Kocaoğlu şunları söylemişti: “Bölgede gereğinden fazla kuyu açılması, yağmur sularının baraj yerine önce çekilen kuyulara gitmesi anlamını taşıyor. Bu vahşi sulama yöntemini artık bir kenara bırakmazsak, baraj gölü gelen yağışlardan yeterince yararlanamaz. İşte İzmir'in içme suyuna ilişkin asıl tehlike o zaman görülecektir. Geliştirdiğimiz proje sayesinde havza tabanından daha az su çekileceğinden damla sulama ile eski sistem sulama arasında yaklaşık yüzde 35 fark olacak. Yani barajı yüzde 35 daha tasarruflu kullanmış olacağız. Bu da 100 milyon metreküp su demek. Vahşi sulamanın önüne geçileceği için bölgedeki toprak erozyonunu da önlemiş olacağız. Özetle damla sulama yöntemi, her bakımdan avantajlı görünüyor. Üstelik Büyükşehir Belediyesi olarak, bu projenin tüm finansmanını üstlenmeye hazırız. Bilindiği gibi, Tahtalı Barajı kısa mesafeli koruma alanlarında organik tarım dışında sulu tarıma izin verilmiyor. Organik tarıma geçiş ise tek parsel bazında mümkün değil. Projemizde, bütün parsellerin organik tarıma uygun hale getirilmesi ve sertifikalandırılması da var.Suyun dağıtımı projesinde, öncelikle Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü'nün, Tahtalı Barajı kısa mesafeli koruma alanındaki tüm arazi sahiplerine ekolojik tarıma geçiş eğitimleri vermesi öngörülüyor. Böylelikle üreticilerin ekolojik tarım sertifikası almaları sağlanacak ve sertifikaya sahip ekolojik tarım yapan çiftçilere damla sulama sistemi kurulacak. Suyun tek tarımsal su abonesi olarak dağıtılabilmesi için de yine Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle birlik ya da kooperatif kurulması sağlanacak”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye’nin Yaş Üzüm İhracatı Yüzde 88 ArttıÖnceki Haber

Türkiye’nin Yaş Üzüm İhracatı Yüzde 88 A...

Patatesin, soğanın ve limonun ardından: Yeni bakanı bekleyen kriz kapıdaSonraki Haber

Patatesin, soğanın ve limonun ardından:...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar