Şekerbank

Eşme Ahmetler Köyünde Üreticimizin Sorunlarını Dinledik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eşme Ahmetler Köyünde Üreticimizin Sorunlarını Dinledik
''
Tofidass

03.04.2015 tarihinde Eşme ilçemizin Ahmetler köyünde İl Müdürü Sayın Erkan KAHRAMAN, İl Müdür Yardımcısı, Şube Müdürleri, teknik personeller ve 43 üreticilerin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi .İl Müdürü Sayın Erkan KAHRAMAN; ''8 aydır görevde olduğunu ve bu süre zarfında Ahmetler ile beraber 91 köye ziyaret gerçekleştirdik. Bundan sonrada üreticilerimiz ile buluşmalarımız devam edecektir. Ziyaretinde bulunmadığımız köy kalmayacak.

İlimiz 240 bin hektar tarım arazisi işliyor. Ülke genelinde buğday ve arpada %1' ler, Nohutta % 5 Haşhaşta ise %6.8 civarındayız. Hayvancılık ile ilgili olarak 125 bin büyükbaş (%1) , 450 bin civarında küçükbaş (%1) ve 8 milyon civarında da kanatlımız (%3,5)  bunlardan hareketle ürettiğimiz gayri safi milli hasıla 1.6 milyar Türk lirası dır. Üretmiş olduğumuz ürünleri 35 ülkeye satıyoruz. Satmış olduğumuz ürünlerin bedeli de yaklaşık 225 milyon Türk lirasıdır. Uşak için 2023 hedefimiz 1,5 milyar dolarlık Tarımsal Gayri Safi Milli hasıla ve  400 milyon dolarlık ihracat  ilimizin Tarımsal hedefidir.  Tarımsal üretim açısından Türkiye Avrupa da 1. Dünyada ise 7. Sırada  kendi kendine yetebilen bir ülkedir.

Ürettiğiniz sütü daha fazla fiyata satmanız şu anki fiyattan daha yukarıya satabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sağım hijyenine dikkat edeceksiniz. Sonra da sütlerinizin sağıldıktan sonra ne kadar erken soğutmaya gönderir ve bunu sürekli hale getirirseniz sizin şu an sattığınız fiyattan daha yüksek seviyede satabilirsiniz. Sütteki bakteri oranı çok önemlidir. Ne kadar bakteri oranı düşükse o kadar sütünüzün fiyatı yükselir. Süt alan firmalar bakteri oranına göre sütü değerlendirir. Beldemizde 1000'in üzerinde sağmal hayvan olmasına rağmen süt verimi yeterli seviyede değildir. Simental, holstein gibi kombine ırk olarak 30-40 litre süt vermesi gerekirken 15-20 kg süt almaktayız.  Burada hayvan yetiştirilen ahırların şartlarının yeterli olmaması, iyi beslenememe gibi şartlardan dolayı hayvanlarımızın verimi çok düşük. Bunu yükseltmemiz lazım, hayvan ne kadar süt veriyorsa ona göre beslemeli her hayvanı mutlaka kayıt tutmalı ve kayıtlara göre beslenmesi gerekir. Hayvan rasyonlarının hazırlanmasında ki kaba-kesif yem oranlarının ve içerisindeki protein miktarının önemi ile hayvana verilecek olan suyun kalitesi ve sürekliliğinin gerekliliği belirtildi.  Ahırlarınızı mutlaka ayda bir kireçle dezenfekte edin.

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde suni tohumlamalarla ilgili sorunlarını paylaşan üreticilerimize, suni tohumlamanın başarısını etkileyen etkenlerinden söz edildi. Yerli spermalarının kalitesinin ve verimlerinin dünya standartlarında olduğu ve Yetiştiricilerimizin yerli sperma kullanmasını önerildi. Böylece yılda yaklaşık 14 milyon TL'nin üreticilerimizin cebinde kalacağını belirtti. Veteriner Hekimler Odası ile Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri birliği arasında yapılan anlaşma yapılmıştır. Bu fiyatlar  üzerinden yerli sperma ile  hayvanlarınızı aşılatabilirsiniz.

Tarımsal ürünlerde verimi artırmak için en önemli faktörlerden olan sertifikalı tohum kullanımı, arazi işleme teknikleri ve gübrelemenin önemi üzerinde duruldu. Uşak genelinde Gübrelerin çinko ilaveli olmasının altını çizerek fazla gübrenin fazla ürün getirmeyeceği gibi toprağa zarar vereceğini, kaliteli ürünler yetiştirmek için kaliteli tohumluklar kullanılması gerektiğini çiftçilerimize anlatmıştır. Bölgemizde kurak arazi şartlarında hububat için ekim esnasında ve bahar aylarında 16-20 Kg ' dan fazla gübre atılmaması gerektiği, bahar aylarında atılan üst gübrenin tek seferde değil de yarısının mart ayı başında diğer yarısının da  başaklanma öncesinde verilmesi, yağış durumunun başaklanma öncesinde yetersiz olması durumunda 2. gübrelemenin sıvı gübre olarak yapılması tavsiye edilmiştir. İlimizde gerek sertifikalı tohum kullanarak gerekse gübrelemeyi uygun yaparak buğdayını sizin sattığınız fiyatlardan daha yüksek fiyatlara satan üreticilerimiz var.

Üreticimizden gelen soru üzerine her sene sertifikalı tohum kullanmaları gerekmektedir. Bir sene alayım o tohumu seneye yine kullanayım diye bir şey söz konusu değildir. Sertifikalı tohumlar her sene yenilenmesi ürün kalitesinin düşmemesini, ürünün homojen kalmasını, çimlenmenin yüksek oranda kalmasını ve hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

İlimizde Kapama meyve bahçelerini arttırmak için 5 dekar kapama bahçe dikeceklerin fidanlarının %100'ü karşılanacak; Eğer daha büyük bahçe yapmak isterlerse yine 5 dekarlık kısmının fidanlarının %100'ü hibe edilecek. Geriye kalan arazinin %50 sinin fidanları da hibe edileceği planlanmaktadır. Müracaat edenlerin mevcut arazi kontrollerini ve yeni müracaatları da almaya devam ediyoruz. Kapama meyve bahçesi yapmaya istekli üreticilerimiz vakit kaybetmeden il müdürlüğümüze müracaat etmelidir.

5403 Sayılı Toprak Kullanım Kanununda 6537 sayılı yasa ile yapılan değişiklik ile arazi ve toprak kaynaklarının sınıflandırılarak tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi asgari büyüklüklerinin belirlenip miras ve satış yoluyla bölünmelerin önlenmesi konusunda üreticilerimiz bilgilendirildi. Ehil mirasçıya tarımsal arazi edinebilmesi için Bakanlığımızca faiz destekli kredi verileceği belirtildi. Yeter gelirli tarımsal arazi asgari büyüklüğünün Eşme için 155 dekar. Uşak olarak 240 bin hektar tarım arazisi işliyoruz, bunun yaklaşık 100 bin hektarı tapu intikalleri gibi sebeplerden dolayı tarımsal desteklemeleri alamıyor. Uşak üreticisi için tarımsal desteklerden faydalanma oranını düşürüyor. Çıkarılan kanunla bu gibi aksaklıkların önüne geçilmesi planlanmaktadır.

Sizlere Ç.A.T.A.K. Projesini anlatacağız. ÇATAK Programında,  toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik alanların korunması amaçlanmaktadır.

 Uygulama Şekli; ÇATAK Programı kapsamında destekleme yapılacak alanlarda, üç ayrı kategoride belirlenen uygulamalara 3 yıl süreyle ödeme yapılmaktadır. Bu kapsamda; 1 inci kategori: Minimum toprak işlemeli tarım uygulamalarına 30 TL/da, 2 nci kategori: Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi 60 TL/da, 3 ncü kategori: Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarına 135 TL/da ödeme yapılır. Arazilerin karakteristiğin özelliklerinin iyileştirilmesi ile ilgili, arazilerin taşının toplanması, az işleme ile ilgili anıza ekim yöntemleri ile üretim yapılması, damlama sulama, hayvan gübresi kullanılması, arazinin etrafına erozyonu engelleyecek şeyler yapılması hakkında teknik personel arkadaşımız bilgi verecek yine ayrıntılı bilgiyi İl ve İlçe Müdürlüklerimizden alabilirsiniz.'' Dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Havalar ısınıyor, KKKA hastalığına dikkatÖnceki Haber

Havalar ısınıyor, KKKA hastalığına dikka...

Buğday üreten çiftçiye destekSonraki Haber

Buğday üreten çiftçiye destek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar