Şekerbank

Hacıkadı Tavuğu Genetiğini Koruma ve Damızlık Üretim Projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hacıkadı Tavuğu Genetiğini Koruma ve Damızlık Üretim Projesi

Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan çalışmada Gerze ilçesinde orta yaş üstü 5 vatandaşımızda toplam 21 adet tavuk ve 5 adet horoz olduğu tespit edilmiş, neslin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu görülmüştür.

Bu durumun tespitinden sonra nesli tehlike altında olan bu kanatlı ırkının genetiğinin korunarak yok olmaktan kurtarılması ile orta vadede yöre kültür ve turizm ekonomisine kazandırılması ana amaçları ve yörede tavukçuluk yatırımlarını teşvik etme yan amacı ile Gerze İlçe Müdürlüğümüz tarafından 2009 yılında "Hacıkadı Tavuğu Genetiğini Koruma ve Damızlık Üretim Projesi" hazırlanmıştır.

Proje kapsamında 2009 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı finansmanı ile İlçe Müdürlüğü bünyesinde Hacıkadı Tavuğu ve bunun yanında ördek, bıldırcın, sülün ve keklik gibi diğer kanatlılarında civciv üretimi için uygun olarak tasarlanmış 640 yumurta/dönem kapasiteli kuluçkahane ve civciv büyütme ünitesi ve yetiştirilen tavukların sergilenmesi ve genetiğinin korunarak ıslah edilmesi amacıyla vitrin kümes kurulmuştur.

Aynı süreç içerisinde Gerze ilçesinde ırk özelliklerini gösteren tavukların tespitleri yapılmış ve bu tavuklardan elde edilen yumurtalar ile üretime başlanmıştır.

2010 yılında faal hale getirilen İlçe Müdürlüğü civciv üretim biriminde;

2013 yılında üç dönem halinde 280 civciv,

2014 yılında üç dönem halinde 250 civciv,

2015 yılında dört dönem halinde 220 civciv ve

2016 yılında 5 dönem halinde 300 civciv,

üretilerek İl/İlçe dışından gelen taleplere göre dağıtılmıştır.

Civciv büyütme ünitesinde belli bir büyüklüğe getirelen civcivler, vitrin kümese alınarak büyütülmekte ve damızlık olarak seçilenlerden elde edilen yumurtalardan civciv üretimi devam ettirilmektedir. Halen İlçe Müdürlüğü üretim tesisinde damızlık olarak 25 adet tavuk ve 5 adet horoz bulunmaktadır.

Ayrıca konu hakkında araştırma yapan kamu ve özel sektör kuruluşlarına da İlçe Müdürlüğünce gerekli destek verilmektedir.

Yapılan bu çalışma, Hacıkadı tavuk ırkının genetiğinin korunması anlamında, genetik bilimine uygun ilk çalışmadır.

Kurulan civciv üretim birimi: Gelecekte tavukçuluğun geliştirilmesi için çiftçilere iyi ırk yumurta ve et tavuğu ırklarından civciv üretimi de yapılabilecektir.

Hacıkadı Tavuğunun gen kaynağı Sinop'un Gerze İlçesidir. İbikleri çatallı olan tek tavuk ırkıdır. Kulakları çok belirgin, her iki tarafı da koyu beyazdır. Vücutları parlak siyah tüylerle kaplıdır. Erkeklerde kuyruk tüyleri yükselerek sırt hattına doğru dönük, ışık altında yeşil siyah bir görünüm verir. Tepe tüyleri, sakal ve bacak tüyü yoktur, gaga gri renk tonlarında ve orta uzunluktadır. Gaga üzerinde çıkıntı vardır. Sakal geniş yapıda kırmızı ve horozlarda uzundur. Bacaklar, horozlarda sağlam yapılı, yüksek ve sağlam duruşlu, dişilerde daha kısadır. Ayak derisi ve pulları siyahtır. Vücut derisi ve eti beyazdır. Günün namaz saatlerinde ötmeleri ile ünlüdür.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Genç Çiftçiler Meyvecilik Kampında BuluştuÖnceki Haber

Genç Çiftçiler Meyvecilik Kampında Buluş...

Zeytine dekar başına 100 TL destekSonraki Haber

Zeytine dekar başına 100 TL destek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar