Şekerbank

GEN Bahçesi hizmete giriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GEN Bahçesi hizmete giriyor
Bolu Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda çalışmaları başlatılan Endemik Bitkiler Gen Bahçesi projesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin de projeye dahil olması ile beraber son aşamasına geldi. Bolu Belediyesi ve AİBÜ arasında imzalanan protokol ile 2 yıl sürecek çalışma neticesinde hem Bolu’nun tüm Endemik (Dünyada sadece Bolu’da yetişen) bitkileri tespit edilecek hem de tespit edilen bu bitkiler Bolu Belediyesi bünyesinde kurulacak GEN Bahçesi’nde koruma altına alınacak.
Tofidass

Dünyada sadece Bolu’da yetişen Endemik bitkiler Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi ortaklığında hayata geçirilen proje ile koruma altına alınıyor. Proje ile ilgili Bolu Belediye Başkanlığı’nda bir protokol imzalandı. Belediye ve Üniversite arasında imzalanan protokol törenine Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Proje koordinatörü Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü akademisyeni Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı akademisyeni Doç. Dr. İsmail Eker katıldı.

“Endemik bitkiler Belediye bünyesinde kurulacak GEN Bahçesinde koruma altına alınacak”

Protokol töreninde bir konuşma yapan ve projenin amacının Bolu’daki endemik bitkileri tespit etmek ve bu bitkileri gerek yerinde koruma altına almak gerekse Belediyemizin bünyesinde oluşturulacak olan Endemik Bitkiler Gen Bahçesi’nde koruma altına almak olduğunu söyleyen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı akademisyeni Doç. Dr. İsmail Eker;

“Bugün burada, Bolu Belediye Başkanlığı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi arasında Bolu’nun Endemik Bitkilerinin Tespiti ve Endemik Bitkiler Doğal Gen Bahçesi oluşturulması projesi ile ilgili olarak bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bolu Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörümüz Sayın Hayri Coşkun bu proje ile ilgili iş birlikteliği protokolü imzalayacaklar. Bizim buradaki birinci derecedeki amacımız ilimizdeki endemik bitkileri tespit etmek ve bu bitkileri gerek yerinde koruma altına almak gerekse Belediyemizin bünyesinde oluşturulacak olan Endemik Bitkiler Gen Bahçesi’nde koruma altına almaktır. Bunun yanı sıra iki yıl sürecek bir çalışmanın sonucunda da ‘Bolu İlinin Endemik Bitkileri’ adlı bir kitap hazırlanacak ve bu görsel kitap halkımıza da ulaştırılarak özellikle doğa bilincinin aşılanması ve halkımızın da bilinçlendirilmesi sağlanmış olacak” dedi.

“Böyle bir projeyi görmüş olmam sebebiyle çok mutluyum”

İsmail Eker’den sonra bir konuşma yapan proje koordinatörü Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü akademisyeni Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç ise; “Ben yaklaşık olarak 21 senedir yani üniversitemizin kuruluşundan itibaren burada görev yapıyorum. Bu zaman içerisinde Belediyemiz ve üniversitemiz Biyoloji Bölümü arasında bir projeye imza atmak bugüne nasipmiş. Yakında emekli olacağım için gitmeden böyle ortak bir projeyi de görmüş olmam sebebiyle çok sevinçliyim. Birde şunu ilave etmek istiyorum; endemik bitkilerimizin sayısı fazla olabilir bunun da yanı sıra tahmin ediyorum ki İsmail hocamız daha da fazlasını bulacaktır. Hocamız çalışmalarıyla Bolu’ya özgü yani Bolu ilinin sınırları dışında dünyada hiçbir yerde bulunmayan bitkileri de keşfedecektir. Bu sebeple projenin hepimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Bolu’nun endemik bitkilerine sahip çıkacağız”

Projede üniversite ile birlikte ortaklık kurmaktan sonra derece memnun olduğunu belirten Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise;

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise projeden duyduğu heyecanı ve mutluluğu dile getirerek; “Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile şehir arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek için her alanda yoğun çalışmalar sarf ediyoruz. Bu çalışmalar esnasında da başta üniversitemizin Rektörü Sayın Hayri Coşkun hocamız olmak üzere bütün fakülteler ve bölümler bize çok yakın ilgi gösteriyor. Kendilerine bir teklif götürdüğümüzde hiçbir zaman hayır cevabı almıyoruz. Şu an Bolu Belediyesi olarak bizim Endemik Bitkiler ile ilgili bir çalışmamız bulunmaktaydı fakat üniversitemiz olmadan böyle bir çalışma zayıf kalacaktı. Bu proje içerisinde hem Tarım İl Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü hem de Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi müşterek çalıştığında daha iyi bir netice alacağımızı düşünüyoruz. Tabi bizi böyle bir çalışmaya daha fazla iten ise hocamız Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç ile olan görüşmelerimiz olmuştur. Bizim Belediye olarak tek amacımız Bolu’da yaşayan canlı ya da cansız ne varsa tamamına sahip çıkmak istiyoruz. Bu Bolu’nun hafızası olacak ve bu hafızayı oluşturmak durumundayız. Bitkiler aşamasında da yok olmaya yüz tutan bitki türlerine biz Endemik diyoruz ve bu türlerin tamamına da sahip çıkmak durumundayız. Bu konuda üniversitemizin bizim yanımızda olması ve üniversite ile birlikte hareket edebiliyor olmamız Bolu’nun büyük bir kazanımıdır. Eğer bunu biz Belediye olarak tek başımıza yapsak bizim bilgi birikimimiz buna yeterli olmaz ve hem de bu çalışmalar bilimsel olmaz. Ama üniversite ile beraber yaparsak bilgi birikimimiz son derece yeterli olur. Çünkü sadece Bolu’da bulunan üniversitemizin değil dünyadaki tüm üniversitelerin hocaları devreye gireceği için bir noktada bilim dünyası işin başına geçmiş oluyor. Üniversitemizin böyle bir konuda bize destek vermiş olması bizleri son derece mutlu etmiştir. Allah hayırlı etsin diyor, Rektörümüze ve üniversite hocalarımıza çok teşekkür ediyor ve sadece Biyoloji dalında değil de tüm dallarda aynı birlikteliği sağlamamızı da temenni ediyorum” diye konuştu.

“Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum”

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise proje ile ilgili yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Asıl teşekkürü Sayın Başkanımıza benim yapmam gerekir çünkü bu projenin bütün gider kalemlerini Belediye Başkanlığımız temin edecek ve biz üniversite olarak sadece bilimsel anlamda katkı vermiş olacağız. Bu proje 2 yıl sürecek bir proje ve böyle bir projeyi hayata geçirmesinden dolayı ben Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Tabi üniversitemizin Bolu’da olmuş olması Bolu’nun her şeyiyle ilgilenmesini gerektirecek bir durum. Biz sadece eğitim veren, bilimsel çalışmalar yapan bir kurum değiliz. Biz üniversite olarak aynı zamanda Bolu’nun ve Bolu’nun bulunduğu tüm yörenin hem doğasını hem tarım potansiyelini hem de sanayi potansiyellerini ve bunlarla ilgili bütün işbirlikleriyle yakından ilgilenmek durumundayız. Ben bu çalışmanın çok güzel bir çalışma olacağı düşüncesindeyim ve bittiği zaman daha birçok projeye zemin hazırlayacağını düşünüyorum. Ben, bu ve benzeri projeleri gerek belediyemizin gerekse hocalarımızın böyle bizlerin önüne getireceklerini ve Bolu’ya böylelikle hizmet etmemizi sağlayacaklarını temenni ediyor bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun karşılıklı protokolleri imzalayarak projenin hayırlı olmasını diledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri'de İyi Tarım Uygulamaları Teknik Destek Eğitimi VerildiÖnceki Haber

Kayseri'de İyi Tarım Uygulamaları Teknik...

Kızıltepe'de çiftçilere 'Anız Yakma!' uyarısıSonraki Haber

Kızıltepe'de çiftçilere 'Anız Yakma!' uy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar