Şekerbank

Düzce Tarımın 2016 Yılı Aralık Ayı Faaliyet Raporu Açıklandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Düzce Tarımın 2016 Yılı Aralık Ayı Faaliyet Raporu Açıklandı
Tofidass

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2016 yılı Aralık ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Bitki Koruma Ürünleri Uygulayıcı Eğitimi Verildi

İlimizde fındık üreticiliği yapan 15 (onbeş) adet üreticimize, bitki koruma ürünleri uygulayıcı eğitimi verildi.

ÇKS ve Fındık Desteği Başvuruları Sona Erdi

2016 yılı çiftçi kayıt sistemi ile 2016 yılı Fındık Alan Bazlı Destekleme ödeme başvuruları tamamlandı.

Organik Tarım Denetimi Yapıldı

İlimizde Organik üretim yapan müteşebbis ve işletmeler ile, organik ürün satışı yapan satış yerlerinin 2016/09 genelge kapsamında denetlemeleri yapıldı.  

Hayvancılık Faaliyetleri

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2016 yılı 2. dönem buzağı destekleme müracaatları Aralık 2016 ayında da devam etmiş olup toplam Bin 420 adet yetiştirici müdürlüklerimize başvurmuştur. Bu kapsamda aşıları eksik olan Bin 49 buzağıya Brucella aşısı ve Bin 232 adet buzağıya çiçek aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 32 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 295 adet 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 102 büyükbaş, Bir milyon 958 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden yurt dışına 812 ton Tavukayağı ihracatı yapılmıştır.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 200 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 51 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde 244 adet su ürünleri satış noktası denetlenmiştir. Ağır metal izleme programı için 5 adet su numunesi alınmış sağlığı tehdit edici unsurlar bulunmamıştır.

Müdürlüğümüzce, amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 4 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi verilmiş, 1 adet gerçek kişi ruhsatı verilmiştir.  

Akçakoca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçe genelinde ki tüm ortaokul 7. sınıf öğrencilerine ilçemizde görevli Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Anıl Keskinbalta ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Yılmaz Asutay Turan tarafından '' Su Ürünlerinin Önemi '' adlı eğitim seminer kapsamında öğrencilerimize balık türlerinin neler olduğu, denizlerimizi nasıl korumamız gerektiği, balıklarımızın neslinin devamı için gerekli olan şartlar ve balık tüketiminin gelişim çağındaki çocuklar için yararları konularında bilgi verilmiş, sağlıklı nesiller için ''Haftada En Az İki Kere'' balık tüketmeleri konularında tavsiyede bulunulmuştur.

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

564 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiş ve 3 işletmeye 6 bin 179 TL idari para cezası kesilmiştir.

Aralık ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 542, yem satışı yapan işyerlerinde 22 olmak üzere toplam 564 adet denetim yapılmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 17 şikâyet incelenmiş olup, şikayetler olumlu sonuçlanmıştır.

Aralık ayı içerisinde 3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 6 bin 179 TL idari para cezası uygulanmıştır.

191 adet gıda numunesi alınmıştır 

Gıda İhracatı için 172, izleme vb. programlar için 19 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları uygun çıkmıştır. İzleme vb. nedenlerle alınan numunelerin analiz sonuçları olumlu çıkmıştır.

3 bin 643 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Aralık ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 3 bin 643 ton iç fındık için 172; ihraç edilen 886 ton diğer gıda maddeleri için 30 olmak üzere toplam 202 adet sertifika düzenlenmiştir. 

Gıda işletmelerine 59 adet kayıt belgesi verilmiştir

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 59’una işletme kayıt belgesi verilmiştir. 2 adet yem bayisine yem kayıt belgesi düzenlenmiştir. İlgili esnafın başvuruları üzerine 3 adet tütün/alkol satış belgesi düzenlenmiştir.

Mevlid Kandilinde süt ve lokum dağıtıldı

Mevlid Kandili programı kapsamında, süt içimini teşvik etmek amacıyla Sayın Bakanımızın talimatlarıyla Düzce Merkez Cedidiye Cami önünde kurulan stant da camiden çıkan cemaate 2 bin 500 adet süt ve 2 bin 500 adet lokum dağıtıldı.

Yufkacılar Gıda Mevzuatı konusunda eğitildiler

İlimiz Merkez ve İlçelerde faaliyet gösteren yufka üretimi yapan işyeri sahiplerine yönelik düzenlenen toplantıda 5996 Sayılı Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili Gıda Mevzuatı hakkında bilgilendirme yapıldı.

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Tarıma Dayalı Yatırımlar kapsamında 29 proje başvurusu yapılmıştır

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 11. Etap kapsamında proje başvuruları tarihi 29.12.2016 bitmiştir.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 11. Etap kapsamında toplamda 29 adet proje başvurusu bulunmaktadır. Bu projeler, 1 adet hayvansal ürün işleme, 1 adet çelik silo, 1 adet sera, 1 adet soğuk hava deposu, 4 adet bitkisel ürün işleme, 8 adet tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, 8 adet kırsal turizm yatırımları ve 5 adet çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi konularını kapsamaktadır.

11. Etap Ekonomik Yatırımlar tebliğine göre yatırımların tamamlanma süresi 31/08/2018 olarak belirtilmiş olup kanatlı kümesleri ile ilgili biyogüvenlik tedbirleri destekleme kapsamına alınmıştır.

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

Genç Çiftçi Projesi kapsamında bir genç çiftçimiz ile büyük baş hayvancılık konusunda sözleşme imzalanmış, bir genç çiftçimize 40 adet Akkaraman koyunu teslim edilmiş ve 7 genç çiftçimize ise toplamda 42 adet büyük baş hayvan dağıtımı yapılmıştır.

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

Aralık ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 45 adet satış, 6 adet intikal, 4 adet vasıf değişikliği işlemi sonuçlandırılmıştır. 22 farklı noktadan su numunesi alınmıştır.

11 Tarım Danışmanı istihdam ediliyor

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında oluşturulan İl Teknik Komitesi İl Müdürü Harun Kabaoğlu başkanlığında 2016 yılı 3. olağan toplantısı gerçekleştirdi. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında 2016 yılı tebliği (Tebliğ No:2016/25) kapsamında hizmet veren 7 kuruluşun denetimleri yapılmış, bu kuruluşlardan danışmanlık hizmeti alan işletmelerin %25 ‘i ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda müracaatları alınan 7 kuruluşun istihdam ettikleri 11 tarım danışmanı ve hizmet verdikleri 650 işletme için ödenecek olan 165 bin TL tutarındaki birinci dönem destekleme ödemesi icmalleri Başkanlığa gönderilmiştir.

529 çiftçinin borç ertelemesi yapıldı

9 Eylül 2016 tarih ve 2016/9147 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında çeşitli afetler nedeniyle zarar gören üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi ile ilgili çiftçi başvuruları alınmaya devam edilmiştir. Aralık ayında 101çiftçi olmak üzere 2016 yılında toplam 529 çiftçinin T.C.Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine karar verilmiştir.

Tarim Sigortası Çalışmaları

Devlet Destekli Tarım Sigortalarının tanıtımı ve duyurulması amacıyla İlimizde İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Bursa Bölge Müdürü Hüseyin Ali Taşdemir, Şube ve İlçe Müdürlüğü personelleri, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Odaları, Tarsım Eksperleri, Sigorta Acenteleri ve üreticilerin katıldığı "Buğday Sigortası" hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Tarımsal envanter çalışmaları yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerine esas teşkil etmek üzere, her hafta çiftçilerden, tohum ve gübre bayilerinden, hayvan pazarı ve sebze pazarından ürünlerin fiyatları alındı.

Tarımsal Maliyet İşlemleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi.

Maliyet Otomasyon Sistemi (MOSİS)

Bitkisel ürünlerde maliyet çalışmaları amacıyla Maliyet Otomasyon Sistemi (MOSİS) kapsamında 2015-2016 dönemi İlimize ait çok yıllık ürünlerden fındığın anket çalışmaları yapıldı.

Tarıma Değer Katanlar Yarışması

İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Samet Gürel İlimizde Damla Sulama Sistemi İle Açıkta Patlıcan Yetiştiriciliği çalışmasıyla Bakanlığımız tarafından düzenlenen Tarıma değer katanlar yarışmasında Bireysel Çalışmalar Erkek Yayımcılar Kategorisinde ödül almıştır.

Kadın Çiftçi Eğitimleri

Merkez Tokuşlar Mahallesinde 22 kadın çiftçinin katılımıyla “Gıda Muhafaza Yöntemleri ile Baklagillerin Beslenmemizdeki Yeri ve Önemi konularında çiftçi toplantıları düzenlendi.

Çiftçi Kursları

“Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” projesi kapsamında 2016 yılı Aralık ayı içerisinde İlimizde Çilimli İlçesi Karaçörtlen Köyünde “Fındıkta Budama” Merkez Tokuşlar Mahallesinde “Bitki Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele” konularında çiftçi kursları düzenlendi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu “Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonu” nca düzenlenen “Kırsal Alanda Kooperatif Örgütlenmesi ve Kadın” konulu toplantıya KTV Şube Müdürü ve Boğaziçi Beldesi Yazlık Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Esra ŞİMŞEK katıldı.

İstatistik Veri Ağı (İVA)

2016 yılına ait 2. tahmin hayvancılık istatistikleri ve 2016 yılı Tarım Alet Makine istatistikleri değerleme çalışmaları yapılmıştır.

Tarımsal İşletme Ziyaretleri

Tarımsal İşletme Danışmanlığı çalışmaları kapsamında Aralık ayı içerisinde; Merkez İlçede 343, Akçakoca’da 28, Cumayeri’nde 26, Çilimli’de 73, Gümüşova’da 37 ve Yığılca İlçemizde 4 adet olmak üzere, İlimizde toplam 511 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilmiştir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü Personeline Yönelik İTU Eğitimi YapıldıÖnceki Haber

İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü P...

Aladağ İlçesinde Kıl Keçisi, Ceviz ve Elma Fidanı DağıtıldıSonraki Haber

Aladağ İlçesinde Kıl Keçisi, Ceviz ve El...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar