Şekerbank

Çifteler Bölgesel Et Entegre Tesisi İstişare Toplantısı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çifteler Bölgesel Et Entegre Tesisi İstişare Toplantısı Yapıldı
Tofidass

Eskişehir Valiliği ve Türk Dünyası Vakfı tarafından desteklenen üretici, sanayi ile ticaret girişim ortaklarını bir araya getirmek için hazırlanan “Çifteler ES Entegre Et ve Hayvan Pazarı İşletmeciliği A.Ş.” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çifteler Sağlık Meslek Yüksek Okulu Spor Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Emine Nur Günay ve Harun Karacan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Vali Yardımcıları İsmail Küreci, Ferhat Çağlar ve Ali Muhittin Varol, Çifteler Kaymakamı  Süleyman Çelebi, Çifteler Belediye Başkanı Metin Özen, ilçe kaymakamları, kamu kurum amirleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda  konuşan Vali Tuna,  Eskişehir’i; coğrafi konumu, sanayi potansiyeli, kültürel zenginliği,  genç nüfusu ile ülkemizde dikkat çeken ve mevzuya konu olan tarım ve hayvancılık kapasitesi bakımından da gelişmeye çok açık bir şehir olarak nitelendirdi.

Türk Dünyası Vakfı olarak Eskişehir’e gönül verdiklerini dile getiren Vali Tuna, daha sonra şunları söyledi: 

“Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olarak da Başkentlik projesini yürüttüğümüz dönemde; Eskişehir ekonomisine faydalı olabilecek, şehir bilançosuna katma değer sağlayacak ve Başkentlik misyonu ile uyumlu olan her türlü projeyi destekledik, Şehrimize katma değer sağlayacak her fikre ilgi gösterdik.

Eskişehir Valiliği olarak tarım aktörlerimizde verim artışı sağlayacak, maliyetleri düşürecek, gelirlerini arttıracak her türlü projeyi samimiyetle değerlendiriyor, rasyonelliğini inceliyor, gerek yatırım gerekse de proje birimlerimizle destek veriyoruz.  

Türk Dünyası Vakfı olarak ise Eskişehir’e gönül verdik, öncelikli Eskişehir olmak üzere Türk Dünyası’na hizmeti misyon edindik. Eskişehir için faydalı olabilecek her proje için tüm vakıf teşkilatlarımızı hareketlendiriyor, yöneticiler olarak hazır bulunuyoruz.

Değişkenlik göstermekle birlikte, şehrimizde 700 binin üzerinde küçükbaş, 100 binin üzerinde büyükbaş yetiştiriciliği yapılıyor. Şehrimiz küçükbaş yetiştiriciliğinde İç Anadolu’nun en büyüklerinden, hayvan sayısı artışı bakımından ülkemizde ilk 20 içinde ve büyükbaş yetiştiriciliğinde 47 inci sırada. 

Tespit ettik ki; Şehrimizde yetiştirilen hayvanlarımız ekonomik gelire büyük oranda ilimizin dışında dönüşüyor. Türkiye’de Eskişehir adı ile bütünleşmiş, ırk olarak yöremize ait hayvanlarımız İstanbul Hayvan Borsası, İstanbul entegreleri, Balıkesir ve Bursa gibi şehirlerde talep ve ilgi görüyor. Fakat bu talep, yerel tüccarımız ve yerel üreticimizde gelire dönüşmüyor, pazarlama maliyetlerinin yüksekliği, sürdürülebilirlik problemleri ve gelecek kaygısı olan bir ticaret yaklaşımı yüzünden hayvancılıktan elde edilen gelirler ne yazık ki tekrar hayvancılığa yatırılmıyor ve yerel endüstrimiz ile birlikte ilçelerimiz de merkezi gelişimin gerisinde kalıyor. 

Hepinizin de bildiği üzere geçmişten bu güne et fiyatlarının hiçbir zaman düşüş trendinde olmadığı, hep arttığı buna karşılık ekonomik büyümenin de bir göstergesi olarak et tüketiminin, yem üretiminin ve satılan hayvan sayılarının kat kat arttığı bir ulusal Pazar varken, bizlerin böylesi bir problemin içinden çıkmamızdaki en önemli husus yerelde birlik, beraberlik, basiret ve cesarettir. Gayretimiz yerelde ekonomik değere dönüşmeli, gelir ilimizde kalmalı, tarımsal nüfusumuz korunmalı ve ilçelerimizdeki hayvancılık ve ticaret gelişmelidir. 

Bu tespitler doğrultusunda bir araştırma ile üreticilerimiz, tüccarlarımız, yerel yöneticilerimiz, sektör ve tarım uzmanları ile görüştük. Bölgemizde, özellikle entegre tesislerin nicelik ve nitelik olarak yetersiz olduğunu, hatta tüm hayvancılık ve gıda ticareti ile bir bütün halinde çalışan bir yapıya şiddetle ihtiyaç olduğuna teşhis koyduk.  

Tüm ulusal ve uluslararası standartlara uygun et entegre tesisi ile hayvanın etini, sakatatını, derisini, yününü, tüm uzuvlarını ve hatta atıklarını dahi organik gübre fabrikası ilavesi ile yerelde katma değere dönüştürecek, hayvan pazarı ile nakliye ve pazarlama maliyetlerini azaltacak, fiyat istikrarı sağlayacak, yem fabrikası ile besi maliyetlerini düşürecek ve bir bütün halinde çalıştığında bölgesel ekonomik kazanç oluşturabilecek bir mekanizmanın, şehrin tarım ekonomisine sağlayacağı katma değeri gördük. Türk Dünyası Vakfı Yönetimi olarak böyle bir projeye destek vermeyi, üretici ve tüccarlarımız ile birlikte yatırıma katılmaya oy birliği ile karar verdik. 

Ve Es Entegre tüzel kişiliği olarak Allah’ın izniyle bu yatırımın inşasına yakında başlıyoruz. Eskişehir tarım, hayvancılık ve gıda ticareti için oldukça gerekli olduğunu tespit ettiğimiz ve özellikle şehrimizin ilçelerini kalkındırma adına olan çabamızın önemli sonuçlarından biri olacağını ön gördüğümüz bir yatırım yapıyoruz. 

Sizlere sunulacak olan fizibilite sonuçlarına da baktığınızda göreceksiniz ki, bu yatırım; yerel üretici ve tüccarlarımızın katlandığı maliyetlerden kurtularak tarım ve hayvancılıkta kalma eğilimini arttıracak, tekrar tarıma yatırım yapılmasını pekiştirecek ve başta ilçelerimiz olmak üzere şehrimizin tarım ekonomisinin gelişmesine bir vesile olacaktır. 

Bölge tüccarına güven ve ticareti pekiştirecek, bölge çiftçisinin maliyetlerini düşürecek, hayvancılığa devam etme eğilimlerini artıracak, bölge istihdamına katma değer sağlayacak ve Eskişehir’imizin ilçeleri başta olmak üzere, kalkınması konusunda önemli bir mihenk taşı ve bir başlangıç hareketi haline dönüşecek bir yatırım için iradeli, cesaretli ve basiretliyiz.  

Kısa vadede Kesim, ürün işleme ve soğuk hava depolarından oluşan Et Entegre Tesisini kurmayı ve orta vade yani yaklaşık 1- 1,5 yıl içinde Hayvan Pazarı, Saman ve Yün Pazarı, Yem Fabrikası, Rendering Sistemleri ile destekli Organik Gübre Fabrikası, Hayvan Nakliye Araçları Dinlenme Tesisi gibi bileşenlerin inşasını tamamlamayı planlıyoruz.  Bu amaçlar doğrultusunda teknik fizibilite, kapasite belirleme çalışmaları ve Pazar analizleri devam etmektedir. 

Yatırımımızın mevcut teşviklerinden destek almasına ilave olarak; çiftçiye, tüccara, bölgeye, bölge istihdamına, yerel ekonomiye ve tarım ekonomisine katma değer sağlayacak bir potansiyel taşımasından dolayı Bakanlıklar başta olmak üzere destekleyici kurumlarda da itibar göreceğini düşünüyoruz. 

Siz değerli milletvekillerimiz, kurum yöneticileri, uzmanlarımız Sizlerin de bu kadar tutarlı sonuçları olacak bir yatırıma temsil, teknik, bilgi, tecrübe ve ilgi bakımından gereken her türlü desteği vereceğinizi temenni ediyoruz. 

Böylesi bir yatırımı, üretici ve tüccarlarımızın bir araya gelerek kendi endüstrilerini inşa edeceği bir girişim ortaklığı, bir güç birliği ile yapmak istiyoruz.  Bu tür yapılanmaların Dünyada çok büyük çapta gerçekleşen ve başarılı örnekleri var. Türkiye’de sizlerin de aklına gelecek birçok benzer girişimcilik örnekleri ve büyüyen marka mevcut.

Sizi de bu girişim ortaklığına, bir müteşebbis güce, üreticiyle endüstrinin bir arada hareket edip, pazardaki yerini alarak gelirleri Eskişehir’e kazandırabilecek bir potansiyele davet ediyoruz. Ve sizlerin de böylesi bir yatırıma ortak olarak bu varlığı sahiplenmenizi, teşviklerin de sağlayacağı maddi değere ilave olarak alıcı–satıcı dengelerinin korunduğu bir ticaretin oluşturacağı karlılığın karşılığını almanızı, herkese kazandıracak bir denge oluşmasını istiyoruz. 

Sizler yani irade, cesaret ve basiret sahibi üreticiler, ticaret adamları. Biz endüstride birlikte güçlü olduğumuz müddetçe Pazarda yerimiz var, potansiyelimiz var, kapasitemiz de var. Yeter ki adalet gözetelim ve bundan şaşmadan bir fayda üretelim. 

Bu girişim ortaklığına, bu işbirliğine sizlerin de katılımını bekliyoruz. Bu yerel kalkınmaya hepinizi davet ediyoruz.”

Milletvekili Prof. Dr. Günay ise,  Çifteler ‘de endüstriden üreticiye değil, üreticiden endüstriye dönüşüm ile verimli ve karlı üretimin temeli atıldığını söyledi. Uygulanacak olan proje ile et üretiminde zincirdeki halka sayılarını azaltarak, oluşan katma değerin doğrudan üreticiye yansıması sağlanacağını aktaran Milletvekili Günay, projenin hayırlı olmasını dileyerek sözlerini bitirdi.

Eskişehir’deki tüm ilçelerde özellikle organize besi sanayini canlandırmak için ellerinden geleni yapmak istediklerini aktaran Milletvekili Karacan da, çiftçiyi kalkındırmaya yönelik yapılan projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Anka Danışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Yasan, proje üzerinde yapılan istatistiki çalışmaları hazırladığı sunumla anlattı. “Ürüne talep var, ama üretici memnun değil” diyen Yasan, araştırmalarını bu konu üzerindeki memnuniyetsizliklere yoğunlaştırdıklarını belirtti.

Daha sonra bir konuşa yapan Eskişehir Damızlık Koyun Keçi yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Köksal da, projenin faydalarından bahsederek, herkesi destek olmaya çağırdı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Arıcılara bahar bakımı uyarısıÖnceki Haber

Arıcılara bahar bakımı uyarısı

Üreticinin yüzü gülüyorSonraki Haber

Üreticinin yüzü gülüyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar